Nieuws

‘Speel zondag met Kuyt, Berghuis en Toornstra en spaar Vilhena voor duel tegen Psv’

on

De concurrentie wrijft zich in de handen. Irritatie bij Dirk Kuyt, een disciplinaire straf voor Michiel Kramer. Brengt Feyenoord zijn jacht op de landstitel opeens zelf in gevaar, met van binnenuit aangewakkerde onrust?

.

Een aanvoerder die openlijk verklaart erg moeilijk te kunnen leven met het feit dat hij een keertje op de reservebank was geposteerd. De pinchhitter die dwars tegen de stal­orders van de technische staf inging en weigerde op te draven bij een ­officiële training.

.

Een heel seizoen wordt het onverwoestbare collectief van Feyenoord al geroemd. Maar nu de finish bijna in zicht komt, het heilige doel dichterbij is dan ooit, worden daar toch plotseling opeens barstjes zichtbaar. Niet dat de koploper meteen op omvallen staat, niemand binnen Feyenoord maakt de rimpelingen het groter dan ze zijn. Maar opvallend is het zeker. Twee spelers die individuele belangen opeens boven het heilig verklaarde collectieve doel laten prevaleren.

.

De concurrenten Ajax en PSV voorspelden het al: in de laatste maanden van de competitie zou er nog volop stress komen in de Kuip, daar kon vergif op worden ingenomen. Maar dat bij het op het veld zo ongenaakbare Feyenoord de onrust van binnenuit zou komen, was niet te voorspellen.

.

‘Teamspeler’

Uitgerekend Dirk Kuyt, al zijn hele carrière wereldwijd geroemd omdat hij de ware ’teamspeler’ is, opende zaterdagavond het bal na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, die hij grotendeels vanaf de bank had moeten bekijken. ,,Ik dacht dat ik als aanvoerder wel een streepje voor had”, zei Kuyt over de beslissing van trainer Giovanni van Bronckhorst. ,,Ik was verbaasd en teleurgesteld dat ik niet speelde.”

.

Kuyt voelde zich naar eigen zeggen het ervaren verlengstuk van Van Bronckhorst. ,,Daar denkt de trainer anders over”, bromde Kuyt. Uitspraken die niet gecategoriseerd mogen worden in de rubriek ­’wereldschokkend’. Maar toch was het duidelijk dat de routinier voor even het individuele belang koos en duidelijk niet het collectieve doel waar alles en iedereen voor zou moet wijken: de eerste Rotterdamse landstitel sinds 1999. 

.

Sinds de terugkeer van Karim El Ahmadi, die met het Marokkaanse nationale elftal om de Afrika Cup streed in Gabon, moet Van Bronckhorst gevoelige keuzes maken. De coach doet dat door een beetje te schuiven, noem het rouleren. In Enschede tegen FC Twente was Toornstra het eerste slachtoffer, ­zaterdag was Kuyt de klos. 

.

Clubicoon Willem van Hanegem begrijpt wel dat Kuyt de pest in heeft nu onomstotelijk vaststaat dat hij geen status aparte meer heeft in de Kuip. ,,Hij heeft het recht om chagrijnig te zijn als hij niet wordt opgesteld”, zegt Van Hanegem. ,,Maar Feyenoord staat er eindelijk echt goed voor. Iedereen onderkent toch dat Kuyt daar een belangrijke rol in heeft gespeeld? Dan zorg je er toch voor dat dit voor de buitenwereld nooit ook maar een seconde een item kan worden? Laat het op het veld zien, ook al is het dan als invaller. Maar ik vond Kuyt tegen FC Groningen juist zwak invallen.”

.

Door te kiezen voor het rouleren met drie spelers hoopt Van Bronckhorst ongetwijfeld iedereen tevreden te houden richting de eindstreep. Maar het tegenovergestelde resultaat dreigt nu. 

.

De trainer kiest er ook zelden voor om al zijn wisselmogelijkheden te benutten. Dat steekt bij veel van de wisselspelers, met voorop Michiel Kramer, die op 4 december voor het laatst in actie kwam. Van Hanegem zegt echter ook niets te zien in invalbeurten van een paar minuten. ,,Drie minuutjes meedoen, daar heb je als speler echt helemaal niets aan”, zegt Van Hanegem. ,,Laat ze een kwartier spelen of doe het helemaal niet.”

.

PSV

Voor de wedstrijd zondag in Den Haag tegen hekkensluiter ADO Den Haag is er volgens Van Hanegem overigens wel degelijk een scenario mogelijk waarbij Toornstra, Kuyt en Berghuis tegelijk worden opgesteld. Tonny Vilhena staat na zijn gele kaart van zaterdag tegen FC Groningen immers op scherp. Een gele prent in Den Haag zou zijn vijfde van dit seizoen zijn en een automatische schorsing betekenen voor de topper tegen PSV in de Kuip, een week later.

.

Van Hanegem: ,,Dan kun je wel zeggen ‘een speler moet maar zorgen dat hij geen gele kaart krijgt’, maar je kunt natuurlijk ook geel krijgen zonder dat je daar iets aan kunt doen. Ik zou het risico echt niet nemen, tegen PSV kun je definitief afstand nemen van één concurrent voor de landstitel. En dan heb je Vilhena keihard nodig.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login