Nieuws

Scheidsrechters trekken sneller kaarten

on

Meerdere erediviseclubs hebben geklaagd dat scheidsrechters te streng optreden. Uit de cijfers blijkt dat arbiters inderdaad sneller kaarten uitdelen dan vorig seizoen. Bovendien zijn scheidsrechters na de winterstop zelfs nog iets strenger geworden.
In de eerste 23 wedstrijden van vorig seizoen werden in de eredivisie in totaal 710 kaarten gegeven. Dit seizoen zijn dat er maar liefst 62 meer, 772. Vooral na de winterstop zijn de scheidsrechters meer kaarten gaan uitdelen. De strenge scheidsrechters roepen veel weerstand op bij de clubs.
Regels aangescherpt

Voor de winterstop werden gemiddeld 28,8 gele en 2,7 rode kaarten (inclusief twee keer geel) uitgedeeld per speelronde in de eredivisie. Vorig seizoen waren dat nog 27,6 gele en 2,4 rode kaarten per weekend. Sinds de winterstop heeft de KNVB de regels echter aangescherpt. Zo moeten scheidsrechters onder andere eerder gele kaarten uitdelen bij commentaar op de leiding.

Hoewel het wat vroeg is om na vijf speelronden conclusies te trekken, lijkt het erop dat er in Nederland sinds de winterstop inderdaad strenger wordt gefloten. Sinds de winterstop worden er gemiddeld 32 gele en 3,4 rode kaarten uitgedeeld per speelronde, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Van de eredivisiescheidsrechters die meer dan 10 wedstrijden floten, deelt de jonge Dennis Higler (27 jaar) de meeste kaarten uit, gemiddeld 4,5 per wedstrijd. Higler deelt vooral sinds de winterstop druk kaarten uit: 20 keer geel en 3 keer rood in drie wedstrijden. Bij deze cijfers telt een rode kaart na twee keer geel mee als één keer rood.

Bron: RTLnieuws.nl

You must be logged in to post a comment Login