Terwijl Feyenoord in en tegen Heerenveen een bekerwedstrijd speelt (19 december 2012), wordt in Stadion Feijenoord gelijktijdig (hoe toevallig) de Algemene ledenvergadering van Aandeelhouders van Stadion Feijenoord N.V. georganiseerd. Op de agenda staat onder punt 8 het onderwerp: stand van zaken “Het Nieuwe Stadion” (HNS).
Stadion directeur Jan van Merwijk geeft daarop een korte toelichting over de beoordelingscriteria die zijn gehanteerd om tot een keuze te komen (bidproces) tussen de consortia BAM en VolkerWessels. De criteria werden als volgt gehanteerd: Financiering 60%, Gebiedsontwikkeling 30%, Planning / Fasering 10%, waarna werd gekozen voor VolkerWessels.
Omtrent HNS passeren
vervolgens allerlei onderwerpen de revue zoals de Sportcampus (waar het stadion onderdeel van is) en het beoogde mobiliteitsplan. Maar over het stadionontwerp of de financieringsconstructie wordt amper iets verteld. Dat is, zo wordt de aanwezige aandeelhouders verteld, op dat moment (december 2012) nog onbekend. Stadion directeur Jan van Merwijk geeft vervolgens in treinvaart een presentatie over de renovatie varianten welk hij (hoe kan het ook anders) allemaal afwijst.
Het moge duidelijk zijn: HNS moet er kost wat kost komen! Maar wat te doen met De Kuip? En hoe om te gaan met de aandeelhouders? Aan de aandeelhouders wordt voorgesteld om mee te gaan naar het nieuwe stadion. En over herbestemming van De Kuip wilt de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) pas nadenken als er een politiek besluit is genomen over HNS. Ergo: Als er geen toekomstperspectief is, zal De Kuip gesloopt worden. De sloopkosten zijn namelijk al opgenomen in het bid, op verzoek van de Feyenoord-familie!
Enkele aandeelhouders reageren op de gang van zaken. Zo zegt de heer Ten Cate:
“ik vind u niet transparant! Wat gebeurt er met mijn aandeel?”
Namens de RvC geven Jan den Hartog en Rene van Ierschot vervolgens antwoord. Zo wordt gedacht aan het vergoeden van de aandelen conform de huidge waarde. Ook het omzetten van het aandeel Stadion Feijenoord in een aandeel HNS is een gedachte, waarbij het levenslang recht echter wel komt te vervallen. Wat rest is bijvoorbeeld zitplaatsrecht voor een bepaalde periode.
Het alternatief? De aandeelhouders blijven verbonden aan Stadion Feijenoord zonder toekomstperspectief (want over herbestemming wilt men pas nadenken als HNS doorgaat) met de wetenschap dat er een contract wordt opgesteld tussen De Kuip en HNS waarbij concurrerende activiteiten in De kuip niet worden toegestaan. De reactie van de heer Ten Cate mag zich raden:
“Wat zijn uw posities in uw spel?”
Een terechte vraag! Want voor wie is stadion directeur Jan van Merwijk en de RvC (president-commissaris Carlo de Swart, Rene van Ierschot, Jan den Hartog, Cees Maas, Hans Blankert en Cees Ultee) nu eigenlijk werkzaam? Voor de aandeelhouders of voor Het Nieuwe Stadion?
Ondanks voorbesprekingen met de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) is er voor alle aandeelhouders nog steeds enorm veel onduidelijkheid. Zo is het zeer merkwaardig dat de RvC tot op heden geen enkele duidelijkheid kan verschaffen over de toekomst van de aandelen Stadion Feijenoord, de toekomst van De Kuip en HNS. Eerst, zo stelt de RvC, zal er een positief politiek besluit over het HNS moeten komen. Tot die tijd wordt aan de aandeelhouders gevraag de RvC te vertrouwen…
Op dezelfde wijze opereert de Feyenoord-familie omtrent HNS. Woensdag 3 april a.s. wordt de politiek de stadionplannen voorgelegd. Maar ook hier geldt: Het is geen ontwerp en de financien zijn nog steeds niet definitief. Het verzoek aan de politiek of ze desondanks met een positief besluit wilt instemmen! Inhoudelijk praten doen we daarna wel…
Het is dan ook niet zo vreemd dat aandeelhouder Van Velzen vervolgens vroeg:
“Wordt HNS plan nog ter besluitvorming voorgelegd?”
De RvC kon vervolgens niet anders dan met een “Ja” te antwoorden! In de ALV van 19 december 2012 heeft de RvC dus toegezegd dat er een extra en volledig transparante vergadering wordt georganiseerd waarbij HNS ter besluitvorming wordt voorgelegd.
Dan is het toch hoogstens opmerkelijk dat tot op heden de notulen nog steeds niet zijn verspreid opdat de ook niet aanwezige (en naar de bekerwedstrijd SC Heerenveen – Feyenoord kijkende) aandeelhouders op de hoogte zijn gebracht van deze belangrijke toezegging van de RvC. Nog opmerkelijker is dat tot op heden nog steeds geen ALV is uitgeschreven ten behoeve van de besluitvorming van HNS. Terwijl de stadionplannen wel binnenkort aan de Rotterdamse raad worden gepresenteerd!
Het wachten is op een reactie van de aandeelhouders en/of de VASF.
Wordt vervolgd…
Dit artikel had niet tot stand kunnen komen zonder de input van enkele aandeelhouders, waarvoor dank.
De redactie van Lunatic News respecteert echter hun standpunt dat zij allen anoniem wensen te blijven.
Bron: Lunaticnews.nl
You must be logged in to post a comment Login