Nieuws

Rutten: ‘Wij zijn Feyenoord en gaan voor de drie punten’

on

Vrijwel direct nadat de selectie en staf vrijdag vanuit Sevilla waren teruggekeerd in Rotterdam, nam Fred Rutten in de officiële persruimte van De Kuip plaats achter de microfoon. Vanaf die plek richtte de hoofdtrainer, nog geen 24 uur na de nederlaag tegen de Europa League-houder, tegenover het aanwezige journaille het vizier op de komende wedstrijd: de Klassieker. ‘Als we tegen Ajax drie punten pakken, ziet de wereld er voor ons weer heel anders uit’, aldus Rutten.

Het verlies tegen Sevilla betekende voor Feyenoord de vijfde nederlaag in de afgelopen tien gespeelde wedstrijden. Volgens Rutten is de moeizame competitiestart te wijten aan een combinatie van factoren. ‘Vaak is het een kwestie van een bal binnenkant of buitenkant paal, wat medebepalend is voor het resultaat. Daardoor kan het tij ook zomaar keren. We kunnen veel beter, dat hebben we in eerdere wedstrijden ook aangetoond. Uit tegen Besiktas bijvoorbeeld was ons veldspel goed, net als tegen FC Twente, alleen hebben we onszelf toen niet beloond.’

Aan het optreden van zijn ploeg in Zuid-Spanje hield Rutten gemengde gevoelens over. Volgens de coach kon Feyenoord in de eerste helft redelijk meekomen met Sevilla, terwijl het kwaliteitsverschil na rust een stuk meer tot uiting kwam. ‘Natuurlijk heeft Sevilla meer kwaliteit en zijn zij normaal gesproken vooral in balbezit beter dan wij’, sprak Rutten. ‘Dat de nederlaag desondanks moeilijk te accepteren is, ligt aan de wijze waarop we de goals tegen kregen. Dat waren heel vervelende doelpunten, die ons strijdplan braken.’

Rutten denkt niet dat de wedstrijd van donderdag of de resultaten van de afgelopen weken van grote invloed zijn voor de Klassieker. ‘Dat zijn wedstrijden op zich’, stelde de trainer, die zich opmaakt voor zijn eerste Klassieker als trainer. ‘We moeten juist genieten van dit soort duels. Dat de druk wat hoger is na de mindere resultaten in de competitie, is bij een grote club als Feyenoord niet meer dan normaal. Het zou vreemd zijn als dat niet zo was. Aan ons de taak daar op goede wijze mee om te gaan. Wat dat betreft weet ik wat dit team kan. Wij zijn Feyenoord en gaan zondag voor de drie punten.’

De vraag op welke manier de landskampioen komende zondag het beste kan worden bestreden, kan misschien wel het best worden beantwoord door Kenneth Vermeer. Zonder in detail te treden wees de doelman, die op de stoel naast Rutten had plaatsgenomen, naar de mogelijkheden voor Feyenoord. ‘Wanneer Ajax vol onder druk wordt gezet, krijgen ze het moeilijk. Wij spelen thuis en willen volle bak gaan. Of het voor mij een speciale wedstrijd wordt? Ja, want ik heb veertien jaar in Amsterdam gespeeld. Dat wil niet zeggen dat ik het duel van zondag anders benader of wat dan ook. Het gaat erom dat ik een goede pot keep en we als team een goede wedstrijd spelen, met als eindresultaat een overwinning op Ajax.’

DE TEGENSTANDER

Het is inmiddels bijna traditie dat Ajax tijdens de loting van de groepsfase van de Champions League wordt ingedeeld in een van de zwaarst mogelijke poules. Waar de Amsterdamse club tijdens de edities van de voorbije jaren al werd gekoppeld aan onder meer Real Madrid, Manchester City en AC Milan en mede daardoor telkens geen ronde verder wist te komen, heten de tegenstanders dit jaar FC Barcelona en Paris Saint Germain, terwijl APOEL Nicosia de groep completeert.

Hoewel Frank de Boer logischerwijs even baalde op het moment dat duidelijk werd dat zijn ploeg ook in deze editie van het miljoenenbal moet opboksen tegen clubs van wereldklasse, zette de trainer vrij snel de knop om. De Boer ziet het als een grote uitdaging om zijn ploeg ook tegen dat soort tegenstanders vanuit de eigen kracht te laten spelen en op die manier resultaat af te dwingen, met als beste voorbeeld de 2-1 thuisoverwinning op FC Barcelona van vorig seizoen. Mede dankzij die stunt kwam Ajax veel meer dan de jaren ervoor dichtbij de volgende ronde van de Champions League.

In dat opzicht zal De Boer tevreden zijn dat zijn ploeg die lijn afgelopen woensdag wist door te trekken, in de thuiswedstrijd tegen Paris Saint Germain. De Franse kampioen trad, met onder andere Zlatan Ibrahimovic, David Luiz en Edinson Cavani, aan met tal van wereldsterren, maar ging slechts met een punt weg uit de Arena en mocht daarover niet eens ontevreden zijn. Vooral na rust, toen het alle schroom van zich had afgeworpen, deed Ajax niet onder voor de miljoenenformatie uit Frankrijk.

Wie Ajax woensdag vol lef en bravoure zag spelen in de Champions League, zal zich hebben afgevraagd hoe het kan dat dezelfde ploeg tot dusver zo wisselvallig voor de dag kwam in de Eredivisie. Na een vliegende start tegen Vitesse (4-1) en een overtuigend optreden in Alkmaar (1-3 winst op AZ) volgden verliespartijen tegen PSV en FC Groningen, terwijl afgelopen weekend ternauwernood thuis werd gewonnen van hekkensluiter Heracles Almelo. Veelzeggend was dat de ploeg na de krappe 2-1 zege onder een fluitconcert van het veld stapte.

Belangrijke vraag in de aanloop naar de Klassieker is of Ajax met het zelfverzekerde optreden van woensdag de wisselvalligheid van zich heeft afgeschud. Naast het zelfvertrouwen dat tegen Paris Saint Germain is opgedaan zal Ajax komende zondag in elk geval ook met dezelfde dosis lef en overtuiging voor de dag moeten komen, aangezien de kans groot is dat de ploeg een vijandige Kuip en een tot op het bot gemotiveerd Feyenoord tegenover zich krijgt.

Feyenoord – Ajax
Zondag 21 september om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Laatste vijf ontmoetingen

In De Kuip
02/03/2014 Feyenoord – Ajax 1-2
28/10/2012 Feyenoord – Ajax 2-2
29/01/2012 Feyenoord – Ajax 4-2
19/09/2010 Feyenoord – Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord – Ajax 1-4 (KNVB beker)

In de Amsterdam Arena
22/01/2012 Ajax – Feyenoord 3-1 (KNVB beker)
18/08/2013 Ajax – Feyenoord 2-1
20/01/2013 Ajax – Feyenoord 3-0
23/10/2011 Ajax – Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax – Feyenoord 2-0

Bron: Feyenoord.nl

IMG_6959.PNG

You must be logged in to post a comment Login