Rutten: ‘We waren te enthousiast’

Het gelijkspel tussen Feyenoord en AZ (2-2) zorgde zondagavond bij Fred Rutten voor gemengde gevoelens. Hij was weliswaar blij dat aanvoerder Jordy Clasie zijn ploeg in blessuretijd voor een nederlaag behoedde, maar volgens de coach had het zo ver nooit hoeven komen. ‘We hadden onszelf moeten belonen voor een ijzersterke eerste helft, toen we de tegenstander geen moment lucht hebben gegeven’, zei Rutten na afloop van het meeslepende duel.

Op het moment dat scheidsrechter Serdar Gözübüyük na 45 minuten spelen floot voor het einde van de eerste helft, kon Rutten nauwelijks geloven dat de tussenstand 0-2 in het voordeel van de bezoekers was. ‘Voor rust deden we eigenlijk alles goed’, blikte de trainer terug. ‘We speelden goed georganiseerd en gaven AZ niet de gelegenheid om hun spel te spelen. Alleen vergaten we te scoren. Tot aan het strafschopgebied speelden we zeer goed, alleen ontbrak het daarna aan een zuivere eindpass.’

Omdat AZ ondertussen tweemaal had toegeslagen (‘de tegengoals vielen veel te makkelijk’), moest Feyenoord na rust in de achtervolging. De coach zag hoe Colin Kazim-Richards al snel voor de aansluitingstreffer zorgde, maar ook hoe zijn ploeg het vervolgens zichzelf moeilijk maakte. ‘Het overleg verdween uit ons spel, we waren te enthousiast. De organisatie was weg en AZ kreeg goede kansen om het duel te beslissen, waarbij Kenneth ons een paar keer heeft gered. Uiteindelijk hebben we dankzij veel inzet en beleving nog een punt gepakt.’

Rutten zag hoe Jens Toornstra halverwege de tweede helft de strijd moest staken wegens een blessure. ‘Dat zag er niet goed uit’, zei de coach daarover. ‘Ik heb nog niet met de medische staf gesproken, maar op dit moment verwacht ik niet dat hij er woensdag tegen PSV bij is.’