Nieuws

Rutten: ‘Ook zondag tegen Cambuur moeten we weer voluit kunnen gaan’

on

Met een Europese ervaring rijker en een illusie armer is Feyenoord vrijdag teruggekeerd uit Kroatië, waar de ploeg donderdagavond ondanks bij vlagen aardig spel ten onder ging tegen HNK Rijeka (3-1). Na een vlucht van bijna twee uur zetten spelers en staf aan het einde van de ochtend voet op Rotterdam The Hague Airport, in de wetenschap dat dik 48 uur later de volgende wedstrijd al op het programma staat. ‘Daarom is het zaak om snel nieuwe energie te tanken’, zei trainer Fred Rutten. ‘Ook zondag tegen Cambuur moeten we weer voluit kunnen gaan.’

Onderweg terug naar Nederland liet de hoofdcoach zijn licht nog eens schijnen over de nederlaag in de Europa League, die volgens Rutten vooral was te wijten aan onervarenheid. ‘Ons positiespel zag er in bepaalde fases goed uit en we creëerden ook genoeg kansen, alleen hebben de naïeve en persoonlijke fouten in verdedigend opzicht ons de das om gedaan. Dat zijn leermomenten, maar wel hele dure.’

Rutten beseft dat de wedstrijd in Rijeka, die werd gespeeld op een zeer zwaar veld, veel kracht heeft gekost. ‘De fysieke inspanning was groot, daarom ben ik benieuwd hoe we dit aanstaande zondag gaan oppakken als we op bezoek gaan bij Cambuur. Het zal niet makkelijk worden, maar we hebben eerder dit seizoen laten zien dat we goed kunnen omgaan met een ritme van spelen op donderdag en zondag. Dat biedt vertrouwen voor onze komende wedstrijd.’

Feyenoord treft dan de huidige nummer drie in de Eredivisie, die tot dusver twee punten meer pakte dan de ploeg van Rutten, die achtste staat. Feyenoord kan zodoende bij winst de Leeuwarders passeren op de ranglijst. ‘Dat kan een extra motivatie zijn’, zei Rutten. ‘Cambuur heeft een enthousiaste ploeg die vooral thuis sterk is, maar wij zullen zoals altijd voor de winst gaan. Hopelijk kunnen we zo onze goede serie in de competitie een vervolg geven.’

Met name over de invulling van de defensie voor die wedstrijd bestaan nog wat vraagtekens. Zo is het nog niet zeker of Sven van Beek en Joris Mathijsen op tijd fit zullen zijn voor zondag. Bovendien viel Luke Wilkshire uit met een achillespeesblessure. ‘Ik heb goede hoop dat Luke tegen Cambuur weer inzetbaar is, maar zekerheid hebben we nog niet’, besloot Rutten.

Wie aan het begin van dit seizoen had gezegd dat SC Cambuur na negen speelronden op de derde plaats in de Eredivisie zou staan, was wellicht door velen in Leeuwarden voor gek verklaard, maar waarschijnlijk niet door trainer Henk de Jong. De voormalige assistent van de naar SC Heerenveen vertrokken Dwight Lodeweges is dit seizoen verder gegaan op de vorig jaar ingezette weg, met een zeer succesvol eerste kwart van het seizoen als gevolg.

Cambuur speelt ook dit seizoen aanvallend en aantrekkelijk voetbal, met enkele opvallende resultaten als gevolg. Zo was de ploeg met 3-0 te sterk voor FC Groningen, werd FC Dordrecht met 4-1 verslagen en kwamen de subtoppers FC Twente en Vitesse tegen Cambuur niet verder dan een gelijkspel.

Die prestaties zijn extra knap gezien het feit dat Cambuur deze zomer haar belangrijkste spelers kwijt raakte. Het verlies van onder meer Ramon Leeuwin, Marcel Ritzmaier, Jody Lukoki en de van Feyenoord gehuurde Elvis Manu werd echter prima opgevangen, met de komst van bijvoorbeeld Albert Rusnák, Furdjel Narsingh en Daniel de Ridder. Bovendien slaagde de club erin om Bartholomew Ogbeche binnenboord te houden, met als resultaat dat de spits dit seizoen alweer op zes doelpunten staat.

Het geheim van Cambuur is dat de ploeg ook dit seizoen elke wedstrijd van eigen kracht uitgaat, hoewel het met die strijdwijze onvermijdelijk is dat soms tegen een zeperd wordt aangelopen. Dat gebeurde dit seizoen onder meer in de uitwedstrijd tegen koploper PSV, dat met 4-0 te sterk was. Daar staat tegenover dat Cambuur dit seizoen nog ongeslagen is in thuiswedstrijden.

Waar Cambuur vorig seizoen met de twaalfde plaats ruimschoots voldeed aan de doelstelling om zich te handhaven in de Eredivisie, hebben de afgelopen maanden uitgewezen dat de Leeuwarders dit seizoen wellicht de lat nog iets hoger mogen leggen. De twaalfde plaats van vorig seizoen was al de beste prestatie van Cambuur in de afgelopen twintig jaar, maar met een plek in het linkerrijtje zou de club pas echt geschiedenis schrijven.

SC Cambuur – Feyenoord
Zondag 26 oktober om 12.30 uur in het Cambuur Stadion
Scheidsrechter: Braamhaar

Laatste ontmoetingen

In het Cambuur Stadion
03/11/2013 SC Cambuur – Feyenoord 0-2
17/03/2000 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 2-3
17/03/1999 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 1-5
23/02/1994 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 0-0
08/11/1992 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 0-1

Bron; Feyenoord.nl

IMG_8317.PNG

You must be logged in to post a comment Login