Nieuws

Rutten: ‘Heerenveen legt veel energie in hun wedstrijden’

on

Toen Fred Rutten dinsdagmiddag aanschoof in de Fred Blankemeijerzaal om vooruit te blikken op de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, deed hij dat in de wetenschap dat hij de huidige spelersgroep van Feyenoord tot aan het eind van dit seizoen tot zijn beschikking zal hebben. Hoewel er interesse was voor Mitchell Te Vrede en Tonny Vilhena uit Engeland, kende de selectie van Feyenoord in de dagen voor het sluiten van de winterse transferperiode geen mutaties meer.

Waar er met Ruben Schaken (contract ontbonden), Wesley Verhoek (verhuurd aan Go Ahead Eagles) en Matthew Steenvoorden (verhuurd aan FC Dordrecht) drie spelers vertrokken uit De Kuip, kwam er geen speler bij voor Rutten. ‘Daarover ben ik niet teleurgesteld’, vertelde de trainer desgevraagd. ‘Ik vind het vooral een positief signaal dat we erin zijn geslaagd om deze groep bij elkaar te houden.’

Met die groep werkt Rutten in twee dagen toe naar de uitwedstrijd tegen Heerenveen die woensdagavond op het programma staat, nadat afgelopen zondag ADO Den Haag in De Kuip met 2-1 werd verslagen. De trainer verwacht geen makkelijke duel in Friesland. ‘Ik heb de thuiswedstrijd van Heerenveen tegen PSV nog eens teruggekeken, daarin kon je zien dat Heerenveen heel veel energie in thuiswedstrijden legt. Zeker als er grote clubs op bezoek komen, kan die ploeg naar een bepaald niveau groeien. Heerenveen speelt met agressie en de huidige trainer gaat net als ik uit van positiespel.’

Voor Bilal Basaçikoglu betekent het duel in Heerenveen een terugkeer bij zijn oude club. Voor Rutten een moment om stil te staan bij de ontwikkeling van de aanvaller. ‘Hij wil heel graag, alleen moet hij nog proberen om de juiste balans te vinden met het leveren van kwaliteit’, zei de trainer. ‘Bilal is een speler die kan scoren, een uitstekende voorzet heeft en een man kan passeren, alleen stagneert die ontwikkeling een beetje.’

Rutten kan in Heerenveen geen beroep doen op Luke Wilkshire, die kampt met een hamstringblessure. Ook Elvis Manu, die herstellende is van een liesblessure, is nog niet inzetbaar.

Kort voor het sluiten van de winterse transferperiode moest sc Heerenveen een flinke tegenvaller incasseren. De club kon tijdens de laatste dagen voor het sluiten van de deadline onmogelijk nee zeggen tegen een miljoenenbod van Ajax op Daley Sinkgraven, maar raakte met hem wel een van de sterkhouders van het elftal kwijt. Hoewel de clubleiding snel handelde door Lerin Duarte op huurbasis vast te leggen als zijn vervanger, zal het vertrek van Sinkgraven voelen als een forse aderlating.

Het talent maakte namelijk een uitstekende ontwikkeling door in Heerenveen, waar hij bezig was aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht. Ondanks zijn negentien jaar kon hij rekenen op een vaste stek op het Friese middenveld. Trainer Dwight Lodeweges deed in alle twintig tot dusver gespeelde competitieduels een beroep op Sinkgraven, die kort na afloop van het uitduel met FC Dordrecht van vorige week op de hoogte werd gesteld van het akkoord met Ajax.

Hoewel de komende periode moet blijken in hoeverre het vertrek van Sinkgraven van invloed is op de prestaties van Heerenveen, blijft er op het eerste gezicht voldoende kwaliteit over om mee te strijden om een ticket voor Europees voetbal. Voorin kan Lodeweges beschikken over Mark Uth, die momenteel de eerste plaats op de Nederlandse topscorerslijst deelt met Memphis Depay (twaalf goals). Verder steekt vleugelaanvaller Luciano Slagveer in een uitstekende vorm en staat ook het Zweedse talent Sam Larsson garant voor gevaar vanaf de zijkant.

Met de aanwezigheid van gewaardeerde Eredivisie-krachten als Marten de Roon, Joey van den Berg, Pele van Anholt en de steeds beter wordende keeper Kristoffer Nordfeldt is Heerenveen in staat het elke tegenstander moeilijk te maken. Dat bleek dit seizoen onder meer uit de zege op koploper PSV (1-0) en de knappe overwinning bij AZ (0-1), terwijl Vitesse onlangs met 4-1 werd weggevaagd in het Abe Lenstra Stadion.

Dat Heerenveen ondanks een aantal imponerende resultaten niet hoger staat dan de zevende plaats, is vooral te wijten aan de wisselvalligheid die de ploeg parten speelt. Zo wist hekkensluiter FC Dordrecht de ploeg vorige week voor de tweede keer dit seizoen punten af te snoepen, terwijl laagvliegers als Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en ADO Den Haag minimaal een punt pakten in het Abe Lenstra Stadion. In dat opzicht lijkt de vorm van de dag vaak bepalend voor de Friezen, die woensdag tegen Feyenoord voor het eerst aan kunnen tonen dat de jacht op Europees voetbal ook zonder Sinkgraven onverminderd doorgaat.

sc Heerenveen – Feyenoord
Woensdag 4 februari om 18.30 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Liesveld

Laatste vijf ontmoetingen

UIT
08/12/2013 sc Heerenveen – Feyenoord 1-2
30/03/2013 sc Heerenveen – Feyenoord 2-0
19/12/2012 sc Heerenveen – Feyenoord 2-2 (KNVB beker)
06/05/2012 sc Heerenveen – Feyenoord 2-3
06/03/2011 sc Heerenveen – Feyenoord 0-1

THUIS
15/08/2014 Feyenoord – sc Heerenveen 1-1
16/03/2014 Feyenoord – sc Heerenveen 2-0
12/08/2012 Feyenoord – sc Heerenveen 1-1
28/08/2011 Feyenoord – sc Heerenveen 2-2
14/11/2010 Feyenoord – sc Heerenveen 2-2

Bron: Feyenoord.nl

(null)

You must be logged in to post a comment Login