Nieuws

‘Rutten heeft momentum laten passeren’

on

Stel dat Fred Rutten een maandje geleden, zo rond de nieuwjaarsreceptie van de club, had aangekondigd dat hij geen heil meer zag in een nieuw seizoen als coach van Feyenoord. Zeg maar zoals zijn bewierookte voorganger Ronald Koeman dat precies een jaar geleden deed.

Dan was die mededeling voor een heel groot deel van de achterban een fikse teleurstelling geweest. Want Fred Rutten was toen nog vooral de trainer die Feyenoord voor het eerst in tien seizoenen liet overwinteren in de Europa League, de coach die tweemaal aartsrivaal Ajax tactisch overklaste en de hardwerkende man die ondanks het gebrek aan scorend vermogen verzorgd voetbal liet zien in de Kuip.

Een maand later is dat plotseling heel anders. Rutten is bij veel aanhangers van Feyenoord opeens de coach die met zijn ploegen na de winterstop altijd in een neerwaartse spiraal raakt. Die het tegen Ajax uit en thuis gewoon niet lukte te winnen. En de kleurloze coach die geen enkele kans kon afdwingen tegen laagvlieger Heracles.

Zo opportunistisch is de voetbalwereld en dat had Rutten moeten weten. Hij had in de fase dat zijn elftal sprankelend voetbal liet zien ‘gewoon’ zijn contract kunnen verlengen. Maar hij deed het niet.

Het Legioen oordeelde gisteren op internet bikkelhard over zijn trainer: strik erom heen en wegwezen, dat werk. En dat FC Twente plotseling geïnteresseerd is, is voor de buitenwacht een ontbrekend puzzelstukje: dus daarom treuzelde hij de afgelopen weken tijdens de onderhandelingen.

Je kunt ook zeggen dat FC Twente een kans ruikt omdat Feyenoord en Rutten er nog steeds niet uit zijn. Maar of Rutten nou wel of niet in Rotterdam blijft: het momentum van een breed bejubelde contractverlenging of een door velen betreurd vertrek, is inmiddels voorbij.

Voor velen is Rutten inmiddels gewoon weer de man die alles nog maar eens moet bewijzen. Net als toen hij een jaar geleden tekende bij Feyenoord en een deel van de achterban moord en brand schreeuwde dat de keuze van de club was gevallen op de kleurloze Tukker.

Maar toen schaarde clubicoon Willem van Hanegem zich plotseling pal achter de trainer, lekte uit dat Rutten met een koffer vol geld Wim Kieft uit de handen van louche figuren had gered. En vervolgens presteerde hij ondanks het verlies van het kwartet De Vrij, Martins Indi, Janmaat en Pellè naar behoren.

Rutten was even een geschenk uit de hemel. Tot hij deze maand kansloos verloor van Heerenveen en Heracles en ook het ook nog eens waagde om te treuzelen over zijn toekomst. Sindsdien is Rutten vooral weer die man die nooit iets wint en niet makkelijk uit zijn woorden komt. Het is de opportunistische voetballerij ten voeten uit, maar zo werkt het en dat had de trainer kunnen weten.

Bron: Ad.nl

(null)

You must be logged in to post a comment Login