Nieuws

Rutten eist garanties, maar er lijkt ook interesse van andere clubs

on

Technisch directeur Martin van Geel liet op 21 november weten dat Feyenoord dolgraag het aflopende contract van Fred Rutten wil verlengen. Vandaag zijn we exact 83 dagen verder en nog altijd is het niet duidelijk wie er komend seizoen hoofdtrainer is in de Kuip. Ergens zit er ruis op de lijn. AD Sportwereld zet de mogelijke scenario’s op een rijtje.

SCENARIO 1
Martin van Geel en Fred Rutten gaan praten en zijn er binnen vijf minuten uit


Die indruk wekte algemeen directeur Eric Gudde wel op de nieuwjaarsreceptie, een maand geleden. ,,Volgens mij maken jullie je er meer druk over dan wij,” zei Gudde toen grinnikend. ,,Wij willen verder en volgens mij is dat gevoel bij Fred Rutten hetzelfde.”

Gudde wees die avond fijntjes op het feit dat ook de contractverlengingen van Ronald Koeman plaatsvonden op contractueel vastgelegde tijdstippen. Maar Feyenoord sprong destijds toch echt een gat in de lucht toen Koeman niet in januari, maar al op 5 december zijn handtekening zette onder een nieuwe verbintenis.

Martin van Geel liet op 1 februari nogmaals weten dat Feyenoord ‘graag wil continueren’. Maar een abc’tje lijkt het al lang niet meer te zijn. Dan was het glas champagne al lang de lucht ingegaan in de Kuip. Ook een duidelijk signaal: Giovanni van Bronckhorst en Jean- Paul van Gastel hebben aflopende contracten in de Kuip, maar de leiding van Feyenoord heeft het duo verteld pas te willen praten over een nieuwe verbintenis als alles rond Rutten duidelijk is.

SCENARIO 2
Fred Rutten heeft meer opties en wikt en weegt: vertrekken of bijtekenen?

Rutten gedraagt zich ook in de Kuip altijd zoals hij is: als een heer. Het merkwaardige rookgordijn dat de oefenmeester optrekt als zijn contractverlenging ter sprake komt, voedt echter de geruchtenstroom. Steeds nadrukkelijker dringt de vraag zich op: wíl de Tukker eigenlijk wel bijtekenen? Want anders had zijn krabbel toch al lang onder een nieuwe verbintenis gestaan?

Dat is niet het enige. Welingevoerde bronnen hebben een sterk vermoeden dat de laatste weken de interesse van andere clubs in Rutten op gang is gekomen. Gek is dat niet. De coach heeft een mooi cv én heeft bij Feyenoord in een paar maanden tijd veel indruk gemaakt.

Mocht de oefenmeester toch besluiten om in Rotterdam te blijven, dan verlangt hij garanties van de clubleiding. Een horrorvoorbereiding als dit seizoen wil hij nooit meer meemaken. De coach zag afgelopen zomer vier belangrijke spelers vertrekken en alhoewel geschermd werd met schaduwlijstjes, kwamen de vervangers pas laat. Bovendien bleken ze lang niet altijd bruikbaar en fit.

Pas toen eind augustus Vermeer, Toornstra en El Ahmadi kwamen, kon Rutten echt aan de slag. Zo’n scenario zal de coach nooit meer accepteren. Al blijft hij in de media kalm. ,,Voor de pers lijken de contractgesprekken langer te duren dan normaal, maar dat is niet zo,” zei hij vrijdag. Maar kom op: 83 dagen na het signaal van Van Geel is er nóg geen duidelijkheid.

SCENARIO 3
Feyenoord is het wachten beu en kiest voor een nieuwe trainer

De kans dat Feyenoord zelf de knoop doorhakt lijkt klein, want Martin van Geel en Eric Gudde laten geen mogelijkheid onbenut om Rutten te overladen met complimenten. Maar toch: eens moet er een besluit worden genomen. En als Rutten niet meer de man is, ontstaat meteen het volgende probleem. Toen Ronald Koeman tot verdriet van Feyenoord aangaf geen heil meer te zien in een vierde seizoen bij de club, bleek hoe lastig het is om een nieuwe trainer te vinden. Co Adriaanse zei toen nee. Louis van Gaal had er ook geen zin in. Martin van Geel informeerde bij de overgebleven leden van de technische staf naar Peter Bosz, maar daarop klonk bepaald geen oorverdovend gejuich.

Van Geel dacht vorig jaar ook aan de Belg Peter Maes, die het prima doet bij Lokeren. Maar Maes tekende bij in België. Assistent Jean-Paul van Gastel viel vorig jaar meteen af als kandidaat-hoofdtrainer, omdat Van Geel bij Feyenoord geen beginnende coach aan het roer wil hebben. Kortom: het valt niet mee om een trainer te strikken. Ook daarom zal de directie de komende dagen fanatiek jagen op de handtekening van Rutten.

Bron: Ad.nl

(null)

You must be logged in to post a comment Login