Feyenoordinbeeld

Rotterdam wil meer inzicht in kosten nieuw stadion Feyenoord

on

De bouw van een nieuw Feyenoordstadion is allesbehalve een gelopen race. De stad wil aanvullend onderzoek voordat wordt besloten om 40 miljoen euro bij te dragen aan de komst van de voetbaltempel op Zuid.

.

Om goed beslagen ten ijs te komen, heeft het college van b en w de plannen voor een hypermodern onderkomen voor Feyenoord al laten doorrekenen door een extern bureau, zegt wethouder Adriaan Visser (D66, sport). ,,Een van de uitkomsten van die second opinion is om aanvullende risico-analyses uit te voeren”, legt hij uit.

.

Zo zal de exploitatie van het 365 miljoen euro kostende stadion nogmaals tegen het licht worden gehouden. Visser: ,,Waarbij wordt gekeken wat er gebeurt als er een ‘voetbalcrisis’ ontstaat. Bijvoorbeeld als er een half jaar lang maar 20.000 mensen op de tribune zitten in plaats van 63.000.”

.

Onderhoud

In elk geval worden de kosten van het onderhoud van het complex op de oever van de Nieuwe Maas uitgebreid onder de loep genomen. ,,Er wordt in de plannen een bedrag genoemd voor het onderhoud. Uit de second opinion blijkt dat dit nogal mager is begroot.”

.

Dat dit een heikel punt kan worden, leert volgens hem de ervaring bij Bayern München. ,,Om dat stadion zat een soort plastic schil. Die moesten ze dus na een aantal jaren vervangen. Je moet goed kijken of het bedrag dat is gereserveerd voldoende is.”

.

Binnen het college is deze week een ‘stevige discussie’ gevoerd over Feyenoord City en de gemeentelijke bijdrage daaraan. Logisch, zegt Visser. ,,We moeten dit straks aan de gemeenteraad voorleggen. En dat kun je maar één keer doen, dus moet je zeker van je zaak zijn.”

.

In maart wordt Feyenoord City behandeld door de gemeenteraad, en zal worden gevraagd of de projectorganisatie voort kan met deze mega-ontwikkeling op Zuid. Dan zal ook een groot deel van de extra onderzoeken klaar moeten zijn.

.

Grond

Behalve een aandelenpakket van 40 miljoen euro wordt de gemeente verzocht om de grond te verwerven voor maximaal 60 miljoen euro. Die zal dan in erfpacht worden uitgegeven. Daarnaast is er 35 miljoen euro begroot voor de infrastructuur.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login