Nieuws

Rijnmond: ‘Feyenoord gaat door met onderzoek naar nieuw stadion’

on

Dennis van Eersel van Rijnmond.nl heeft vanmorgen een artikel geplaatst omtrent het besluit over de komst van een nieuw Feyenoord-stadion.

De club gaat volop door met de ontwikkeling van de plannen voor een nieuw stadion. Feyenoord kan nog altijd niet keihard ‘ja’ tegen de nieuwbouwplannen zeggen maar wil ook geen streep door de plannen zetten.

“Dat het traject al zoveel jaren in beslag neemt heeft vele oorzaken. De organisatiestructuur van Feyenoord is er daar zeker één van. Vanwege de splitsing tussen stadion en voetbalclub, met ieder een eigen directie en Raad van Commissarissen, waarbij er bij de club door de deal met de Vrienden van Feyenoord ook nog externen zetels in gebruik nemen, is de besluitvorming stroperig en traag.”

Volgens Rijnmond zeggen bronnen binnen de club dat de éénwording van Feyenoord, een samensmelting tussen club en stadion, nog nooit zo dichtbij is geweest als nu.

Feyenoord is nog steeds bezig met het onderzoeken naar de mogelijkheden om de huidige Kuip te kopen en eigenaar van het stadion te worden.

Het eigenaarschap van het stadion is voor Feyenoord een absolute noodzaak volgens de regionale omroep. “Het maakt niet uit of het dan gaat om het nieuwe of om het huidige stadion; Feyenoord wil een meerderheidsaandeel. Het is één van de wensen, danwel eisen, die de club heeft, alvorens het definitief ‘ja’ zegt tegen de komst van een nieuw stadion.”

De laatste stand van zaken is dat Feyenoord doorgaat met de ontwikkeling van Feyenoord City, maar dat het de knoop wederom niet definitief doorhakt. Het technisch ontwerp van het stadion zal de komende maanden afgerond worden, nu de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas de kosten voor de voltooiing van het ontwerp voor zijn rekening neemt. De stichting krijgt hiervoor geld vanuit de overheid en Feyenoord heeft de garantie dat het deze kosten niet hoeft terug te betalen, als later blijkt dat er alsnog aan andere sleutelvoorwaarden niet voldaan is.

De financiering van het 365 miljoen kostende project is ook nog steeds niet rond. De coronacrisis helpt ook niet mee bij Feyenoord om het geld uit de markt te halen en het financieringsverhaal sluitend te krijgen.

Om die financiering rond te krijgen, het laatste gat van circa 70 miljoen, zou de club volgens Rijnmond opnieuw hebben aangeklopt bij de Amerikaanse bank ‘Goldman Sachs’. Dit wordt overigens met klem ontkend. Feyenoord wil zich niet nog verder in de schulden steken.

Er is dus nog altijd geen definitief ‘ja’, maar ook zeker ook nog steeds geen ‘nee’. Het kan echter nog altijd zo zijn dat er op termijn tóch een streep door de komst van een nieuw Feyenoord-stadion gezet gaat worden.

Bij een ‘nee’ zou Feyenoord moeten doorschakelen naar het alternatieve plan. Dit betreft de plannen van de gerenoveerde Kuip. Ook dit plan komt met een gebiedsvisie voor de omgeving van het stadion. En daar is het hele project Feyenoord City om te doen, een impuls aan Rotterdam Zuid met veel nieuwe woningen. Echter blijft Feyenoord sceptisch over de haalbaarheid van deze plannen, aldus Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login