Nieuws

Red de Kuip heeft financiering stadionplan rond

on

Red de Kuip heeft de financiering van zijn plan voor een vernieuwd stadion voor Feyenoord rond. Gisteren kreeg de stichting een toezegging van een grote geldschieter die voor 100 miljoen wil meedoen aan het project. Daarmee ligt de benodigde 209 miljoen euro op tafel. Concurrent BAM was al rond.

Volgens woordvoerder Pieter Nieuwenhuis van Red de Kuip zit in dit budget 15 miljoen euro voor een nieuwe trainingsaccommodatie voor Feyenoord en een complex voor de jeugd en sportclub Feyenoord. Bovendien is in de begroting 5 miljoen euro voorzien voor 500 parkeerplaatsen in een garage van twee verdiepingen direct naast de Kuip. Op termijn zijn nog eens 3000 plekken in de Stadiondriehoek gepland.

‘Mirakel’
‘We hadden veertien dagen geleden nog een achterstand, maar hebben die nu weggewerkt,’ zegt Nieuwenhuis. ‘Dat is een mirakel, zeker in deze tijd. Nu moeten we nog de commissarissen en de directies van het stadion en de club overtuigen.’

Ook BAM heeft een sluitende financiering van zijn Kuip, waarvan de kosten rond de 200 miljoen liggen. Daarnaast kunnen de velden voor de betaald voetbalorganisatie, jeugd en amateurs eveneens voor 15 miljoen euro worden meegenomen. De strijd met Red de Kuip wordt spannend, voorspelt directeur Marc de Vreede van BAM Utiliteitsbouw.

Het verschil zit ‘m in de wijze waarop de ‘finalisten’ Feyenoord willen laten profiteren van een vernieuwd stadion. ‘Uiteindelijk moet de Kuip geld gaan genereren. Het stadion is geen doel, maar een middel. Dat middel wordt gebruikt om de exploitatie te maximaliseren.’

Woensdagavond gaven Red de Kuip en BAM een presentatie aan de Vrienden van Feyenoord. Daar werden aan beide partijen volop kritische vragen gesteld, onder andere over de technische staat van de monumentale voetbaltempel.

Bovendien wilden de vrienden weten wat een investering van rond de 200 miljoen euro in het Feyenoord-stadion precies gaat opleveren. Omdat ook aan deze club vermogende Feyenoorders een financiële bijdrage zal worden gevraagd, is de behoefte aan ‘harde cijfers en feiten’ groot. De hoop is dat het uiteindelijke advies van de Kuip-trojka overeenkomt met de mening die een meerderheid van de Vrienden van Feyenoord heeft. Die spreken begin volgende week hun voorkeur uit voor BAM of Red de Kuip.

Aandelen
Eerder deze week kwamen politici van de partijen die onderhandelen over een nieuw Rotterdams college van b en w langs bij Feyenoord. Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 spraken over het verzoek om voor 35 miljoen euro aandelen te kopen in een vernieuwde Kuip. Ze vroegen onder meer om ‘eensgezindheid’ binnen de Feyenoord-familie als voorwaarde om eventueel financiële steun te geven.

Feyenoord krijgt na het weekeinde de berekeningen van KPMG en adviesbureau Fakton binnen. Daarna wordt de keuze bepaald voor BAM of Red de Kuip en wordt advies uitgebracht aan de overkoepelende stichting 1 Feyenoord. Die neemt vervolgens een besluit over welke optie wordt uitgevoerd.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login