Nieuws

‘Puntenaftrek zou echt ongekend zijn’

on

De KNVB gaat de ruzie tussen spelers van PSV en Feyenoord in de catacomben van de Kuip hard afstraffen. “Ik verwacht puntenaftrek voor PSV en Feyenoord.” Dat zegt Jan-Hermen de Bruijn, hoofdredacteur van Elf Voetbal op BNR.

Naast de puntenaftrek verwacht De Bruijn ook dat een flink aantal betrokken spelers flinke straffen tegemoet kan zien. De ruzie tussen de spelers van beide clubs ontstond nadat PSV’er Lens, Feyenoorder Joris Mathijsen opwachtte om verhaal te halen . Matthijsen zou Lens in een duel een elleboog hebben gegeven. Lens pakte Mathijsen bij zijn shirt waarna de vlam in de pan sloeg.

Het respectloze gedrag wordt door de aanklager betaald voetbal van de KNVB onderzocht. De directie van PSV en Dick Advocaat hebben al aangekondigd dat ze met Lens in gesprek gaan. De club uit Eindhoven beslist vervolgens of het maatregelen tegen de aanvaller neemt. Het is voor de KNVB belangrijk om juist nu hard toe te slaan, legt De Bruijn uit. “We hebben eind december met elkaar afgesproken dat we het anders gaan doen. Dit is het moment waarop de KNVB niet alleen zijn poot gaat stijf houden, maar heel hard gaat toeslaan, denk ik.”

Volgens De Bruijn weten de spelers in de Nederlandse voetbalcompetities niet meer hoe ze zich moeten gedragen bij voetbalwedstrijden. “Ik heb afgelopen periode op een aantal andere momenten ook al gezegd. Als je ziet hoe onze spelers zich gedragen bij teleurstellingen in het veld, scheidsrechterlijke beslissingen en je zet dat af tegen hoe dat gebeurt in Duitsland, dan kunnen we gewoon nergens meer tegen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er door de KNVB wordt gezegd: genoeg is genoeg en dat we het zo niet langer kunnen accepteren.”

De timing is dan ook erg ongelukkig, zegt hij. “Het had voor Feyenoord, PSV en deze spelers niet op een verkeerder moment kunnen komen. Er zijn nieuwe regels afgesproken en er is afgesproken dat we het gaan handhaven. Direct deed zich al dat incident voor met Pieters, wat natuurlijk ook al belachelijk was. Daar is hard tegen opgetreden. Een exces zoals dit, zo bijzonder in beeld gebracht, heb ik echt nog nergens zien. Dit zijn toch eigenlijk ook collega’s. De helft kent elkaar van het Nederlands elftal, waarbij het zo uit de hand gelopen is. Het was echt bizar. Als dit bij een D1-elftal gebeurt, van welke club dan ook, wordt het team uit de competitie gehaald.”

Arnoud Lips van sportmarketingbureau Soccer ID denkt puntenaftrek echt de maximale straf zou zijn. “Ik denk niet dat het gaat gebeuren. Na een verloren wedstrijd ben je enorm boos, dat is niet goed te praten. De pech is nu dat er camera’s op staan. Er wordt wat geduwd, en normaal gesproken drink je dan een biertje met elkaar. Maar dat gebeurt niet want ze stappen meteen in de bus. Het is heel slecht”, zegt Lips.
Gijsbregt Brouwer, sport- en mediaconsultant, verwacht eerder dat de twee betrokken spelers Lens en Mathijssen drie wedstrijden geschorst worden. “Puntenaftrek? Dat zou wat mij betreft ongekend zijn. Het komt zo weinig voor in de Nederlandse competitie. Ik vond de KNVB uitermate stil, gisteren en vandaag. We hebben nog helemaal niets van ze gehoord. Maar je zag bij monde van Michael van Praag op Twitter wel dat hij zei: ‘Hier hebben wij officiële colleges voor en die moeten aan de bak’. Prima. Maar ik denk dat het meer richting drie wedstrijden voor de een drie wedstrijden voor de ander gaat. Puntenaftrek zou echt ongekend zijn. Dan maak je de competitie kapot.”

Bron: BNR

You must be logged in to post a comment Login