Nieuws

Politiewoordvoerder legt schuld bij supporters 

on

De gearresteerde Feyenoord-supporters kozen er volgens de politie zelf voor om te gaan rellen. “Ik heb live meegekeken en het was niet mals, kan ik u verzekeren”, zei woordvoerder Gerard Spierenburg op Radio Rijnmond.
“Als ik de supporters mag geloven, zijn het allemaal lieverdjes en klanten van de Huishoudbeurs”, sneerde Spierenburg in reactie op de 326 aanhoudingen tijdens de protestactie van zondagmiddag. 
Volgens hem werden agenten belaagd, en raakten twee stewards gewond door mishandelingen.
‘Onschuldigen mishandeld’

Honderden Feyenoord-fans voerden zondagmiddag bij de Kuip actie tegen de directie van de Rotterdamse voetbalclub. Ze willen dat de Feyenoord-top vertrekt vanwege de slechte resultaten van de afgelopen tijd.
Veel supporters zeggen dat de ME onnodig hard ingreep. Er zouden ook onschuldige mensen zijn mishandeld met wapenstokken, en vervolgens zijn opgepakt.
Volgens de actievoerders waren de charges onnodig en was de sfeer lang niet zo grimmig als de politie beweert.
“Ze kwamen van twee kanten en ranselden de actievoerders af. Er viel niet met ze te praten”, aldus een van de protesteerders.
Controle

Voorafgaand aan het ingrijpen van de ME, was de groep actievoerders geïsoleerd door de politie. Het doel was ze te controleren op legitimatie, vuurwerk en vuurwapenbezit. 
De actievoerders werden boos omdat ze bang waren de wedstrijd tegen Roda JC te moeten missen. Ze scandeerden leuzen en gooiden met lege verhuisdozen.
Die dozen waren onderdeel van de actie: de supporters willen dat Feyenoord-directeur Eric Gudde en de rest van het bestuur per direct verhuizen uit de Kuip.
Herhaling 2011

De politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Aboutaleb -die verantwoordelijk is voor de openbare orde- besloten daarop een einde te maken aan het protest. 
Spierenburg: “We wilden koste wat kost een herhaling van 2011 voorkomen.” In dat jaar moesten agenten met getrokken pistolen voorkomen dat hooligans het Maasgebouw bestormden.
Volgens de gemeente was de protestmars vooraf niet officieel aangemeld. Ook dat speelde een rol bij het besluit van de politie om hard in te grijpen. “We hadden geen officieel aanspreekpunt, dus de orde viel zo slecht te waarborgen”, zegt de politiewoordvoerder.
Stadionverbod

In totaal werden dus 326 betogers gearresteerd en per bus naar het politiebureau gebracht.
De groep is maandagochtend vrijgelaten. De actievoerders krijgen allemaal een boete van 220 euro voor het vestoren van de openbare orde. Een tiental is ook aangeklaagd voor openlijke geweldpleging.
Een aantal supporters heeft al aangegeven de straf aan te gaan vechten bij de rechter. Niet alleen vanwege de boete, maar ook omdat ze een stadionverbod van Feyenoord vrezen.

Bron: Rijnmond.nl

  

You must be logged in to post a comment Login