Nieuws

Politie wil meedenken over ontwerp nieuw stadion 

on

Een nieuw stadion voor Feyenoord betekent dat er minder politie-inzet nodig is bij voetbalwedstrijden. Door een mooier, schoner en gastvrijer stadion gaan supporters zich beter gedragen. Dat zegt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw.
.

,,Laat ik vooropstellen dat ik dol ben op de Kuip,” zegt Paauw. ,,Ik vind het een enorm sfeervol stadion, maar een nieuw stadion kan echt helpen. Ik heb die ervaring in Den Haag, waar ik heb gewerkt, toen ADO verhuisde van het Zuiderpark naar het Kyocera Stadion. En die ervaring hebben ze bijvoorbeeld ook bij Engelse clubs. Omdat een nieuw stadion vaak gastvrijer en schoner is, omdat de horeca beter is, omdat de toiletten schoner zijn, omdat het beter toegankelijk is voor vrouwen en kinderen en omdat de zitplaatsen en de zichtlijnen beter zijn.”

.

De politie wil zich actief met het ontwerp van een nieuwe Kuip bemoeien. ,,Nu zijn de financiers, het bestuur, het gemeentebestuur en de directie nog aan zet. Maar als er een plaats is bepaald en er is een model, dan denken we wel mee.” 

.

Dat bouwkundige aanpassingen kunnen helpen bij het verminderen van politie-inzet bewees de speciale loopbrug die tijdens Euro 2000 bij de Kuip verrees. ,,Vroeger gingen de Ajax-supporters daar dwars over het voorplein naar hun plek in het stadion, tussen twee lange linies ME. Daar waren misschien wel vijf pelotons voor nodig. Nu kunnen we het met twee busjes af.”

.

Die rustige tocht naar het stadion heeft ook effect op de rest van de wedstrijddag. ,,Slimme dingen in de constructie van het stadion helpen om een betere sfeer te creëren en dat zorgt ervoor dat we de inzet van de politie kunnen reduceren.” Die inzet is in Rotterdam redelijk groot: Feyenoord is lijstaanvoerder in Nederland als het gaat om het aantal manuren van de politie.

.

,,Ons doel is dat voetbal toegankelijker wordt,” zegt Paauw. ,,Wat nu ook niet helpt, is de voortdurende onrust bij de Feyenoordfamilie. De supporters zijn verdeeld en er is onrust over het nieuwe stadion en het bestuur. En als er gedoe is bij Feyenoord heeft dat invloed op de inzet van de politie.”

.

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login