Nieuws

Pétursson zet pilsje koud voor titel Feyenoord

on

Pétur Pétursson was in het seizoen 1979/1980 wat Graziano Pellè nu is. Een veel scorende held van Het Legioen. De oud-spits leeft vanuit IJsland mee met Feyenoord.

Pétursson speelde bijna dertig jaar geleden voor het laatst in Nederland, maar is de Nederlandse taal nog goed machtig. Zo goed zelfs dat uw verslaggever bij het eerste belletje naar IJsland denkt dat hij verkeerd verbonden is, zich excuseert en ophangt. Als het nummer toch correct blijkt, krijgt Pétursson bij het tweede telefoontje wel de kans zijn verhaal te doen.

“Ja, ik spreek nog goed Nederlands, haha”, zegt de voormalig IJslands international tegen Goal.com. “Mijn Nederlands gaat nooit meer weg. Ook als ik Nederlands hoor in IJsland ga ik altijd even een praatje maken. Ik bel nog vaak met mijn Nederlandse moeder, zoals ik haar noem. Ik woonde in mijn tijd bij Feyenoord in een flatje vlakbij het Zuidplein in Rotterdam. De familie Sneijders woonde in de buurt en door hen werd ik opgevangen. Ik was nog jong en kon altijd aankloppen voor hulp. Ook ging ik bij hen eten. Daardoor beheerste ik de Nederlandse taal snel. Vader Jan is helaas overleden, maar met moeder Co heb ik nog contact.”

“Ik praatte vroeger veel met andere Nederlanders”, vervolgt Pétursson. “Meestal ging ik gewoon met bus 75 naar het stadion. Dan maakte ik in de bus een praatje met fans. Na een jaar kocht ik een auto van Aad Mansveld (ex-ADO, Feyenoord, FC Utrecht, red.), een BMW 316. Veel gebruikte ik die auto niet. Met de bus naar het stadion komen, was makkelijker en leuker. Ik denk niet dat er nu nog veel profs met de bus naar het stadion komen, maar ik deed het graag.”

Pétursson populair als Pellè
De nu 53-jarige Pétursson stapte in 1978 van het IJslandse ÍA over naar Feyenoord. In zijn eerste seizoen maakte hij 11 goals in 21 Eredivisie wedstrijden en in zijn tweede jaar was hij goed voor 23 doelpunten in 33 duels. Pétursson was een publiekslieveling als Pellè nu. “Ik maakte veel goals en dan krijg je automatisch meer aandacht”, aldus Pétursson. “Ik was snel en zag alleen de goal. Voor de wedstrijd keek ik naar de keeper van de tegenstander en dacht ik aan scoren. Dat zat altijd in mijn hoofd.”

“Van Vak-S kreeg ik veel steun”, vervolgt de IJslander. “Ze scandeerden mijn naam. Dat was ongelooflijk. Voor mij kon er daardoor op het veld niks misgaan. Het publiek maakte me beter. Dat geldt misschien ook voor Pellè, hoewel ik hem niet goed genoeg ken. Ik weet wel zeker dat ik een fantastische tijd heb gehad. Ik kom nog graag terug in Rotterdam. Voor het laatst was ik in De Kuip toen IJsland tegen Nederland speelde in 2008.”

Pétursson pakte met Feyenoord één prijs, de KNVB Beker in 1980. In de finale in Rotterdam zette Frank Arnesen Ajax op voorsprong en miste Karel Bonsink namens de Amsterdammers een penalty. Even later was Pétursson vanaf de strafschopstip wel trefzeker en bezorgden Carlo de Leeuw en opnieuw Pétursson Feyenoord de Cup: 3-1.

“Tegen Ajax spelen was altijd leuk”, zegt de oud-spits. “Van de bekerfinale weet ik nog alles. Ik ben wel oud, maar niet gek. Ajax had in die tijd ook een goede ploeg. Met Arnesen, Søren Lerby, Tscheu-la Ling en Ruud Krol, die zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde. Er hing een fantastische atmosfeer, die zal ik nooit vergeten. Dat ik zelf twee goals maakte, maakte het feest compleet. De huldiging heb ik niet meer meegemaakt. Een dag later vloog ik terug naar IJsland om bij de geboorte van mijn dochter Iris te zijn.”
“Van Vak-S kreeg ik veel steun. Ze scandeerden mijn naam. Dat was ongelooflijk. Voor mij kon er daardoor op het veld niks misgaan. Het publiek maakte me beter.”

Door een knieblessure kwam Pétursson in zijn derde seizoen bij Feyenoord tot slechts veertien wedstrijden, waarin hij zeven keer scoorde. Daarna vertrok hij naar Anderlecht en via Antwerp kwam hij in 1984 nog één jaar terug bij Feyenoord (19 duels, 7 goals). Na een Spaans avontuur bij Hércules CF en een korte periode bij ÍA beëindigde hij zijn loopbaan in 1991 bij KR. Bij die club is hij momenteel assistent-coach en jeugdtrainer. Vanaf 2008 was hij ook enkele jaren assistent-bondscoach van de nationale ploeg van IJsland. Ook werkte Pétursson lang als fotograaf, maar zijn fotozaak heeft hij inmiddels van de hand gedaan. “Ik heb voor het voetbal gekozen.”

“Ik volg Feyenoord en het Nederlandse voetbal op de voet”, besluit Pétursson. “De samenvattingen zijn vaak op televisie omdat er veel IJslanders in Nederland spelen. Ik denk dat Feyenoord kampioen kan worden. Ze hebben PSV verslagen en goed gespeeld tegen NEC. Het verschil is maar drie punten, dus het moet kunnen. Ik ben altijd Feyenoorder gebleven en hoop dat het lukt. Als Feyenoord kampioen wordt, drink ik daar hier een Nederlands pilsje op.”

Bron: goal.com

You must be logged in to post a comment Login