Nieuws

Pellè: “Hier kan ik mijn kwaliteiten benutten”

on

Graziano Pellè (27) hoopt zondag met Feyenoord eindelijk een keer te winnen van een topclub. Een interview met de topscorer van de Rotterdammers over de nederlaag bij PEC Zwolle, matchfixing in Italië en de verdedigers van PSV

Zullen we het in het Nederlands proberen?

“Haha, nee het is beter als we Engels praten.”

Zit je wel op Nederlandse les?

“Nee, ik luister goed naar de mensen om me heen. De trainer spreekt altijd Nederlands en op voetbalgebied begrijp ik alles. En als ik in de kleedkamer de groep toespreek, gebruik ik af en toe Nederlandse woorden.”

Je staat tot de zomer van 2017 onder contract bij Feyenoord. Misschien is het dan toch handig om vloeiender Nederlands te kunnen praten?

“Ik vind het leuk om een andere taal te leren, maar ik wil geen studie ofzo volgen. Als ik een woord niet begrijp, vraag ik aan iemand wat het betekent. En buiten de club praat iedereen Engels tegen me.”

Waarom heb je eigenlijk voor zo’n lange periode bijgetekend?

“Normaal teken ik altijd een contract voor vijf jaar, dus dit valt nog mee. Maar jij weet ook dat een contract weinig zegt in de voetballerij. Ik kan hier in juni vertrekken of nog zeven jaar blijven, dat weet je nooit.”

Toch is het een teken dat je het prettig vindt om in de Eredivisie te spelen.

“Wat me nog het meest bevalt is de rust rondom het voetbal. In Italië was ik wat dat betreft ongelukkig. Ik houd van eerlijkheid en daar was in de Serie A nauwelijks sprake van. Er kwamen steeds meer verhalen naar buiten over gokken op wedstrijden en dat Juventus duels had gekocht om kampioen te worden. Dat is niet de voetbalwereld waar ik vroeger van droomde. En dan zijn er nog de fans. Als je in Italië slecht speelt, staan ze de volgende dag klaar om je auto te bekrassen. En sommigen vinden het normaal om je een tik in het gezicht te geven. Tijdens wedstrijden mogen ze van mij fluiten en roepen wat ze willen, maar buiten het veld moeten ze voetballers respecteren. Ik weet hoe belangrijk supporters voor het voetbal zijn. Dankzij hen kunnen de clubs en spelers geld verdienen, maar soms gaan ze – vooral in Italië – te ver. Als ik naar een pizzeria ga en de pizza is niet lekker, dan stomp ik de pizzabakker toch ook niet op zijn gezicht omdat ik er voor heb betaald?

Gelukkig heb ik zelf nooit problemen gehad met fans, maar ik ken genoeg mensen die wel de dupe zijn geweest. Verder zijn in Italië de stadions oud en leeg en is er een aantal clubs die te laat zijn met het betalen van salarissen. Of spelers geven niets om een verliespartij omdat ze op een wedstrijd hebben gegokt. Daarom houd ik van de Eredivisie, hier komen dat soort zaken niet voor.”

Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Het klinkt in ieder geval alsof je nooit meer in de Serie A wilt voetballen.

“Nee, dat wil ik niet zeggen. Want er zijn natuurlijk ook een paar fantastische clubs in Italië. Bij Sampdoria had ik het heel erg naar mijn zin. Het stadion is geweldig, net als de supporters. We speelden in de Serie B, maar er waren wel 35.000 seizoenkaarthouders. Ongelooflijk. Verder is Sampdoria goed georganiseerd en wordt prima geleid. Voor zo’n club zou ik wel overwegen ooit terug te keren naar de Serie A.”

Is het gemakkelijker om in de Eredivisie te scoren dan in de Serie A?

“In Italië zijn de verdedigers meer ervaren, hier in Nederland staan er vooral jonge spelers op het veld. Verder trainen de clubs in de Serie A veel op verdedigende tactieken. Maar goede aanvallers scoren daar ook veel, dus ik wil niet zeggen dat het in de Eredivisie gemakkelijker is. Een goede spits maakt overal doelpunten.”

Zondag sta je tegenover de verdedigers van PSV. Op Timothy Derijck en Marcelo is behoorlijk wat kritiek dit seizoen.

“De beste verdediger tegen wie ik dit seizoen heb gespeeld is Virgil van Dijk van FC Groningen, maar ook de jongens van PSV zijn goede spelers. Je moet niet vergeten dat het voor hen erg moeilijk is om te verdedigen als de rest van het team ver op de helft van de tegenstander speelt. Bij een counter staan ze er dan soms alleen voor. Ik denk niet dat ze te slecht zijn voor PSV.”

Ben je nog steeds ziek van de nederlaag tegen PEC Zwolle van afgelopen zondag?

“Ik was ongelooflijk boos, vooral op mezelf. Na mijn eigen doelpunt dacht ik maar één ding: ik moet er nu twee in schieten om het goed te maken. Dat deed ik en nóg verliezen we die wedstrijd. Dus in mijn hoofd bleven de beelden hangen van mijn eigen goal en de enorme kans die ik liet liggen na een goede voorzet van Ruben Schaken. Ik doe geen gekke dingen als ik boos ben, maar ik had even geen zin om met de pers te praten. Soms is spreken zilver en zwijgen goud.”

Naast je eigen doelpunt ging je de fout in bij het doelpunt van Denni Avdic, die vanuit een hoekschop scoorde.

“Ik ben lang, dus normaal gesproken kan ik mijn team helpen bij hoekschoppen van de tegenstander. In Zwolle was het mijn schuld dat hij een doelpunt kon maken, omdat ik hem vrij liet. Maar er kwam meer bij kijken.

Doelman Erwin Mulder riep ‘los’, kwam uit, maar raakte de bal vervolgens niet aan. Daardoor raakte ik uit mijn positie. Een verdediger zou waarschijnlijk minder verrast zijn, want die is dat gewend. Zolang de trainer van mij verlangt dat ik meeverdedig zal ik dat blijven doen.”

Niemand in Nederland had verwacht dat jij er – met nog 11 wedstrijden te gaan – al 17 in zou hebben liggen. Is het voor jezelf ook zo’n verrassing?

“Ik weet dat ik doelpunten maak als ik speel. Iedereen kijkt graag naar de statistieken uit mijn verleden, maar ik mocht vaak maar tien minuutjes invallen. Daarom ben ik naar Feyenoord gekomen, hier kan ik hele wedstrijden spelen en mijn kwaliteiten benutten. Ik ben lang, kan goed koppen, ben sterk, met links schiet ik bijna net zo goed als met rechts. Bovendien wist ik in het begin dat ik fouten mocht maken van de trainer. Ik hoefde niet bang te zijn dat ik gewisseld zou worden na het missen van een kans. Alles bij elkaar opgeteld kan ik nu doen waar ik goed in ben: doelpunten maken. Dus om eerlijk te zijn is het voor mij geen verrassing dat ik nu al 17 treffers achter mijn naam heb staan.”

Bron: Soccernews.nl

You must be logged in to post a comment Login