Nieuws

Pellè: ‘Feyenoord is sterk genoeg om kampioen te worden’

on

Feyenoord landde gisteren weer op de luchthaven van Rotterdam na een week trainingskamp aan de Spaanse kust. De ploeg van coach Ronald Koeman jaagt op de eerste landstitel sinds 1999. Al was dat de afgelopen jaren niet anders. De massaal naar Spanje meegereisde aanhang kan niet wachten.

Het ernstige gezicht waarmee Graziano Pellè zijn analyse op de oefenwedstrijd tegen FC Basel is begonnen, is plotseling veranderd in een brede glimlach. Op de allerlaatste dag van het trainingskamp staat de Italiaanse spits pas voor het eerst oog in oog met de media. Een unicum, normaliter stapelen de verzoeken voor de spits zich in rap tempo op. ‘Helemaal niemand heeft mij deze week gevraagd’, zegt de club-topscorer lachend. Of zijn populariteit soms een dalende lijn heeft ingezet? ‘Ik weet het echt niet.’

Het blijkt van niet, want honderden supporters staan een paar meter verder te wachten op het moment dat Pellè de trap komt aflopen. Het weekje aan de Spaanse kust als opwarmer voor de tweede helft van de competitie begint inmiddels al zijn tradities te krijgen. De selectie poseert na afloop van de jaarlijkse oefenwedstrijd steevast geduldig met de fanatieke aanhang. En het aantal supporters dat kort na de jaarwisseling naar Marbella reist, blijft maar stijgen. En natuurlijk: ook Adriaan, de acrobatische helft van het duo Bassie en Adriaan, zit weer prinsheerlijk in het zonnetje naar zijn favoriete club te kijken.

Op het Marbella Football Center werd het oefenduel zaterdagmiddag tussen Feyenoord en FC Basel met enige angst tegemoet gezien. Maximaal 1200 toeschouwers wilde de Spaanse organisatie toelaten tot het in de bergen gelegen voetbalcomplex. En om er zeker van te zijn dat er geen ongeregeldheden zouden ontstaan, rukte voor het eerst in drie seizoenen een flink cordon van de Spaanse politie uit om een oogje in het zeil te houden.

Het bleek achteraf allemaal niet nodig. De sfeer bleef positief, ook al omdat de ingehuurde diskjockey net op tijd het sein kreeg om het nummer ‘We are the champions’ van Queen af te zetten. In Rotterdam wordt de rockklassieker gezien als één van de meest geliefde liedjes van de aartsrivaal uit Amsterdam. Zoiets kan werken als een rode lap op een stier.

En uiteraard werd er gevoetbald. Feyenoord oogde een helft lang gretig tegen de Zwitsers, die in de groepsfase van de Champions League tot tweemaal het grote Chelsea vloerden. Koeman wil de resterende zestien competitiewedstrijden voluit druk zetten op de defensie van de tegenstanders. Een gewaagde speelstijl, zeker als er spelers verzaken. FC Basel kwam op die manier wel erg eenvoudig op 0-1 door de sluwe spits Marco Streller.

Na ruim een uur haalt Koeman zijn gebruikelijke basiself naar de zijkant, om maar weer eens te moeten constateren dat de tweede kern nauwelijks op de deur klopt voor een basisplaats.

De oefenmeester schudt mismoedig zijn hoofd als Samuel Armenteros vlak voor zijn ogen de bal verspeelt. En het jonge talent Rick Dekker weet sinds zaterdag dat hij nog wel wat aan zijn handelingssnelheid kan schaven alvorens hij echt mag dromen van een glansrijke loopbaan in de Kuip.

‘Maar we zijn klaar voor de tweede helft van de competitie’, weet aanvoerder Pellè zeker. ‘Ja, iedereen is weer positief gestemd. Of daar ook een gevaar in schuilt? We zijn 2013 echt goed geëindigd, het gevoel in de selectie is goed.’

Maar die geluiden klonken ook in januari 2012 en januari 2013 bij terugkeer uit Marbella. Vervolgens werd direct de eerste competitiewedstrijd verloren (VVV 3-2, Ajax 3-0). Bovendien bleek de landstitel telkens een paar stappen te ver voor de Rotterdammers.

‘We weten dat de tweede helft anders zal zijn dan de start van de competitie. De topclubs zullen meer stabiliteit vertonen, denk ik. Vitesse heeft geïnvesteerd, als satellietclub van Chelsea, maar dat is geen probleem. Wij hebben een andere manier van aanpak. Onze selectie is sterk genoeg om kampioen van Nederland te worden.’

De herstart kreeg al als etiket ‘horrorweek’ opgespeld met uitwedstrijden tegen FC Utrecht, Ajax (beker) en ADO Den Haag. ‘Ik voel dat wij er klaar voor zijn. En niet alleen ik, de hele ploeg denkt er zo over.’

Als de Spaanse organisatie de toeschouwers langzaam het complex af zien druppelen, overheerst er een gevoel van opluchting. ‘Er komen hier jaarlijks zoveel clubs, maar alleen Feyenoord neemt zoveel toeschouwers mee’, laat de organisatie desgevraagd weten. ‘En het worden er elk jaar meer. Maar het is gelukkig weer goed afgelopen.’

De opgestoken duim van acrobaat Adriaan verwoordt het gevoel van de supporters. En die 1-0 nederlaag, ach dat mag de pret niet drukken. ‘Tot volgend jaar, Adriaantje’, roepen de fans.

Bron/ Ad.nl

20140113-081700.jpg

You must be logged in to post a comment Login