Nieuws

Parkeeroverlast De Kuip lijkt gebed zonder einde

on

“Het is zo onduidelijk voor iedereen, dit werkt niet. Laat ze er maar door.” Tien minuten voor de aftrap van Feyenoord-PSV heeft een motoragent genoeg gezien. Na kort overleg met zijn collega’s verlost hij de arme verkeersregelaar, die in de dertig minuten daarvoor tientallen geïrriteerde automobilisten heeft moeten wegsturen, uit zijn lijden. ,,Deze mensen wonen daar gewoon, dus moeten daar ook gewoon kunnen parkeren.”

Daar is de Veranda bij De Kuip. Al jaren worden bewoners gek van de parkeerchaos rond thuiswedstrijden van Feyenoord. Een nieuw pasjessysteem, dat gisteren werd geïntroduceerd, moet nu voorkomen dat supporters massaal de auto in de straten parkeren.

Alleen bewoners mogen, na het laten zien van een speciale pas, de wijk nog in. Afgelopen week ontstond er onder andere door niet-verstuurde passen al veel scepsis onder de bewoners. Tegelijkertijd bleek het systeem ook niet waterdicht te zijn, toen fans via Twitter de bewonerspassen al naar elkaar doorstuurden.

De verkeersregelaars die deze zondag de ondankbare taak hebben alles in goede banen te leiden, hebben ver voor de wedstrijd al genoeg gezien. ,,Dit heeft niet veel zin”, zegt een van hen. ,,Wij hebben de opdracht gekregen niemand zonder pas door te laten, maar daar heb ik lak aan. Als die mensen zeggen dat ze hier wonen, wie ben ik dan om daar wat van te zeggen? Ja, ik heb al op m’n kop gekregen, maar dat is dan jammer.”

Ook auto’s vol Feyenoord-vaantjes en sjaaltjes mogen van de man passeren. ,,Nee, die zullen hier vast niet allemaal wonen. Maar ze hebben een pas, dus wat kan ik doen?” Bij een wat strengere collega ontstaat er inmiddels een rij van geïrriteerde buurtbewoners die geen pas bij zich hebben. Tien minuten voor aanvang hebben agenten genoeg gezien en maken ze een einde aan de proef.

Geen verrassing voor buurtbewoner Marcel Buddenberg, die het allemaal hoofdschuddend aanziet. ,,Ik woon hier vanaf het begin en er is in al die jaren zoveel beloofd, maar de gemeente doet niks. Iedereen kan toch bedenken dat zo’n systeem niet werkt. Geef al die verkeersregelaars gewoon een lijst met kentekens , zodat echt alleen bewoners de straat in kunnen rijden. Dat lijkt mij toch niet heel ingewikkeld. En het is toch te gek dat bewoners zelf al die moeite moeten doen? Het is hun eigen straat.” Buddenberg heeft er genoeg van. ,,Ik ga verhuizen, ben klaar met al die drukte.

Woordvoerder Marco van den Berg van de Stadionpark Werkgroep Veranda (SWV) wil nog niets over de eerste ervaringen met het nieuwe systeem zeggen. ,,Wij gaan eerst zelf observeren en de reacties van de bewoners verzamelen.”

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login