Nieuws

Oud-Feyenoorder Cruz wil burgemeester worden

on

Met Julio Ricardo Cruz in de spits behaalde Feyenoord in 1999 de laatste landstitel uit de clubgeschiedenis. De inmiddels 40-jarige Argentijn, goed voor 45 doelpunten in 86 wedstrijden, heeft het voetbal ver achter zich gelaten. Cruz wil ooit trainer worden, pas nadat hij burgemeester is geweest van de plaats waar hij opgroeide. ,,Ik heb nooit mijn afkomst verloochend.”

Tijdens zijn laatste jaren als profvoetballer in Italië kampte hij met heimwee. ,,Ik verlangde altijd terug naar Argentinië,” zegt Cruz in zijn kantoor in hartje Buenos Aires. ,,Hoewel ik me thuis voelde in Milaan, ik snakte naar de chaos. Waar iemand geboren is, wil hij ook sterven.”

Ondanks zijn patriottisch gevoel voor Argentinië, ziet hij dat er ook veel mis is in het land. Als gewezen topsporter zit het echter niet in hem om het hoofd te laten hangen. ,,Ik heb er lang over nagedacht om in de politiek te stappen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we hier in Argentinië in veel betere omstandigheden kunnen leven.”

Cruz verkiest campagne te voeren in de buitenwijken van Buenos Aires boven te rentenieren op het zachte zand van Miami Beach. Hij sloot zich aan bij de PRO-partij van presidentskandidaat Mauricio Macri en gaat – in de aanloop naar de verkiezingen van 2015 – voluit voor de burgemeesterssjerp in Lomas de Zamora. In de zuidelijke provincie van Buenos Aires, waar Cruz is opgegroeid. ,,Ik heb er vertrouwen in dat ik die strijd ga winnen. Ik heb nooit mijn afkomst verloochend en ik heb altijd een doel voor ogen gehad. Zoals ik als voetballer aan carrièreplanning deed, is dit ook een meerjarenplan.”

Mancini
Zelfs een telefoontje van Roberto Mancini bracht hem niet aan het twijfelen. Mancini, ex-trainer van Cruz en de nieuwe sterke man bij Inter, zag in hem de man om de Zuid-Amerikaanse spelersmarkt voor zijn rekening te nemen. Daar had ‘de tuinman’ echter geen oren naar. ,,Op een dag word ik trainer, ik zie me tenslotte ook niet eeuwig in de politiek blijven.”

Na het winnen van de Argentijnse landstitel met River Plate in 1997 kreeg Cruz de vraag voorgelegd welke Europese club de komende jaren zijn toekomst zou gaan bepalen: Lazio, Sampdoria, Valencia, Villarreal of Newcastle? Amper 20 was hij. Topschutter van Argentinië en international. Hij had de clubs voor het uitkiezen. Cruz glimlachte en zei dat hij naar Rotterdam wilde om met Feyenoord kampioen van Nederland te worden.

In Argentinië begreep niemand het. Volgens de rijzige aanvaller was het een weloverwogen keuze. Waar hij nooit spijt van heeft gehad. ,,Ik wist van tevoren dat het in Rotterdam moeilijker zou worden om te slagen dan in Spanje of Italië.”

Hij was pas 16 jaar toen hij bij Banfield zijn debuut maakte. Zijn 14-jarige zoon Juan Manuel speelt bij River Plate. Cruz hoopt stiekem dat zijn zoon geen profvoetballer wordt. ,,Ik gun mijn zoon wat ik zelf niet heb kunnen meemaken, zoals wat meer in een discotheek hangen in zijn jonge jaren.”

Norma
Plots valt de naam Norma. De Braziliaanse die voor de spelersmaaltijden zorgde bij Feyenoord. ,,Onlangs hadden we contact en borrelden alle herinneringen aan Rotterdam weer op. De jaren vliegen voorbij, maar Feyenoord vergeet je niet. Als ik morgen het vliegtuig neem naar Rotterdam, word ik er zeker met open armen ontvangen.”

Feyenoords duurste aankoop ooit maakte niet meteen indruk. ,,Mijn eerste seizoen in Rotterdam was niet geslaagd, het tweede jaar kon ik eindelijk de hoge verwachtingen inlossen. Alles was anders die eerste zes maanden in Rotterdam. Zelf maakte ik de fout door geen Engels te praten toen ik bij de club kwam. Ik ben gestart met Nederlandse lessen en na verloop van tijd kwamen er enkele zinnen uit.”

Cruz, die samen met zijn Argentijnse vrouw op een steenworp van De Kuip woonde, wilde na twee, drie maanden al weer terug. ,,Mijn trots was echter te groot. Ik had geen zin om te mislukken.”

Hij gaat rechtop staan en vertelt dat hij nog steeds hunkert naar een volle Kuip. Van uren voor de wedstrijd de mensen horen, dat was zijn motivatie, dat zorgde ervoor dat Cruz top was. ,,Tegen een mindere tegenstander kon ik ongelofelijk slecht zijn, maar voor een topwedstrijd had ik geen motivatie nodig.”

Een ontketende Julio Cruz schitterde tijdens fantastische Champions League-avonden in De Kuip. Niemand vergeet zijn doelpunten tegen Marseille en Juventus. Cruz slaat er de statistieken nog eens op na in het jubileumboek van de Rotterdamse club. Het officiële Feyenoord naslagmonster dat tijdens dit interview nooit ver uit de buurt is. Cruz haalt met de glimlach de duels met PSV terug. ,,3-1 thuis tegen PSV in 1998, ik scoorde bij de tweede paal.”

Balen doet hij nog steeds van de 6-0 tegen Ajax op het einde van het kampioensjaar. Volgens Cruz de ultieme vernedering, al had Feyenoord op dat moment de titel al binnen. Hij koestert zijn drie seizoenen in Rotterdam-Zuid en genoot intens van het kampioensfeest. ,,Ik was zo moe tijdens de titelviering, overstelpt door emoties. 250.000 mensen die uit hun dak gaan op de Coolsingel, dat raakt je als Feyenoord-speler tot in je diepste vezels.”

Bron: Ad.nl
Foto: ProShots.nl

IMG_9108.PNG

You must be logged in to post a comment Login