Oranje Onder 17 met Bannis in de basis prolongeert Europese titel

Een bij vlagen imponerend Oranje Onder 17 heeft in Dublin de Europese titel geprolongeerd. In het Tallaght Stadium van Shamrock Rovers versloeg Nederland de Italiaanse leeftijdsgenoten – een reprise van de finale van vorig jaar – met 4-2.

Waren Nederland en Italië in de eindstrijd van 2018 in het Engelse Rotherham nog aan elkaar gewaagd – Oranje Onder 17 won toen pas via strafschoppen, nadat de reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd  – vandaag was het verschil zeker in de eerste helft gigantisch groot. De Italiaanse bondscoach Carmine Nunziata, die ook vorig jaar Italië Onder 17 onder zijn hoede had, moet zijn ogen hebben uitgekeken. De ‘mini-Squadra’ werd in de eerste helft overlopen. Met ragfijne combinaties werden de Italianen bij vlagen zoek gespeeld. In de eerste 45 minuten liet Oranje liefst dertien doelpogingen noteren. Daarvan werden er ‘slechts’ drie verzilverd.

Sontje Hansen opende na twintig minuten de score, nadat Naoufal Bannis de bal na een uitsteklende aanval tegen Italië-doelman Marco Molla had geschoten. Italië stelde er in die fase alleen een hakballetje van Nicolò Cudrig tegenover. Vlak voor de rust viel al de beslissing. Eerst knalde Ki-Jana Hoever een vrije trap op de kruising, waarna Naoufal Bannis de rebound voor zich opeiste, en op slag van rust scoorde Ian Maatsen met een heerlijke afstandspegel.

Een belangrijk aandeel in het succes komt op naam van Peter van der Veen, de coach die vorig jaar het stokje overnam van Kees van Wonderen. Hij kneedde een homogeen team vol elan (Melayro Bogarde), inzicht (Kenneth Taylor), kracht (Brian Brobbey) en technisch vernuft (smaakmaker Mohamed Taabouni). Oranje Onder 17 heeft in die zin ook letterlijk de toekomst van het grote Oranje in handen.

Dat er echter nog volop werk aan de winkel is, bleek na de rust. Oranje dacht dat het varkentje al gewassen was, maar kwam bedrogen uit. Italië speelde bovendien alles of niets. Een kwartier piepte en kraakte Oranje, dat in die fase ook een droomgoal incasseerde van Lorenzo Colombo, een volley in de kruising. Toen vond Van der Veen het welletjes. Hij greep in met een verse verdediger (Neraysho Kasanwirjo) en een nieuwe aanvaller (Naci Unuvar) en herstelde daarmee het evenwicht. Unuvar stond nog geen minuut in het veld of hij besliste het duel. In de slotfase troefde Colombo nog een foutje van Devyne Rensch  af.