Nieuws

Oplevering complex Feyenoordjeugd en amateurs aanstaande

on

Het nieuwe complex voor de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord wordt een dezer dagen opgeleverd. Opdrachtgevers Feyenoord Rotterdam N.V. en Sportclub Feyenoord hebben BOAG in de arm genomen voor de directievoering en het toezicht op de uitvoering van de nieuwbouw op locatie Varkenoord. 

Jeroen Koopmans is vanaf het begin als ervaren toezichthouder aan dit project verbonden. ‘Het was af en toe een uitdaging alle bouwwerkzaamheden op elkaar af te stemmen. En ook echt nodig bij een project waarbij zoveel partijen zijn betrokken.’

4.300 m2 nieuwbouw en 5 nieuwe velden

De nieuwbouw ligt op het voormalige terrein van het Clara Ziekenhuis aan de Olympiaweg in Rotterdam. Het strakke ontwerp is van Moederschein Moonen architecten en omvat circa 4.300 m2 bruto vloeroppervlak, verdeeld over een tweelaags hoofdgebouw met kleedkamers, kantoren, trainingsruimte, een kantine en een tribune met plusminus 1.100 zitplaatsen. Daarnaast komen er vijf wedstrijd- en trainingsvelden en een materiaalgebouw van circa 100 m voor de onderhoudswerktuigen. De velden en buitenruimte worden in opdracht van de gemeente gerealiseerd.

Het nieuwe Varkenoord groter en completer

Het hoofdgebouw is globaal in tweeën gesplitst met aan één kant het onderkomen van de Feyenoord Academy – de opleiding van veelbelovende spelers tot 19 jaar – en aan de andere kant van de voetbalvereniging SC Feyenoord. Op de begane grond bevinden zich aan één lange gang alle kleedkamers. De blikvanger is Het Plein, met een groot Feyenoord-logo en een Hall of Fame, die de Academy verbindt met de Sportclub. Aan de Academy-zijde zijn bovendien nog een fitnessruimte, een restaurant en diverse trainings- en ontspanningsruimten voor de spelers gemaakt; de Sportclub heeft verschillende ontvangstruimten en een grote sportkantine. ‘Ten opzichte van het trainingsgebouw dat tot nu toe op Varkenoord wordt gebruikt is de nieuwe locatie een stuk groter, luxer én completer.’

Toezichthouder-plus

BOAG was eerder betrokken bij de nieuwbouw van trainingscomplex 1909 (Hillesluis). ‘Een succesvolle samenwerking, die ervoor zorgde dat we óók een rol hadden bij de realisatie van de nieuwbouw van Varkenoord. Eerst voor de controles en besprekingen in de pre-contractuele fase, om tot contractondertekening te komen. Vervolgens voor het uitoefenen van toezicht op de uitvoering van de nieuwbouw en ondersteuning van de directievoerder. De directievoerderspositie heeft BOAG overigens ook ingevuld: kort voor de start hebben wij Tom Zuurbier voorgesteld als projectmanager/directievoerder. We hadden uiteindelijk dus de rol van ‘toezichthouder-plus’ en directievoerder/projectmanager’, zegt Jeroen lachend.

Coördinatie van alle betrokken partijen

De opdracht van BOAG was te zorgen dat het werk overeenkomstig het bestek, de tekeningen, de orders en de aanwijzingen van de directie werd uitgevoerd. ‘Dat betekende dat Tom en ik’, zegt Jeroen, ‘gedurende het hele traject vaak op de bouw aanwezig waren om ter plekke de aangevoerde materialen te keuren en de kwaliteit van werken te controleren, bespreken, registreren en rapporteren. De coördinatie van alle betrokken partijen was een behoorlijk intensieve en logistieke klus: het heitoezicht, de gemeente en alle toeleveranciers, zoals de interieurbouwers, leveranciers van de meubelen, de keuken, de audio/visuele installaties, computers, etcetera. Op het hoogtepunt waren er echt veel partijen tegelijk actief. Dat geeft ook meteen de noodzaak van een goede afstemming aan.’

IJkpunt 1908

Rest nog de oplevering van het gebouw. Ook daarin heeft BOAG een rol. Jeroen en Tom bereiden de opleveringen voor en uiterlijk medio augustus worden de handtekeningen onder de overdracht gezet. De tijd dringt, want op 19 augustus is de inhuizing van de Academy en de Sportclub gepland. Een symbolische datum voor Feyenoord: het jaar 1908 is het oprichtingsjaar van Feyenoord, dat destijds nog geen Feyenoord maar voetbalclub ‘Wilhelmina’ heette. Eind augustus wordt de nieuwbouw officieel geopend.

Bekijk ook de rondleiding van Academy-manager Raymond van Meenen op het nieuwe complex: https://vimeo.com/349168541 (Feyenoord Academy op Vimeo.)

Bron: Boag.com

You must be logged in to post a comment Login