Nieuws

Ontwerp Reddekuip.nl blijkt realistisch en uitdagend

on

Het initiatief Reddekuip.nl, dat in augustus dit jaar met de gelijknamige website wereldkundig is gemaakt, blijkt uitdagend en realistisch te zijn.

Aanvankelijke werd het ontwerp van de initiatiefgroep door de stadiondirectie als niet serieus terzijde geschoven. De kritiek dat het upgraden van het stadion onmogelijk aan de eisen van Uefa en Fifa kan voldoen, richtte zich vooral op de kwaliteit van de zichtlijnen. Het voortgaan met het bestaande stadion zou technisch en constructief onmogelijk zijn. Daarnaast zou het geen mogelijkheden bieden om een commercieel programma te realiseren dat nodig is voor de stadionexploitatie.

Recente detailstudie ontzenuwt de kritiek en maakt dat zelfs een adviseur van de stadiondirectie het ontwerp van Reddekuip als mogelijk betitelt. (zie NRC 27 oktober 2012)

Het monumentale en sfeervolle wonder van functionaliteit en lichtheid dat De Kuip sinds 1936 is, leent zich namelijk uitstekend om te worden uitgebreid met een vrij erboven zwevende derde tribunering. Daarbij worden de nodige hedendaagse voorzieningen voor spelers en bezoekers aan het stadion toegevoegd. Onder de nieuwe tribunering is ruimte te maken voor een dubbele verdieping met sanitair en publieksvoorzieningen.

Door verlenging van bestaande trappen en toevoeging van acht nieuwe liften worden de tweede- en derde ring op vloeiende wijze ontsloten. Een omloop achter de derde ring biedt de nodige buffercapaciteit en een veelvoud aan vluchtwegen, waardoor de veiligheid volledig kan worden gegarandeerd.

Kern van het ontwerp van Reddekuip.nl is het denken vanuit de kwaliteiten en mogelijkheden van het bestaande stadion, gecombineerd met de ambitie om aan alle hedendaags comfort en veiligheidseisen voor publiek en voetballers te voldoen. Hiermee blijkt een stadionvorm realiseerbaar die hoog scoort binnen de door de Fifa 2011 aangegeven ideaalvorm, en waarvan alle 63.000 zichtplaatsen vallen binnen de norm voor zichtlijnen van de Fifa en Uefa. Het merendeel deel van de plaatsen scoort zelfs ruim hoger dan het aanbevolen comfortniveau. Later zullen wij een dwarsdoorsnede publiceren waar we dit mee verduidelijken.

Het uitbreidingontwerp is respectvol naar de monumentale Kuip toe doordat de nieuwe tribune ruim en los boven de oude tribune is geprojecteerd. De oorspronkelijke tribune blijft zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde goed in beeld. De bestaande en beeldbepalende kap uit 1994 wordt benut door deze op te vijzelen tot boven de nieuwe derde ring. Dit principe is door de constructeur van de kap uit 1994 samen met de ontwerpers van Reddekuip bedacht, doorgerekend en haalbaar bevonden.

Naast de benodigde tribunecapaciteit, comfort en voorzieningen voor Interlands (min. 60.000 goedgekeurde plaatsen) biedt het ontwerp ook ruimte om het commerciële programma van het stadion uit te breiden. Dit gebeurt door het vergroten van het aantal skyboxen tot 100 en het toevoegen van business lounges en tribunelounges onder de derde ring,naast behoud van het Maasgebouw. De business lounges sluiten direct aan op de skyboxen waarmee de smalle gangpaden tot het verleden behoren. Ook het optimaliseren van het ruimtegebruik onder de eerste en tweede ring – volgens het concept van de architecten van de oorspronkelijke Kuip: Brinkman & Van der Vlugt – biedt kansen tot een betere exploitatie.

Wensen van de N.V. Stadion om nog meer commerciële programma’s te realiseren kunnen naar overtuiging van Reddekuip beter niet alleen in maar juist nabij het stadion worden gerealiseerd. Daartoe biedt het voorstel van Reddekuip om de Coen Moulijnboulevard samen met het stadiongebied te ontwikkelen allerhande kansen en mogelijkheden, waarbij het samengaan van profsport en breedtesport centraal staat. Een noodzakelijke ingreep in de omgeving wordt hiermee gerealiseerd. Het publiek blijft voor en na de wedstrijd omzet genereren voor Feyenoord in een optimale setting.

Het initiatiefplan van Reddekuip is voor Feyenoord en Rotterdam het beste alternatief: het is beheersbaar, gefaseerd realiseerbaar en in de toekomst uitbreidbaar. Het is een voorbeeld van respectvol voortbouwen op de zo gewaardeerde functionele, emotionele en monumentale kracht van De Kuip, passend bij de actualiteit anno 2012.

Bron: reddekuip.nl

You must be logged in to post a comment Login