Feyenoordinbeeld

Omgeving De Kuip ondergaat komende jaren grote metamorfose

on

De omgeving van de Kuip ondergaat de komende jaren een grote metamorfose. Tot 2025 kunnen in het gebied tussen de Van Brienenoordbrug en het spoor 750 tot 1000 woningen worden gebouwd, plus nog eens 1000 in de periode daarna. Dat staat in de gebiedsvisie Stadionpark, die tot stand kwam na inspraak van 700 personen en instanties. De plannen werden vanochtend in het stadhuis gepresenteerd.

.

Het college van b en w ziet mogelijkheden voor ‘hoogwaardige woningbouw’ op de toekomstige Sportcampus Rotterdam, die op Varkenoord – direct naast de Coen Moulijnweg – wordt aangelegd. ‘Beperkte woningbouw’ is eveneens mogelijk in Park de Twee Heuvels. 
Met de keuze om een nieuw Feyenoord-stadion ten westen van de Veranda te bouwen, is er direct rondom de monumentale Kuip eveneens ruimte voor woningbouw. ,,Als er nog wordt gevoetbald in de Kuip, zou dat niet mogelijk zijn in verband met veiligheid en geluid”, zo wordt gemeld. 

.

Daarnaast komt er 35.000 vierkante meter aan commerciële activiteiten bij, zoals detailhandel, leisure en horeca. Ná 2025 kan daar nog eens maximaal 50.000 vierkante meter aan worden toegevoegd. B en w zijn positief over een nieuwe voetbaltempel op de huidige plaats van bouwmarkt Gamma. 

.

Perspectief

,,De locatie biedt het meeste perspectief op een haalbaar plan en biedt grote kansen voor de stad”, zo wordt benadrukt. Voordelen zijn onder meer het verder ontwikkelen van de rivieroever, de aanleg van nieuwe verbindingen op Zuid, extra woningbouw, méér bedrijvigheid en werkgelegenheid plus de kans om de huidige Kuip als monument te behouden. 

.

Het idee is om de rivieroever in dit stuk Zuid te ontwikkelen tot een plek waar bewoners van de omliggende wijken kunnen recreëren. Meer groen en levendigheid moeten daaraan bijdragen. Binnenkort wordt besloten over de komst van een getijdenpark in De Esch en op het Eiland van Brienenoord. Als er een keuze wordt gemaakt voor de aanleg van een nieuwe stadsbrug in het oosten van de stad, dan worden twee plekken gereserveerd: naast het nieuwe stadion en in het verlengde van de Coen Moulijnweg en de Stadionrotonde. Het zogenoemde ‘Parkstadtracé’ – een stuk westelijker – is hiermee van de baan. 

.

Sporthart

Voor de Sportcampus en Park de Twee Heuvels worden de bestaande plannen verder opgekrikt. De plek waar begin 2017 het oude Clara-ziekenhuis wordt gesloopt, gaat onderdeel uitmaken van dit nieuwe ‘sporthart’ van Rotterdam. De Sportcampus en Park de Twee Heuvels worden met elkaar verboden, met doorlopende paden voor wandelen, fietsen, hardlopen en skaten. Tenslotte is er ruimte voor 700 woningen ‘in het midden en hoge segment’. De kosten lopen op: van 61 miljoen euro naar 119,5 miljoen euro. Het verschil wordt afgedekt door hogere inkomsten. 

.

De ontwikkeling Feyenoord City, inclusief een toekomstig stadion voor Feyenoord, maakt géén onderdeel uit van de gemeentelijke plannen. Feyenoord komt later dit jaar met een eigen onderbouwing van dit ambitieuze project. De stad benadrukt dat de gebiedsvisie overeind blijft, óók als Feyenoord zou afzien van een voetbaltempel op de Maasoever. De komende tijd zal de gemeenteraad zich over ‘het Stadionpark’ buigen.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login