Nieuws

OFFICIEEL: CONCEPT COMPETITIEPROGRAMMA 2019-2020 VASTGESTELD

on

Het Eredivisieseizoen 2019/’20 start op vrijdag  2 augustus in Zwolle met PEC Zwolle – Willem II, die om 20.00 uur aftrappen in het MAC³PARK Stadion. Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen. De komende jaargang kent ten opzichte van het seizoen 2018/’19 een aantal wijzigingen. Eén van de geplande wijzigingen, het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, is in een laatste bespreking van het concept competitieprogramma komen te vervallen.

.

KLIK HIER VOOR HET COMPETITIE PROGRAMMA

.

De wijzigingen in het concept competitieprogramma komen voort uit de afspraken die de clubs hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse betaald voetbal te verbeteren. Manager competitiezaken Jan Bluyssen: “Eén van de vernieuwingen behelsde het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, met als insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven.

In principe waren alle clubs gebonden aan één thuiswedstrijd op dat tijdstip, maar dit had altijd gebruikt kunnen worden voor clubs die terugkomen van een verre uitwedstrijd in de Europa League. Nu blijkt dat dit een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen. Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we per keer kijken of er wel een zondagavondwedstrijd om 20.00 uur kan worden ingepland.”

Verschuivingen competitieprogramma

Afgelopen seizoen was veel te doen om de wedstrijdverschuivingen die het Europese succes van Ajax gedurende het seizoen met zich mee brachten. Bluyssen: “Komend seizoen gaan we op die ingeslagen weg verder. Zoals gezegd willen we de clubs die Europees spelen, maar ook clubs die ver komen in de TOTO KNVB Beker, de ruimte geven om zo optimaal mogelijk te presteren. Daarom zullen we in de eerste week van september, als we weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien halen, en in de laatste week van december, als we weten hoeveel clubs doorgaan naar de knock-outfase, eventueel meerdere verschuivingen doorvoeren in het competitieprogramma.”

Aanpassingen TOTO KNVB Beker

De clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of de Europa League maken komend seizoen pas in de tweede ronde hun opwachting in het TOTO KNVB Bekertoernooi. Daardoor begint het bekertoernooi later dan gebruikelijk, namelijk met een voorronde in september. “Omdat we dan pas definitief weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien hebben gehaald”, legt Bluyssen uit. “Het betekent ook dat er in februari een bekerronde bij komt en dat in december wordt door geloot voor de rest van het bekerseizoen. Ook deze maatregel is genomen vanuit sportief oogpunt en komt voort uit de afspraken van de veranderagenda.”

Promotie-/degradatieregeling

Uit de veranderagenda komt ook de nieuwe promotie-/degradatieregeling voort. Twee clubs degraderen rechtstreeks uit de Eredivisie en twee clubs promoveren rechtstreeks uit de Keuken Kampioen Divisie. “Waar de afgelopen jaren acht clubs uit de Keuken Kampioen Divisie aan de play-offs voor promotie en degradatie deelnamen, worden dat er komend seizoen zes”, legt Bluyssen uit. Uit de Eredivisie krijgt alleen de nummer 16 de kans om zich via de play-offs te handhaven op het hoogste niveau.

Bron: KNVB.NL

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login