Nieuws

Nieuw verbouwingsplan voor De Kuip gepresenteerd

on

Met een verdiept veld en verlengde tribunes kan het huidige Feyenoord-stadion in Rotterdam plaats gaan bieden aan 70.000 mensen. In een deze week gepresenteerd plan van het Amsterdamse architectenbureau Zwarts & Jansma blijft de ‘magie van de Kuip’ behouden.

Met het opzienbarende plan hoopt Zwarts & Jansma – dat het stadion in de jaren ’90 al eens opknapte en van een ‘kapje’ voorzag – de consortia rond bouwers VolkerWessels, BAM én Red de Kuip naar de kroon te steken. Net als laatstgenoemde stichting wil directeur Rein Jansma de ‘heilige grond’ van de Kuip in ere houden.

‘Het gaat om magie, om mysterieuze krachten die daar loskomen. Om vlees, bloed en emotie. Dat heb je in de Kuip, die grond is heilig. Die moet je alleen verlaten, als het écht niet anders kan. En wij denken dat het wél kan op de huidige plek,’ legt hij uit.

De architecten willen tijdens een zomerstop het veld 1.65 meter laten zakken, zodat de tribunes direct rond het veld steiler worden. Vervolgens wordt de tweede ring fors verlengd. Dat is een groot verschil met Red de Kuip, die een derde ring op het stadion wil zetten. ,,Bij ons hebben de supporters op alle plekken beter zicht op het veld,” stelt Jansma.

Het Maasgebouw, destijds door hetzelfde bureau aan het stadion toegevoegd, gaat tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats worden twee nieuwe rechthoekige gebouwen in de constructie geschoven, waarin onder andere tachtig tot honderd business-units komen. De tribunes aan de noord- en zuidzijde blijven onaangeroerd.

Magie
Een dak is ‘optioneel’. Jansma: ‘De intimiteit van het stadion blijft. Het gaat om de spelers op het veld, die door het publiek worden opgezweept. De magie van de Kuip, het mooiste stadion van Europa, gaat niet verloren.’

Het bijzondere van het project is volgens hem dat in samenspraak met onder anderen supporters, aandeelhouders, investeerders en houders van business-units en -seats kan worden gezocht naar een geschikte bouwer. De aannemer met de beste ‘deal’ kan door Feyenoord worden uitverkoren, een constructie die de prijs automatisch drukt. ‘Ons plan is in elk geval veel goedkoper dan nieuwbouw.’

Zwarts & Jansma is een bekend bureau in Rotterdam. Naast de eerdere opknapbeurt van de Kuip ontfermde het bureau zich ook over Het Kasteel van Sparta, verbouwden de architecten Ahoy en ontwierpen ze het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid. Ook de recent geopende P+R Kralingse Zoom is van hun hand.

Bron: Ad.nl

20140110-064205.jpg

You must be logged in to post a comment Login