Nieuws

“Nieuw stadion moet duurzaamste van Europa worden”

on

Het nieuwe Feyenoord-onderkomen op Varkenoord moet het ‘duurzaamste stadion van Europa’ worden. Het gebouw zal in zijn eigen energie voorzien, onder meer door ‘een zee aan zonnecellen’ die in het dak en de zijkant zijn verwerkt. Dat staat in het business-plan dat vandaag in het stadhuis van Rotterdam wordt gepresenteerd.

Onder het plan, dat is begroot op 350 miljoen euro, staat overigens nog geen enkele handtekening van de drie betrokken banken: ABN AMRO, ING en Rabobank. Ook de eventuele bijdrage van de gemeente in Rotterdam is nog onzeker. De honderden aandeelhouders van de Kuip drongen vorige week aan op meer transparantie, zij willen meer weten over hun toekomst.

Regen zal in het nieuwe stadion worden opgevangen in grote tanks en worden gebruikt om toiletten door te spoelen en het veld te besproeien. Maaswater wordt gebruikt om het stadion te koelen; voor de verwarming wordt ‘restwarmte’ gebruikt van afvalverwerker AVR.

De 350 miljoen euro aan kosten zit niet alleen in de bouw van het stadion – mét schuifdak en eronder een parkeergarage voor 1500 auto’s – maar ook in de sloop van het leegstaande Clara-ziekenhuis. Op die plek komt een kersvers complex voor de amateurs en jeugd van Feyenoord. De profs gaan trainen op het voormalige terrein van Hillesluis aan de andere kant van Varkenoord, bij park De Twee Heuvels, waar twee trainingsvelden komen.

De bouw van het stadion moet honderden banen opleveren in Rotterdam-Zuid, stellen de initiatiefnemers hoopvol. Tijdens de bouw zal er volop behoefte zijn aan bouwvakkers, terwijl ná de oplevering in 2018 structureel personeel nodig is in onder meer de horeca, onderhoud en beveiliging.

De plannenmakers rekenen op ruim dertig evenementen per jaar: vooral wedstrijden van Feyenoord, maar ook interlands en concerten. Het nieuwe stadion moet 63.000 stoelen tellen.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login