Nieuws

“Nieuw stadion gaat 313 miljoen euro kosten”

on

Het nieuwe stadion voor Feyenoord gaat 313 miljoen euro kosten en moet het meest duurzame stadion van Europa worden . Dat hebben Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord vandaag bekendgemaakt aan de sportcommissie van de gemeenteraad.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman op de grasmat in De Kuip. © anp. Het stadion, dat een schuifdak krijgt, herbergt 63.000 toeschouwers, 90 business units en 6300 business seats. Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.

De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan. De gemeenteraad gaat daarover beslissen als eerst ook de renovatieplannen voor De Kuip voor een tweede keer tegen het licht worden gehouden. Een dergelijk bedrag opzij leggen in een tijd waarin flink wordt bezuinigd, ligt moeilijk binnen de gemeenteraad.

Wie verwacht dat nieuwbouw in Rotterdam straks garant staat voor een wedstrijd tijdens het Europees kampioenschap voetbal van 2020, zit er hoogstwaarschijnlijk naast, zo meldt het AD vandaag.

De UEFA wijst voor dat toernooi dertien stadions in Europa aan; landen kunnen zich deze maand definitief kandidaat stellen. De Europese voetbalbond maakte afgelopen maand echter al de eisen bekend en die beperken de kansen van Rotterdam tot een minimum.

Allereerst heeft de UEFA aangegeven dat de voorkeur grotendeels zal uitgaan naar de hoofdsteden van de landen. Bovendien moet er een internationale luchthaven in die stad liggen om de grote schare voetbalfans te behoeden voor ingewikkelde reisschema’s.

Een tweede eis lijkt helemaal funest voor Feyenoord. De UEFA verlangt dat de stadions die kandidaat worden gesteld eind 2016 al gereed zijn. Feyenoord wil de Kuip vervangen, maar als er een nieuw stadion in Rotterdam verrijst, zal dat pas in 2018 klaar zijn.

Het leidt er zeer waarschijnlijk toe dat Nederland de Amsterdam Arena naar voren schuift als kandidaat. Om in aanmerking te komen voor een halve eindstrijd of een finale eist de UEFA een capaciteit van 70.000 toeschouwers.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login