Nieuws

Nieuw plan om De Kuip te vernieuwen

on

De stichting Red de Kuip heeft een nieuw plan om het stadion van Feyenoord ingrijpend te vernieuwen. Dat schrijft het AD. Het initiatief, dat gesteund wordt door grote ondernemingen en adviesbureau Hypercube, wordt maandag gepresenteerd tijdens een vergadering van de aandeelhouders van de Kuip. Kosten van het plan: 141 miljoen euro.

Red de Kuip wordt gevormd door een groep Rotterdammers, voornamelijk architecten en ingenieurs, die de Kuip zo’n belangrijk icoon vinden dat het stadion behouden moet blijven. Al 1,5 jaar werkt Red de Kuip aan het plan.

Met een grootse verbouwing, waarbij de voetbaltempel een derde ring krijgt, kunnen er straks 63.000 fans in het stadion, 12.000 meer dan nu. Tachtig nieuwe, moderne skyboxen en veel betere horecavoorzieningen moeten ervoor zorgen dat de geldkraan bij de voetbalclub weer open kan. De begroting zou kunnen verdubbelen naar zo’n 80 miljoen euro. Genoeg om ieder jaar voor de landstitel te gaan.

De stichting heeft bouwgigant Besix achter zich. Die heeft ervaring met dergelijke klussen en onder meer de Rotterdamse wolkenkrabbers Maastoren en Montevideo op zijn naam staan. Rotterdamse ondernemingen als Mammoet en Croon Elektrotechniek hebben zich volgens Erwin Eekelaar van Red de Kuip achter dit plan geschaard.

Ook adviesbureau Hypercube, dat eerder namens de gemeente de stadionplannen beoordeelde, is positief over het ‘alternatieve’ plan voor de Kuip. Directeur Peter Nieuwenhuis zal de financiële onderbouwing van het plan maandag bij de aandeelhouders toelichten. ‘Red de Kuip is er steeds beter in geslaagd het niveau van nieuwbouw te benaderen. En het is zeker ten opzichte van het bestaande stadion een enorme stap voorwaarts. Feyenoord kan ermee vooruit. Ze hebben een economisch goed verantwoorde aanpak.’

Het plan behelst een ‘schil’ rond het huidige stadion, inclusief een zelfdragende constructie waaraan de derde ring wordt vastgemaakt. Boven de tribunes komt een brede overkapping zodat iedereen droog kan zitten. Een volledig gesloten dak komt er niet. ‘De spelers blijven in de buitenlucht op echt gras voetballen’, stelt Eekelaar van Red de Kuip.

Volgens commercieel manager Henk Post van Besix zal het stadion van buitenaf gezien gloednieuw lijken met doorzicht op het origineel eronder. ‘Maar van binnen blijft het de vertrouwde Kuip. Die heeft zoveel sfeer. Het zou minstens 10 jaar duren voordat een nieuw stadion dezelfde beleving heeft’, zegt hij.

Feyenoord verwijst voor een reactie op het plan van Red de Kuip naar de directie van De Kuip. Kuip-directeur Van Merwijk wil geen commentaar geven. Een bron binnen Feyenoord zegt dat Red de Kuip ‘in de top 3 van opties’ staat. Ook Het Nieuwe Stadion van VolkerWessels en het plan van BAM worden nog tegen het licht gehouden.

Bron: Ad.nl

20131206-063834.jpg

You must be logged in to post a comment Login