Feyenoordinbeeld

Nieuw Feyenoord-stadion mikt jaarlijks op 700.000 eters

on

Het nieuwe stadion van Feyenoord wordt een waar horecaparadijs. Aanbieders van moderne fastfood krijgen de overhand in de voetbaltempel, die in 2022 aan de Nieuwe Maas moet openen. De kroegen en restaurants in het complex zullen jaarlijks zo’n 700.000 bezoekers trekken.

.

Dit stelt het horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat in opdracht van Feyenoord City de plannen voor de horeca in deze mega-ontwikkeling op Zuid tegen het licht hield. De verwachting is dat alleen al de fastfood-zaken jaarlijks 172.000 eters trekken, en een all you can eat-concept op dik 100.000 bezoekers komt.

.

,,Op wedstrijddagen zal de doorsnee supporter hier neerstrijken’’, zegt horeca-adviseur Guido Verschoor, ,,maar dit zijn ook formules die de doordeweekse bezoekers van het gebied zullen aanspreken. Met deze laagdrempelige horeca mik je op een breed publiek.’’

.

Volgens het adviesbureau was de omzet in de allereerste horecabegroting te hoog ingeschat. Feyenoord City verwachtte weliswaar minder bezoekers – 620.000 – maar die zouden per persoon wel veel meer uitgeven. Waar Feyenoord City uitging van een horeca-omzet in het nieuwe stadion van 15,4 miljoen euro, stelde Van Spronsen & Partners dat 12,3 miljoen euro realistischer is. 

.

Inmiddels heeft Feyenoord City dat bedrag nog verder omlaag geschroefd, naar 8,6 miljoen euro. ,,We hebben de adviezen ter harte genomen. Daarom laten we ook zo’n onderzoek doen’’, zegt een woordvoerder van Feyenoord City.

.

Het horeca-adviesbureau constateerde daarnaast dat de beoogd architect OMA in de eerste voorstellen teveel vierkante meters horeca had ingetekend. ,,Wij adviseren uit te gaan van 6.800 vierkante meter, in plaats van de 10.760 vierkante meter van Feyenoord City. Het mag best wat bescheidener van opzet. Je moet nooit bouwen op basis van een bezoekpiek, want de kans is groot dat een restaurant op andere dagen minder vol zit. Dat gaat ten koste van de sfeer, als je zo’n grote ruimte hebt.’’

.

Feyenoord City verwacht jaarlijks – buiten het voetbalbezoek – zo’n 5 miljoen mensen te trekken. Een flink deel komt voor de nieuwe mega-bioscoop van Pathé (1,7 miljoen), retailers zijn goed voor 900.000 bezoekers, de toekomstige atletiekbaan in de Kuip komt op 40.000 geïnteresseerden. De brouwerij in de verbouwde, monumentale voetbaltempel krijgt 250.000 gasten over de vloer.

.

De aanbeveling om de horeca-omzet niet te rooskleurig in te schatten, is inmiddels door Feyenoord City overgenomen. ,,We hebben onze business-case op dit punt aangepast’’, meldt de zegsman. ,,Dat geeft aan dat we goed naar de deskundigen hebben geluisterd. We hebben de jaarlijkse omzet zelfs nog verlaagd, om zo de risico’s te verkleinen.’’

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login