Nieuws

Nederland raakt 2 plekken kwijt in EL door nieuw toernooi

on

Waar Nederland dit seizoen nog met drie ploegen in de Europa League had kunnen spelen, is dat vanaf het seizoen 2021/2022 zeer waarschijnlijk maar één ploeg. De nummers vier en vijf van de eredivisie stromen namelijk in het nieuwe, derde Europese voetbaltoernooi in.

De UEFA wil er met het nieuwe toernooi, dat voorlopig Europa League 2 is genoemd, voor zorgen dat meer landen Europees voetbal gaan spelen. Daarbij komt dat de Europa League, nu nog bestaande uit 48 teams, ingekrompen wordt naar 32 landen en dat gaat dus ook ten koste van Nederland.

Dit seizoen had Nederland met AZ, Vitesse en Feyenoord drie clubs in de groepsfase kunnen hebben, maar het trio sneuvelde in de voorrondes.

Ervan uitgaande dat Nederland in 2020 nog steeds op de elfde plaats staat van de UEFA-coëfficientenlijst gaat de landskampioen naar de play-offronde (tenzij een club uit de top-10 de Champions League wint, hetgeen eigenlijk altijd het geval is). De nummer twee komt in de tweede voorronde van de Champions League terecht. Daar verandert dus weinig aan.

In de Europa League stroomt de nummer drie in de play-offronde in. De nummer 4 en 5 komen terecht in respectievelijk de derde en tweede voorronde van de Europa League 2. De winnaar van de Europa League 2 verdient een ticket voor de Europa League van het seizoen erop. Net zoals de Europa Leaguewinnaar een ticket voor de Champions League kan veroveren.

De afvallers in de voorrondes worden telkens teruggezet naar een kwalificatie voor een lager toernooi. Stel: de nummer twee van de Eredivisie verliest in de tweede voorronde van de Champions League, dan stroomt deze daarna in, in de derde voorronde van de Europa League. Mocht de ploeg daar ook verliezen dan volgt er nog een derde kans in de play-off van de Europa League 2.

Komen er nog topploegen in de Europa League 2? Ja, een soort van. De tien afvallers van de play-off in de Europa League komen in de groepsfase terecht. Daarnaast zullen de nummers zeven van de vier toplanden in de play-off van de EL2 spelen, dus waar Villarreal, Bayer Leverkusen en Burnley dit jaar voor de Europa League gingen, moeten zij zich over twee jaar kwalificeren voor de Europa League 2.

Bron: ad.nl

Aanbevolen voor jou