Nieuws

Missie voor Feyenoord is duidelijk: ‘WINNEN’

on

Feyenoord moet vanavond van Sjachtar Donetsk winnen om een matige serie te doorbreken. Niet alleen om overwinteren in Europa mogelijk te houden, maar in het belang van het hele Nederlandse voetbal.

Aurelio de Laurentiis, de flamboyante eigenaar van Napoli, klopte deze week aan bij zijn trainer Maurizio Sarri. Met de mededeling dat de koploper in Italië voor even ‘andere prioriteiten’ heeft dan het avontuur in de Champions League. De strekking van zijn betoog: de belangrijkste spelers moeten rust krijgen voor de topper tegen eerste achtervolger Internazionale.

Zondag staat in de Kuip de Klassieker op het menu, Feyenoord tegen Ajax. Een dag eerder is het in Oekraïne de confrontatie tussen Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev, aartsrivalen en de nummers één en twee van de Premier Liga. Trainer Paulo Fonseca van Sjachtar vertelde geen spelers te willen sparen in Rotterdam ondanks ‘het moordende schema’.

En ook Giovanni van Bronckhorst voelt ook geen druk van bovenaf, al weet ook hij wel dat de supporters van Feyenoord veel liever zondag winnen dan vanavond. ,,Maar de directie hier heeft nog niet bij mij aangeklopt met een dergelijke vraag als bij Napoli’’, zei Giovanni van Bronckhorst gisteren grinnikend in de Kuip. ,,Dat kan ook niet, want directeur Eric Gudde is al vertrokken, hij viert vakantie op Australië. En zijn opvolger Jan de Jong is nog niet begonnen. Feyenoord heeft nu geen directeur.’’

Toch gaf de trainer toe dat hij zijn gebruikelijke aanpak al weken noodgedwongen moet aanpassen. ,,In het verleden keek ik met welke spelers we de wedstrijd konden winnen, maar ik ben in deze fase gedwongen om ook heel nadrukkelijk naar het fysiek van mijn spelers kijken.’’

En dus begint spits Nicolai Jørgensen, terug van een hamstringblessure, vanavond op de bank. De na anderhalf jaar blessureleed teruggekeerde Sven van Beek start wel, maar de technische staf kijkt heel nadrukkelijk hoe lang het verantwoord is om de verdediger tegen de vier balkunstenaars van Sjachtar te laten opboksen.

Bij afwezigheid van Eric Botteghin (knie), Jan-Arie van der Heijden (kuit) en Renato Tapia (hamstring) had Van Bronckhorst dan het plan om Kevin Diks als centrale verdediger in te brengen, mocht dat in de slotfase nodig zijn. Maar Diks kreeg zondag op het trainingsveld snoeihard een bal op zijn hoofd en liep een hersenschudding op.

En toch, ondanks al het gepuzzel, is de opdracht voor de kampioen duidelijk. ,,We moeten winnen. Doen we dat niet, dan wordt het wel heel erg moeilijk om nog te overwinteren in Europa’’, zegt Van Bronckhorst.

Een overwinning dus om perspectief te houden in de Europa, zoals dat bijna exact een jaar geleden ook moest tegen een andere ploeg uit Oekraïne, Zorja Loehansk (toen 1-0 winst). Een overwinning ook om de serie met tegenvallende resultaten in eigen land en internationaal tot een einde te brengen.

Maar ook een zege in het belang van het Nederlandse voetbal. ‘We’ hebben nog altijd een kans om het directe Champions League-ticket voor de landskampioen – dat we voor komend seizoen sowieso kwijtraken – te heroveren voor 2019-2020. Nederland staat momenteel op de befaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA op plek 11. De kampioenen van de top 10 krijgen een rechtstreeks ticket voor het miljoenenbal. Maar omdat de winnaar van de Champions League zich ongetwijfeld ook via de eigen competitie plaatst voor het toernooi, is plek nummer 11 op de ranglijst ook lucratief.

Volgens Jean-Paul Boëtius is een resultaat, na de kansloze exercities tegen Manchester City (0-4) en Napoli (3-1), zeker niet onmogelijk. ,,Ja, zij hebben frivole spelers voorin. Uit Brazilië. Maar Feyenoord heeft dergelijke types ook. Alleen zijn wij geen Brazilianen’’, zegt Boëtius.

Van Bronckhorst houdt wel van die bravoure. Maar hij kent de enorme kracht van Sjachtar na het bestuderen van hun duels met Manchester City en Napoli. ,,Ze kwamen gewoon voetballend onder de druk uit van Manchester City. Het gaat heel erg zwaar worden, dat is duidelijk.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login