Nieuws

Meningen over nieuw stadion-plan lopen sterk uiteen

on

De strijd om het behoud van de monumentale Kuip in Rotterdam-Zuid barst in volle hevigheid los. Er liggen bij Feyenoord meerdere plannen op tafel om de voetbaltempel een nieuw leven te gunnen. Maar ook opties voor sloop en nieuwbouw van het beroemde stadion maken een kans.

Een speciale delegatie van Feyenoord zag deze week een keur aan initiatieven voor renovatie van de Kuip en nieuwbouw op het belendende sportcomplex Varkenoord aan zich voorbij trekken. De strijd lijkt te gaan tussen nieuwbouw en -verbouwplannen van de bouwgiganten BAM en VolkerWessels, de stichting Red de Kuip en het deze week gepresenteerde ontwerp van architectenbureau Zwarts & Jansma.

Die wil het veld verdiepen en de tweede ring verlengen, met aan beide kanten nieuwe gebouwen onder de tribunes. Zo kan er ruimte ontstaan voor 80 tot 100 business-units en maximaal 70.000 bezoekers. Het plan leidde gisteren tot gemengde reacties onder Feyenoord-supporters en politici.

‘Beste idee tot nu toe. Zo houd je inderdaad de mooie sfeer in het stadion’, zo vindt een supporter. Een andere fan moet niets van dit ‘spuuglelijke idee’ weten: ‘Er blijft geen spat over van de Kuip, er komt een deksel bovenop, wat een draak van een plan zeg.’

Het Rotterdamse D66-raadslid Jos Verveen verwelkomt het plan van Zwarts & Jansma. ‘Elke kans om sloop van de Kuip te voorkomen, moet goed worden bekeken’, zegt hij. PvdA’er Tom Harreman vraagt zich af of een stadion met 70.000 bezoekers wel te exploiteren valt en VVD’er Jan-Willem Verheij heeft twijfels of het zicht bij een verlaagd veld wel goed blijft.

Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans pleit voor een referendum over de ‘Kuip-kwestie’. ‘Ik zou graag willen weten hoe de Rotterdammers erover denken, voordat we een oordeel vellen’, zegt hij.

De stichting Red de Kuip wil een derde ring op de huidige Kuip zetten en de capaciteit vergroten naar 63.000 stoeltjes. De kosten bedragen 141 miljoen euro. De initiatiefnemers werken samen met Besix, ingenieursbureau IOB en Mammoet.

BAM wil nieuwbouw op de plek van de Kuip, met behoud van delen van het voetbalbolwerk. Dat kost tussen de 150 en 200 miljoen euro. Een financiële bijdrage van de stad is niet nodig. Het bedrijf kan ook een nieuw stadion bouwen op Varkenoord, net als VolkerWessels. Ook die heeft meerdere ijzers in het vuur, inclusief verbouwen van het bestaande stadion. Voor april komt de Feyenoord-delegatie met een advies aan de Stichting 1 Feyenoord, met daarin vertegenwoordigers van de club, het stadion en de sportclub.

Bron: Ad.nl
Bron foto: Ad.nl

20140111-120805.jpg

You must be logged in to post a comment Login