Nieuws

Meer dan de helft van Rotterdammers tegen bouw HNS

on

Meer dan de helft van de Rotterdammers is tegen de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. Dat blijkt uit een representatieve enquête die is gehouden in opdracht van het Algemeen Dagblad. Morgen neemt de gemeenteraad van Rotterdam een besluit dat bepalend is voor het al dan niet doorgaan van de nieuwe Kuip.

Van de ondervraagde Rotterdammers zegt 56 procent tegen de bouw van een nieuw stadion te zijn. 31 procent is voor, 13 procent heeft nog geen keuze gemaakt.

De Feyenoord-supporters onder de ondervraagden zijn wel in meerderheid (56 procent) voorstander van Het Nieuwe Stadion in Rotterdam-Zuid. Onder seizoenkaarthouders is die steun nog groter: 74 procent wil vanaf 2018 elke 2 weken in de nieuwe Kuip zitten.

Zware keuze Leefbaar Rotterdam
De gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam staat morgen voor een zware keuze. Als de veertien leden instemmen met de financiële garantstelling voor een lening van 165 miljoen euro voor een nieuw Feyenoord-stadion, nemen zij het risico dat een deel van de achterban bij de raadsverkiezingen van volgend jaar wegloopt.

Uit de enquête blijkt dat 34 procent van de Leefbaar-achterban in dat geval op een andere partij zou stemmen.

Alleen de steun van de grootste oppositiepartij kan het plan van een ‘nieuwe Kuip’ mogelijk maken, nu coalitiepartij D66 (vier raadszetels) tegen is.

Leefbaar-fractieleider Ronald Schneider zegt tegen het Algemeen Dagblad dat zijn partij zich niet laat leiden door de verkiezingen, of door de mogelijkheid de coalitie in gevaar te brengen. ‘Het wordt echt een beslissing op de inhoud.’ Zijn fractie hakt vanavond in een intern beraad de knoop door.

Waarschijnlijk wordt morgenmiddag hoofdelijk gestemd in de gemeenteraad.

Coalitiepartijen
Vóór zijn de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA (op een enkel twijfelgeval na). In elk geval zullen D66, GroenLinks en ChristenUnie-SGP tegenstemmen. Bij die drie partijen schaarde zich gisteren de SP, die het college van b en w adviseert het hele plan in te trekken.

Het college zet in de laatste uren alles op alles om de twijfelaars over de streep te trekken. Daarbij speelt de fractie van Leefbaar Rotterdam inmiddels de sleutelrol.

De clubleiding van Feyenoord wilde gisteren niet reageren op de ontwikkelingen in het stadhuis. Wel schreef de club woensdag een open brief ‘aan alle Rotterdammers’ die onder meer in de gratis krant Metro werd gepubliceerd. Daarin noemt de club ‘de tien belangrijkste redenen’ voor nieuwbouw.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login