Nieuws

Martins Indi: ‘Ik wil mezelf scherp houden’

on

Bruno Martins Indi is onder bondscoach Louis van Gaal uitgegroeid tot vrijwel vaste waarde in de defensie van Oranje. Het aanstaande WK in Brazilië moet voor de verdediger een hoogtepunt in zijn carrière worden, na een seizoen waarin hij op persoonlijk vlak een belangrijke ontwikkeling doormaakte, zo vertelt hij deze maand in Feyenoord Magazine. ‘Ik moet mezelf niet willen bewijzen.’

Van welke spelers bij Oranje leer jij?

‘Zowel bij Oranje als bij Feyenoord leer ik veel van Stefan (de Vrij, red.). Hij is een heel rustig persoon, terwijl ik mijn hart op de tong heb. Voetbaltechnisch leer ik veel van Danny Blind, die ziet alles. Met de oudere jongens in de groep praat ik uit spontaniteit. Na de interland tegen Estland moesten Arjen Robben en ik tegelijk naar huis omdat we allebei geschorst waren. Toen zaten we samen in de taxi en in hetzelfde vliegtuig. Dat was leuk om mee te maken, want hij gaf mij in onze gesprekken heel veel vertrouwen. Dat was in een tijd dat in de media verhalen verschenen dat de verdediging de achilleshiel is van het Nederlands elftal. Ik trok me dat destijds best wel aan, maar Arjen pepte mij op. Hij voetbalt in de top, heeft met tegenslagen te maken gehad en is reserveaanvoerder van Oranje. Als hij dan zegt welke details ik moet verbeteren vanuit zijn ervaring met topverdedigers en zegt hoe hij mij in de groep ziet, is dat heel leerzaam. Je bouwt dan ook iets op met elkaar en weet dat je later nog eens bij hem kunt aankloppen.’

Je lijkt je erg thuis te voelen bij Oranje.

‘Ik ga altijd naar het Nederlands elftal met het idee: het is hier leuk en goed, maar ik moet blijven presteren. Als mij wordt verteld dat ik aan een bepaald punt moet werken, telt het niet dat ik een goede relatie heb met de bondscoach of met de andere spelers. De bondscoach is misschien wel het meest kritisch op mij van iedereen. Aan de andere kant voel ik ook heel veel vertrouwen. Op momenten dat ik denk dat ik het goed heb gedaan, zegt de bondscoach: ik verwacht nóg meer je. Dat zijn dan weer nieuwe uitdagingen.’

Als je zo’n goede band hebt met de coach, kan een teleurstelling ook extra hard aan komen.

‘Je bedoelt dat ik nu in mijn comfort zone zit… Vroeger heb ik nooit in die comfort zone gezeten en wist ik mezelf te redden. Sterker nog: in die omstandigheden presteer ik het beste, zo ben ik opgegroeid. Natuurlijk is het bij Oranje leuk en lachen, maar ik waak ervoor dat ik alles wat ik meemaak vanzelfsprekend ga vinden. Ik ga er daarom nooit van uit dat ik speel, ook al krijg ik veel vertrouwen. Ik wil mezelf scherp houden.’

Hoezeer kijk je uit naar de komende weken?

‘Ik heb mentaal gezien een heel traject doorlopen, met behulp van vijf belangrijke mensen om me heen. Daardoor ben ik rustiger geworden en ben ik in het veld bepaalde situaties nog beter gaan zien. Dat heeft ook te maken met het totale mens-principe, zoals de bondscoach dat noemt. Dit was niet mijn beste seizoen, maar ik heb stappen gemaakt. Nu is het de vraag: hoe ga ik mezelf na zo’n seizoen toch optimaal voorbereiden op een WK? Hoe ga ik om met de fout die ik maakte in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk, waar een goal uit kwam?’

Probeer eens antwoord te geven op die vragen?

‘Het antwoord is: ik moet mezelf niet willen bewijzen. Dan ga je namelijk overmoedig worden. In dat opzicht ben ik mijn eigen concurrent. Ik moet bedenken dat ik word uitgenodigd voor Oranje omdat ik kwaliteiten heb, omdat ik in de visie pas en goed in de groep lig.’

Lees het volledige interview met Bruno Martins Indi deze maand in Feyenoord Magazine. De nieuwe editie van het officiële clubmagazine staat voor een groot deel in het teken van het aanstaande WK, met onder meer interviews met Daryl Janmaat en Giovanni van Bronckhorst, plus een historisch overzicht van Feyenoorders in Oranje. Het nieuwe Feyenoord Magazine valt deze week op de mat bij alle leden van Het Legioen en is los in de winkel verkrijgbaar voor 3,99 euro. Ook lid worden van Het Legioen? Kijk dan op www.feyenoord.nl/hetlegioen.

20140529-105451-39291245.jpg

You must be logged in to post a comment Login