Nieuws

Martin van Geel over keuzes maken in voetbalpiramide

on

Martin van Geel krijgt er soms bijna een punthoofd van. Lekker makkelijk, die kritiek dat het gat tussen basis en reserves zo groot is bij Feyenoord. Tijd voor het verhaal over keuzes maken in de voetbalpiramide. ‘Wij kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wellicht heeft de keuze niet mee te doen aan de Jupiler League wel bijgedragen aan het behalen van het kampioenschap.’

Zijn kantoor is een beetje verstopt. Via eenzelfde soort oude stalen trap als waarmee de supporters al dik tachtig jaar De Kuip betreden, klim je naar de werkplek van de technisch directeur van Feyenoord. Hij huist in het begin van een bocht onder Vak KK. Je zou het symbolisch kunnen noemen. Hier kan hij in betrekkelijke luwte zijn ambacht uitvoeren. Op zijn bureau ligt de Seizoengids van VI. Alle spelers op een rijtje uit zijn favoriete vijver. Want als het kan, haalt Martin van Geel het liefst Nederlandse spelers. En ja, bekent hij lachend: ‘Ik vind het mooi dat ik nog altijd op de lijst van eeuwige topscorers sta.’

Op nummer 23, gelijk met Marco van Basten en met een doelpunt meer dan Willem van Hanegem. Aan de wand hangt een shirt. HCS op de borst. Uit de tijd dat hij hier speelde. Een tijd waarin Feyenoord bijna failliet ging. Toen de club twee decennia later de directeur Martin van Geel belde om hem bij Roda JC weg te halen, was het minstens even erg. Een paar maanden daarvoor was Feyenoord nog met 10-0 ten onder gegaan in Eindhoven. Roda JC beëindigde de competitie als zesde, Feyenoord als tiende.

De Rotterdammers waren zo goed als bankroet. Zijn eerste spelersbudget was minder dan dat van AZ en FC Twente. Op de FOX-ranglijst die bepalend is voor de verdeling van de tv-gelden, opgemaakt over de laatste tien seizoenen, stond Feyenoord vijfde. Van een incident was dus geen sprake. De club lag bijna om. Vandaag zou hij weer kunnen wijzen naar de jaarcijfers, die deze week uitkwamen. Toen hij kwam, was de begroting 36 miljoen euro. Nu kun je de cijfers omdraaien: 63. En dat is nog zonder de Champions League-miljoenen.

Maar daar wil hij het niet over hebben. Al jaren voert hij een eenzame strijd tegen de voetbal-piramide. In Zeist en binnen Feyenoord kennen ze zijn onderbouwing en visie. Een thema dat nu ook zijn eigen club raakt, omdat wijsneuzen als ondergetekende steeds vaker wijzen op de gigantische consequenties van het ontbreken van Jong Feyenoord in de Jupiler League. De kans daarin in te

stromen was er vier jaar geleden.

Feyenoord weigerde en speelt daardoor met de reserves alleen nog veredelde oefenwedstrijden. Terwijl concurrenten als PSV, Ajax en AZ iedere week in de Jupiler League actief zijn, kun je bij Feyenoord, op die enkele veredelde oefenduels na, alleen ritme opdoen in het eerste elftal.

AANTEKENINGEN

Voordat Van Geel zijn visie ontvouwt, eerst even de onze. Vorig seizoen werd Feyenoord bewierookt en sleepte een kern van veertien, vijftien spelers de titel binnen. Ook toen was het gat met de reserves gigantisch. Zodra spelers als Marko Vejinovic, Renato Tapia en Simon Gustafson het veld betraden, werd het meteen een klasse minder. Geen wonder, want die jongens moesten meteen mee op het hoogste niveau met vaak alleen trainingen in de benen. Zomaar wat aantekeningen uit dit seizoen:

1.) Sofyan Amrabat ligt geveld door kramp op het veld in de wedstrijd tegen Manchester City. Op z’n minst opvallend bij zo’n krachtmens. Na afloop vertelt hij eerlijk dat hij ook nauwelijks wedstrijden heeft kunnen spelen sinds hij bij Feyenoord is.

2.) Sven van Beek maakt zijn rentree na een jaar lang blessureleed in… de Champions League. Zijn medespelers grappen dat hij toch ietwat wedstrijdritme miste. Zelfs als je geen dokter bent, snap je dat dit echt niet ideaal is, om het maar netjes te zeggen.

3.) In juni wilde SC Heerenveen nog acht miljoen voor Sam Larsson. Na een zomerstaking zonder wedstrijden en trainingen mocht hij voor vier miljoen naar Feyenoord. Met een team in de Jupiler League was hij waarschijnlijk veel eerder klaar geweest voor hele wedstrijden in het eerste elftal.

4.) Bart Nieuwkoop voelt zich zo sterk als een paard, maar kon in september geen wedstrijd spelen. Was met Feyenoord in de piramide veel eerder klaar geweest.

5.) Renato Tapia en Jeremiah St. Juste. Ineens stonden ze voor het eerst op het veld samen. En dat tegen de sensatie van de Serie A, Napoli. Wat zou het lekker geweest zijn als die twee eerst eens waren getest in een duel met pakweg NEC.

6.) Michiel Kramer speelt alleen maar als Nicolai Jørgensen geblesseerd is. Begon zo scherp als een mes aan de voorbereiding, maar zat vooral op de bank. Toen hij er moest staan, had hij nauwelijks wedstrijdritme.

7.) Giovanni van Bronckhorst is een gentleman in every inch, maar toch al regelmatig duidelijk erg ongelukkig met het gebrek aan mogelijkheden om zijn spelers rustig te kunnen brengen.

In september speelde Jong Feyenoord nul duels. Voetballers die terugkeren van een blessure of om een andere reden nauwelijks wedstrijd-ritme hebben, worden direct in topduels voor de leeuwen gegooid.

We bellen Van Geel en leggen hem de observatie voor. ‘Je hebt wel gelijk dat het goed zou zijn om als Feyenoord dat verhaal nog een keer duidelijk neer te zetten’, zegt hij. ‘Kom langs, om 12.30 uur staat de koffie klaar.’

En dus nippen we een dag later aan de koffie en tikt Van Geel op een zwarte map. Piet Piramide noemen ze hem soms in Zeist, omdat hij vanaf dag één mordicus tegen is. Net zoals je met Van Geel geen gesprek over kunstgras hoeft te beginnen. De map puilt uit van de paperassen, berekeningen en vergelijkingen met andere clubs. Een eigen benchmark. Een van de weinigen uit de Eredivisie die vanaf het begin faliekant tegen de huidige voetbalpiramide waren. Hij wil eigenlijk niet vergelijken met andere clubs, maar beseft dat dit niet anders kan, wil hij ons zijn punt duidelijk maken. Van Geel breekt na enig aandringen eenmalig met dit principe en laat hardop blijken dat hij zijn huiswerk, met betrekking tot de resultaten van andere bvo’s die wél met een tweede elftal deelnemen aan de Jupiler League, wel degelijk heeft gedaan.

Ik sta behoorlijk alleen in mijn opvatting, hè?’, zegt hij. Integendeel. Bij de KNVB en een deel van de Eredivisie-clubs wel. Maar buiten die zeepbel is iedereen het met hem eens. Supporters, Jupiler League- en amateurclubs zullen maar wat blij zijn met zijn steun tegen wat als oekazes uit Zeist wordt gevoeld. Iedereen ziet de Jong-teams liever gaan dan komen.

Van Geel knikt: ‘Ik zit al maanden te denken dit te doen. Het hele verhaal gaat een eigen leven leiden. Mensen gaan elkaar napraten zonder dat ze maar enigszins weten hoe of wat. In een wereld waar iedereen van incident naar incident rent, lijkt er nog nauwelijks ruimte voor serieuze analyses. Vier jaar geleden kregen wij ineens de vraag of we wilden instappen in de Jupiler League. Dat was de voetbalpiramide. Kijk, die kwam er omdat de Jupiler League de enige gesloten competitie in Europa was. Dat kreeg Bert van Oostveen dan ook te horen van de UEFA. Want dat kon toch niet? En wat denk je? Dan wordt-ie dit jaar weer gesloten. Geen degradatie uit de Jupiler League, wordt er even midden in het seizoen besloten. Als íéts een farce is, dan is het dát wel. De hele piramide is een farce. Ik vind dat je daar topsport met breedtesport vermengt. Dat zijn twee andere werelden. Nu zijn wij met de topsport naar de breedtesport aan het glijden. Dat is geen goede zaak. Leuk dat Jong AZ met een dijk punten voorsprong kampioen werd in de Tweede Divisie, dat was goed van AZ, maar het kwam ook doordat niemand van de amateurs wilde promoveren. Ga je zo door, dan moet er een Jong-team promoveren en een Jong-team degraderen. Dan kan het gebeuren dat de nummer 1 van de competitie niet promoveert en dat bijvoorbeeld de nummer 6 als laagst geëindigde beloftenteam degradeert, omdat er maar maximaal vier beloftenteams in de Jupiler League mogen spelen. Dat is volkomen onnatuurlijk.’

Destijds stroomden Ajax, PSV en FC Twente wel in. Zijn ze daar dan gek?

‘Wij konden dat ons toen financieel niet veroorloven.’

Onzin. Tal van kleinere clubs dan Feyenoord konden het wel.

‘Prioriteiten, keuzes maken. Als je dat goed wilt doen, gaat dat je ruim een miljoen kosten. Technische staf, medische staf. Wij hadden op dat moment 34 contractspelers, nu hebben we er veertig, dat is net iets meer dan de helft van onze concurrenten in Eindhoven en Amsterdam. Ons spelersbudget was tien miljoen toen ik hier kwam, en ja, dat is ieder jaar ongeveer een miljoen omhooggegaan. Maar er is nog steeds een behoorlijk gat. Zij hebben, schat ik, een behoorlijk bedrag voor de tweede elftallen vrijgemaakt. Dat betekent dat ze dat niet aan het eerste elftal konden besteden. Wij hadden maar één doel de afgelopen jaren en dat was het gat verkleinen, in de buurt komen. Misschien kampioen worden, ondanks de beperktere middelen. Die afstand werd daardoor iets kleiner en misschien heeft dat uiteindelijk zelfs wel het verschil gemaakt. Zeker is dat het gat daardoor iets kleiner werd. Wij kozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Heel bewust!’

Liever Dirk Kuijt dan een beloftenteam?

‘Precies. Liever Kuijt dan een beloftenteam in de Jupiler League. Wij moesten kiezen en kozen ervoor om zoveel mogelijk geld vrij te maken voor het eerste elftal. Dat doen we nu nog steeds. Met de optimale mensen daaromheen. Toen ik kwam, hadden we Mario Been, Patrick Lodewijks en Leon Vlemmings fulltime. Nu is er een staf van negen man. Dat is en blijft steeds een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Wij moesten structureel naar de topdrie. Dat is financieel alles eruithalen. We hebben dit jaar weer vijf vaste mensen bij ons eerste team in de medische begeleiding. Onder anderen het voormalig hoofd revalidatie van West Ham United. Niemand ziet dat, maar dat zijn wel belangrijke stappen.’

Kortetermijnpolitiek is te begrijpen. Maar u bent nog steeds faliekant tegen.

‘Ik veroordeel andere clubs niet dat ze destijds wel zijn ingestroomd in de Jupiler League of zelfs tevreden zijn in de Tweede en Derde Divisie. Iedereen maakt zijn eigen afwegingen. Maar ík zou niet weten hoe ik op bijvoorbeeld het niveau van de Tweede Divisie kan beoordelen of spelers de top kunnen halen. In mijn optiek ligt de toekomst op maandag met de beste tweede teams. Dan kan iedereen voetballen, van nummer 1 tot 18. In de Jupiler League spelen vrijwel zeker je nummers 12 tot en met 18 niet, omdat de hoofdtrainer van het eerste elftal ze in datzelfde weekend fit wil hebben bij zijn eigen wedstrijdselectie.’

Feitelijk onjuist. Bij Ajax deden ze het wel.

‘Je hebt een beetje gelijk. Maar heb je ook echt goed gekeken naar de statistieken?’

Die vertellen mij dat de huidige trainer, Frenkie de Jong en Justin Kluivert daar klaar werden gestoomd voor het eerste. Dat geblesseerden daar wedstrijdritme opdeden.

‘Dat klopt hooguit ten dele, maar…’

Doelt u op jongens als Kenny Tete en Jairo Riedewald? Die speelden de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon allebei met vier Jupiler League-wedstrijden in de benen.

‘Precies, zo weinig dus en dat komt door die vrijdag. Giovanni gaat ook niet zijn reserves op vrijdag laten spelen. Die heeft hij nodig op zondag. Dus maandagavond zou het beste zijn.’

Dat was de ergste competitie die we ooit hebben gehad in Nederland.

‘Eerlijk is eerlijk. Die entourage, het gebrek aan spanning… Dat vond ik ook. Maar intussen weet ik dat het nog erger kan. Iedere week op kunstgras spelen op vrijdagavond. De ambiance bij vele clubs. Is dat het dan? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Als Jong Ajax met David Neres, Mateo Cassierra en Dennis Johnsen, met een voorhoede van tig miljoen, speelt tegen clubs als FC Oss, Helmond Sporten Telstar met verdedigers die misschien tweeduizend euro per maand verdienen. Is dat gezond? Is dat goed voor een competitie?’

Nou, een avondje NEC of Go Ahead Eagles lijkt me een stuk leuker dan op maandag tegen een andere tweede selectie.

‘Is ook weer waar. Maar het blijft vrijdag, dus kun je er niets mee als hoofdtrainer. Je kunt op maandag ook tegen het tweede van Ajax spelen. Je kunt het spannender maken. Net zoals vroeger een ticket voor het bekertoernooi invoeren. Natuurlijk, er zijn ook negatieve aspecten. Geen promotie, geen degradatie.’

Een ander argument dat ik niet begrijp is de accommodatie.

‘We hebben hier nog Varkenoord. Daar kunnen wij geen clubs ontvangen. Denk alleen aan veiligheid. We bouwen nu op Hillesluis een nieuw complex. Vanaf 2019 kan het wel.’

Dan speel je op Woudestein.

‘Dat kost geld en dan speel je weer op kunstgras. Dat kunnen we overwegen, alleen is dat voor spelers die net terugkomen van een blessure op zijn zachtst gezegd niet ideaal.’

Is het flauw als ik u met Vincent Janssen om de oren sla?

‘Nee helemaal niet. Ik heb daar vaak aan gedacht. In 23 jaar heb ik geen speler laten gaan die later hoger is gaan spelen. Hij is de uitzondering die de regel bevestigt. Ik ben zelfs nog zo eigenwijs dat ik denk dat als hij bij ons in het tweede had gespeeld, hij het misschien ook hier niet had gehaald. Hij speelt daarna twee jaar in Almere en daarna pas explodeert hij ineens bij AZ.’

Klopt het dat u afgelopen zomer nog naar hem hebt geïnformeerd?

‘Wat denk je zelf? We houden alles in de gaten.’

De kans op een goed rendement van aankopen en talenten is toch veel groter met een gezonde tussenstap?

Van Geel komt ineens met de VI Seizoengids 2013/14 en doceert: ‘Opleiden staat in het teken van rendement voor het eerste elftal toch? Hoeveel spelers breken er door? We zijn nu vier jaar later en kijk naar Jong Ajax. Van de dik twintig spelers is alleen Bazoer echt doorgebroken. Zou die er anders niet zijn gekomen? Kijk hier, PSV, 23 spelers. Jorrit Hendrix, Joshua Brenet. De rest is allemaal weg. Kijk dan naar de eigen talenten bij de eerste selectie. Meetpunt vorig seizoen: Ajax acht, Feyenoord acht en PSV vijf. Moet ik dan twee spelers inleveren voor deelname aan die competitie? Onze prioriteit ligt bij een sterke eerste selectie en ik zie daarvoor geen meerwaarde in die piramide.’

Maar dit kan zo ook niet verder. Het tweede elftal moet in een serieuze competitie gaan spelen. Wat nu?

‘De KNVB wil ons in de Hoofdklasse laten instromen. Dat gaat niet gebeuren. Dan moet je even door de zure appel heen bijten, zeggen ze in Zeist. Ik denk dat ze er niets van begrijpen. Jong AZ en Jong Ajax nemen geen supporters mee, maar dit is Feyenoord. Onze fans kennende willen die daar ook bij zijn. We worden bijna gedwongen en straks moeten we misschien wel. Dan moeten we in 2019 met frisse tegenzin de Jupiler League in. Daaronder is niet bespreekbaar.’

En het mooiste scenario?

‘Dat die hele piramide instort. Dat de clubs het terugfluiten. Dat we met zijn allen teruggaan naar de maandag. Zolang dat niet gebeurt, gaan we hier voor de op één na beste oplossing. Die is, naast de veertien duels tegen andere beloftenteams, wedstrijden om de Premier League International Cup en de Youth League die voor nog meer duels op niveau zorgen. En verder het tijdelijk verhuren van spelers.’

Bron: Vi.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login