Nieuws

MANU REDT FEYENOORD IN DE KUIP

on

Feyenoord heeft zich donderdagavond door een doelpunt diep in blessuretijd van Elvis Manu voor het eerst sinds 2008 geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Fred Rutten had kort na rust nog een comfortabele 3-0 voorsprong in De Kuip, maar zag vervolgens een doemscenario in werking treden. Doordat Zorya Luhansk terugkwam tot 3-3 leek uitschakeling nabij, totdat invaller Manu in blessuretijd redding bracht.

Feyenoord toonde voor rust een effectiviteit die de ploeg dit seizoen nog niet eerder had laten zien. De ploeg creëerde in de eerste 45 minuten vier grote kansen, waarvan er twee werden verzilverd. Daarmee deed Feyenoord recht aan de verhoudingen op het veld, want met name in het eerste half uur was het elftal beter dan de Oekraïense bezoekers.

Dat de score in De Kuip werd geopend door Mitchell Te Vrede mocht inmiddels al geen verrassing meer heten. De spits schoot na ruim een kwartier een afvallende bal overtuigend in het net, wat alweer zijn vijfde officiële doelpunt van dit prille seizoen betekende.

Vanwege de 1-1 uitslag een week eerder in Kiev veranderde het tegendoelpunt weinig aan het feit dat Zorya in De Kuip op zoek moest naar tenminste één goal. De ploeg kwam daar in de eerste helft ook tweemaal dichtbij, maar beide keren kwam Feyenoord goed weg. Vroeg in de wedstrijd redde Erwin Mulder een kopbal van dichtbij van Prince Segbefia, halverwege het eerste bedrijf voorkwam de lat een treffer van Ruslan Malinovskyi.

Feyenoord had aan de andere kant van het veld slechts enkele minuten later meer geluk, toen Terence Kongolo op aangeven van Tonny Vilhena de bal richting de vrijstaande Schaken kopte. De inlopende aanvaller kon de bal daarop langs de keeper in de verre hoek van het doel schuiven, waarmee de marge binnen het half uur werd vergroot tot twee doelpunten.

Dat het legioen ook na de 3-0 vroeg in de tweede helft – Maxym Bilyy kopte een voorzet van Schaken knullig in eigen doel – niet rustig achterover kon leunen, had Feyenoord aan zichzelf te wijten. Het spel van de ploeg was na rust beduidend minder dan in de eerste helft, wat Zorya de gelegenheid gaf om terug in de wedstrijd te komen. Tien minuten na rust kopte Pylyp Budkivskyi binnen uit een vrije trap, twintig minuten later maakte Bilyy zijn eerdere fout goed door uit een hoekschop de aansluitingstreffer te maken.

Daarmee brak een nerveuze eindfase aan, waarin Feyenoord wist dat het zich geen tegendoelpunt meer kon veroorloven. Die wetenschap had zijn weerslag op het spel van de ploeg, die overduidelijk hinkte op twee gedachten en daardoor in de eigen val liep. Tien minuten voor tijd schoot Dmytro Malinovskyi van grote afstand raak, waarmee Feyenoord virtueel uitgeschakeld was.

Feyenoord ging daarop over tot een alles-of-niets tactiek na het inbrengen van Anass Achahbar en Elvis Manu. Met succes, want diep in blessuretijd kreeg Manu het op zijn heupen en zorgde met een fraaie actie en dito afronding voor een enorme ontlading in De Kuip. Die ontlading werd enkele minuten later nog eens dunnetjes over gedaan, toen scheidsrechter Kenn Hansen voor het laatst op zijn fluit blies.

Feyenoord – FC Zorya Luhansk 4-3
Scoreverloop:
18’ 1-0 Te Vrede
26’ 2-0 Schaken
49’ 3-0 Bilyy (e.d.)
55’ 3-1 Budkivskyi
71’ 3-2 Bilyy
80’ 3-3 Malinovskyi
90+3’ 4-3 Manu

Scheidsrechter: Hansen (Den)

Geel: Basaçikoglu, Te Vrede, Manu (Feyenoord)

Opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Wilkshire, Van Beek, Mathijsen (84’ Manu), Kongolo; Clasie (84’ Achahbar), Immers, Vilhena; Schaken, Te Vrede en Basaçikoglu (78’ Nelom).

FC Zorya Luhansk: Shevchenko; Chaikovs’ky (79’ Grytsai), Bilyy, Andrii, Ignyatijevic (72’ Pysko); Kamenyukam Khomchenovskyy, Malinovsky, Karavaev; Budkivskyi en Segfebia (66’ Ljubenovic).

Bron; Feyenoord.nl

IMG_6743.PNG

You must be logged in to post a comment Login