Nieuws

Luinge: ‘Mulder werd het zicht ontnomen, dus buitenspel’

on

Serdar Gözübüyük kreeg zondag de hoon van het Feyenoord-legioen over zich heen toen hij de gelijkmaker van FC Twente in blessuretijd niet afkeurde wegens buitenspel (2-2). Volgens de nieuwe FIFA-regels handelde de scheidsrechter juist, oud-Eredivisie-arbiter Roelof Luinge is het daar echter niet mee eens en pleit nogmaals voor videoarbitrage.

De situatie was als volgt: Cuco Martina haalde met nog vijftien seconden op de klok vanaf de zestienmeterlijn uit. Op dat moment stond Luc Castaignos links van doelman Erwin Mulder buitenspel. Hij beroerde de bal echter niet en het schot van Martina trof doel. Mulder was furieus en spurtte naar de grensrechter, die niet vlagde voor buitenspel.

“Het is een heel moeilijke situatie, maar ik neig naar buitenspel”, vertelt Luinge, met meer dan zevenhonderd Eredivisie-wedstrijden de meest geroutineerde Nederlandse scheidsrechter ooit, aan Voetbal International. “Als je de beelden terugkijkt, kun je zien dat Mulder veel moeite moet doen om te zien waar de bal naartoe gaat. Hoewel Castaignos naast hem staat, heeft hij er duidelijk hinder van. Maar het valt Gözübüyük niet te verwijten. Het is zo moeilijk geworden door de verscherping van de regels.”

“Tegenwoordig sta je in dit soort gevallen alleen nog buitenspel als je bukt, met je voet naar de bal beweegt, in de baan van het schot staat of de keeper belemmert. En Castaignos staat er naast. In theorie is het daarom geen buitenspel, maar toch vind ik dat ie wel invloed uitoefent. Het zicht wordt Mulder echt ontnomen. In dit soort gevallen is videoarbitrage eigenlijk de enige manier om tot een juist oordeel te komen. Dat is iets waar we al jaren voor pleiten.”

Bron: Soccernews.nl

20140224-170814.jpg

You must be logged in to post a comment Login