Nieuws

LEEFBAAR STEMT TEGEN, GEEN NIEUW STADION

on

Het plan voor een nieuwe Kuip is van de baan. Feyenoord krijgt morgen niet de steun van de Rotterdamse gemeenteraad om de bouw mogelijk te maken. De fractie van Leefbaar Rotterdam besloot vanavond de financiële garantstelling voor een lening van 165 miljoen euro af te wijzen. Daarmee is een meerderheid niet meer haalbaar.

Het college van b & w, dat zich vierkant achter de plannen van de ‘Feyenoord-familie’ had geschaard, was volledig afhankelijk geworden van de steun van de grootste oppositiepartij Leefbaar. Maar volgens fractieleider Ronald Schneider is er in Rotterdam ’te weinig draagvlak’ voor het megaproject.

Tegenstemmen
Zijn veertienkoppige fractie zal morgen, bij de behandeling van het voorstel, tegenstemmen, net als de fracties van D66, GroenLinks, SP en CU/SGP. Zij zijn goed voor 24 van de 45 raadszetels. Alleen de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA zijn voor, hoewel bij de laatste fractie ook twee leden nog twijfelen. Het is mogelijk dat het college het plan morgenochtend intrekt.

Lening
In het nu afgeschoten voorstel werd de raad gevraagd steun te geven aan een garantstelling voor een lening van 165 miljoen euro. Daarmee zou de rest van de financiering mogelijk worden gemaakt. Het besluit van de gemeenteraad is een grote klap voor Feyenoord en de Kuip, die gisteren met een ‘open brief aan alle Rotterdammers’ benadrukten dat een nieuw stadion voor hen van levensbelang is.

Nieuwe plannen
Maar volgens Leefbaar-fractievoorzitter Schneider zijn de leiding van club en stadion er niet in geslaagd ‘mensen voor hun plan te enthousiasmeren en steun te verwerven’. Hij stelt voor dat een andere leiding nieuwe plannen opstelt. Daarbij zou nieuwbouw vergeleken moeten worden met een renovatie van de huidige Kuip.

‘Vliegwieleffect’
‘Terug naar af,’ aldus Schneider. ‘Met een fris team zonder tunnelvisie.’ Hij gelooft niet dat het huidige plan (totale kosten: 362 miljoen) een ‘vliegwieleffect’ zou hebben voor Rotterdam-Zuid. Wat de Leefbaar-fractie betreft is dit plan voor een stadion met 63.000 plaatsen nu helemaal van de baan.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login