Nieuws

Kuyt: “Feyenoord maakt me trots”

on

Dirk Kuyt ziet tot zijn grote genoegen dat zijn oude club Feyenoord goed presteert in de Eredivisie en zelfs is uitgegroeid tot hofleverancier van het Nederlands Elftal.

Feyenoord levert zeven spelers voor de selectie van Oranje voor de interlands tegen Estland en Roemenie en bovendien hebben vier andere internationals een Feyenoord-verleden. De 32-jarige Kuyt speelde van 2003 tot 2006 in De Kuip. “Het maakt me als Feyenoorder trots dat Feyenoord het zo goed doet en er zoveel Feyenoorders bij Oranje zitten”, aldus Kuyt tegen Goal.com.

“Het is positief dat ze zo goed presteren én dat er zoveel jonge jongens doorbreken”, vervolgt de aanvaller van het Turkse Fenerbahçe. “De mix tussen meer ervaren spelers als Joris Mathijsen, Graziano Pellè en Ruben Schaken en al die andere jonge jongens, maakt het leuk om naar te kijken. Feyenoord maakt een goede kans op succes, de titelrace is spannend. Voor de ontwikkeling van de zeven Feyenoorders bij Oranje is het goed dat ze dit trainingskamp meemaken en eventueel een wedstrijd spelen. Daar worden ze sterker van.”

“Feyenoord heeft noodgedwongen de jeugd een kans gegeven en de jeugd heeft die kans met beide handen aangegrepen. De jeugdopleiding van Feyenoord blijkt een van de sterkste in Nederland. Dat is heel mooi om te zien. Op het moment dat de jeugd presteert bij de club, komen ze ook direct in aanmerking voor het Nederlands elftal. Dat is fantastisch voor Feyenoord en voor de spelers zelf.”

Feyenoorder Tonny Vilhena kreeg voor de interlands tegen Estland en Roemenië zijn eerste oproep. “Hij is een van de grootste talenten van Nederland”, zegt Kuyt. “Hij doet het goed bij Feyenoord en zo zijn er wel meer. Stefan de Vrij ook, Jordy Clasie, het hele elftal. Dat is een verdienste van Feyenoord en ook van Ronald Koeman.”

“Hij is een van de grootste talenten van Nederland”- Dirk Kuyt is lovend over de jonge Tonny Vilhena

Terwijl Vilhena zich op zijn achttiende al bij Oranje voegt, was Kuyt op zijn achttiende maar net prof. Net voor zijn achttiende verjaardag stapte hij van amateurclub Quick Boys uit Katwijk over naar het tweede van FC Utrecht. “Daarna is het wel snel gegaan. Alleen het Nederlands Elftal liet even op zich wachten. Op mijn 23ste werd ik voor het eerst geselecteerd. Maar ik mag niet klagen, ik heb tot nu toe een fantastische loopbaan.”

Zijn eerste interland speelde Kuyt op 24-jarige leeftijd onder bondscoach Marco van Basten, op 3 september 2004 tegen Liechtenstein (3-0). Als enige Feyenoorder deed hij destijds mee in Utrecht. De tijden zijn veranderd. Ook Maarten Stekelenburg, Khalid Boulahrouz en Romano Denneboom maakten toen hun debuut, waarbij alleen de interlandloopbaan van laatstgenoemde beperkt bleef tot die ene wedstrijd. Kuyt staat inmiddels op 93 interlands, waarin hij 24 keer scoorde.

Als routinier en reserve-aanvoerder van Oranje heeft Kuyt nu de taak om de jeugd van Oranje te begeleiden. “We hebben heel veel debutanten gehad of jongens die nog maar een paar interlands hebben gespeeld. Ik moet die jongens opvangen en wegwijs maken. Dat gebeurt op een heel relaxte manier. De jonge jongens doen het heel goed, dus eigenlijk hoef ik niets eens veel te zeggen.”

Bron: goal.com

You must be logged in to post a comment Login