Nieuws

Kuyt: ‘Er is geen druk vanuit de leiding op spelersgroep gelegd  inzake Keabbendam’

on

Spelers en leden van de directie van Feyenoord boycotten Voetbal International-journalist Martijn Krabbendam. De clubwatcher, die ook regelmatig als analyticus aanschuift in de regionale voetbaltalkshow FC Rijnmond, zou volgens Feyenoord afspraken hebben geschonden en onjuiste zaken hebben gepubliceerd. Krabbendam zelf is zich van geen kwaad bewust en spreekt van ‘slordigheidjes’.

Het initiatief voor de boycot zou bij de spelers zelf vandaan komen. Tijdens een groepsgesprek in het Oostenrijkse Seefeld, waar Feyenoord op trainingskamp was, kwam de selectie tot de conclusie dat het vertrouwen in Krabbendam is verloren omdat diverse afspraken zouden zijn geschonden. ”Het is een treurig feit,” zegt aanvoerder Dirk Kuijt. ”Maar dat we het doen is natuurlijk niet voor niets. Het is ook iets waar de volledige selectie achter staat. We hebben met z’n allen een brief ondertekend aan de redactie van VI.”

In dat opzicht is het opvallend dat spelers als Jordy Clasie en Jean-Paul Boëtius, die onderdeel uitmaakten van de selectie toen de brief werd ondertekend, kort na hun vertrek bij de Rotterdamse club wel hun medewerking verleenden aan interviews met Krabbendam. Kuijt: ”In Seefeld heb ik zelf voor de groep gestaan en heb ik gevraagd aan alle spelers of ze er achter stonden. Als spelers er niet achter stonden, hoefden ze niet te tekenen. Ook Jordy en Jean-Paul hebben daar aan bijgedragen.”
Krabbendam zelf reageert gelaten op het besluit van de club. ”Het is een jammerlijke situatie, maar tegelijkertijd kan ik er ook prima mee leven omdat ik weet dat ik mijn werk naar eer en geweten heb gedaan. Ik kan mezelf in de spiegel aankijken en ik sta elke ochtend fluitend weer op,” aldus de journalist.
Krabbendam erkent dat hij in twee gevallen een interview vooraf niet aan Feyenoord heeft laten lezen en een citaat heeft hergebruikt. ”Wat mij betreft zijn dat slordigheidjes. Als dat voor Feyenoord zo zwaarwegend is om een boycot uit te vaardigen… Het is nogal wat. Maar nogmaals: ik kan er prima mee leven.”

VI-hoofdredacteur Tom Van Hulsen ziet geen enkele reden om Krabbendam als clubwatcher van Feyenoord af te halen. ”Het is belachelijk dat een topclub op zijn website een dergelijk statement afgeeft. Ik heb enkele maanden geleden al brieven gehad van de directie van Feyenoord, waarin zij aangaven met mij te willen praten over het functioneren van onze clubwatcher. Ik heb aangegeven dat ik graag met ze wil praten, maar ik ga niet praten over het functioneren van een van onze werknemers. Ik ga ook niet praten over het functioneren van de keeper van Feyenoord…”
Krabbendam kan volgens de hoofdredacteur ondanks de boycot zijn werk gewoon doen. ”Martijn heeft uitstekende spelerscontacten en ook contacten met ander bepalende figuren binnen de club. Dus die maakt zijn verhalen echt wel, daar hoeven de lezers zich geen zorgen over te maken. Maar het is geen wenselijke situatie. Het is aan Feyenoord om dat te veranderen. Wij blijven vierkant achter Martijn Krabbendam staan.”

Volgens Van Hulsen zit de pijn hem in de kritische wijze waarop Krabbendam de club volgt. ”Het gaat er gewoon om dat de clubleiding vindt dat Martijn de club en vooral de clubleiding wat te kritisch volgt namens VI, maar dat is onze journalistieke taak. Wij zijn een onafhankelijk voetbaltijdschrift.”
Het is voor Krabbendam ook moeilijk te geloven dat de boycot alleen voortkomt uit de door Feyenoord benoemde zaken. ‘Ik volg Feyenoord al een jaar of dertien op de voet. Ieder jaar gaat er wel eens iets fout met een interview wat niet helemaal goed wordt doorgeplaatst als het druk is met de deadline. Dat zijn kleine bedrijfsongevalletjes.”
Kuijt benadrukt dat vanuit de leiding van de club geen druk is uitgeoefend op de spelersgroep. Ook weerspreekt hij dat Feyenoord op deze manier een kritische journalist de mond probeert te snoeren. ”Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het gaat niet om de kritiek, maar om de manier waarop de kritiek gegeven wordt en de vele onwaarheden die over ons geschreven worden. Volgens mij hebben we geen andere media buiten de deur gehouden en VI is verder van harte welkom.

Volgens Kuijt is het niet ondenkbaar dat spelers in de toekomst wel weer met Krabbendam spreken, maar een toenadering moet dan van de kant van de journalist komen. ”Dan zal dat vanuit Martijn zelf moeten komen. Er is een stukje vertrouwen verloren door de spelers.”
De kans daarop is volgens Krabbendam niet groot: ”Ze kunnen me altijd aanspreken voor een gesprek, maar ik heb geen zin om dan steeds maar mijn stukken te moeten verantwoorden. Zij bepalen toch niet hoe ik over Feyenoord schrijf? En ik bepaal niet hoe de trainer zijn opstelling maakt. Dat soort dingen moet gescheiden blijven. Maar ik ben de rotste niet, ik wil met iedereen aan tafel. Maar aan mijn manier van werken zal toch weinig veranderen, ben ik bang.”
Namens VI zal Feyenoord komend seizoen niet alleen door Krabbendam, maar ook door Dennis van Bergen worden gevolgd. Die tweede clubwatcher is volgens hoofdredacteur Tom van Hulsen geen reactie op de boycot van Krabbendam. VI volgt vanaf komend seizoen alle topclubs met twee mensen.

Bron: Rijnmond.nl

  

You must be logged in to post a comment Login