Om voor het eerst sinds het seizoen 2008/2009 weer eens het hoofdtoernooi van de Europa League (destijds nog UEFA Cup) te bereiken, zal Feyenoord over een dubbele confrontatie met Kuban Krasnodar af moeten rekenen. De ploeg van Ronald Koeman dwong afgelopen jaar via een derde plaats in de competitie een plek in de laatste voorronde af. De Russen werden vijfde in de Premjer-Liga en moesten in de derde voorronde eerst het Schotse Motherwell zien te verslaan. Dat lukte (0-2 uit en 1-0 thuis) waardoor nu het treffen met Feyenoord wacht.
Krasnodar is een stad gelegen in het zuidelijke deel van Rusland, niet heel ver bij de Zwarte Zee vandaan. De stad heeft 750.000 inwoners en werd in het jaar 1793 gesticht met de naam Jekaterinodar, wat in 1920 veranderde in Krasnodar. De plaats is gelegen aan de rivier Koeban, waar de voetbalclub dus naar vernoemd is. Krasnodar is geen toeristische trekpleister zoals Moskou of Sint-Petersburg, maar heeft wel een belangrijke handelspositie in landbouwproducten, landbouwwerktuigen en voedselverwerking. Bekende personen die het levenslicht zagen in Krasnodar zijn schaakgrootmeester Sergej Tiviakov en oud-PSV-voetballer Dmitri Chochlov.
De Russische club is een van de oudste van het land. In 1928 werd de vereniging opgericht als Dynamo Krasnodar. Tot 1963 onderging het in de oude Sovjet Unie vanwege politieke doelmatigheid vele naamsveranderingen. Neftyanik (1954–1957), Kuban (1958–1960) en Spartak (1960–1962) waren de voorgangers van het huidige Kuban Krasnodar, wat nu al vijftig jaar de officiële naam van de club is. Kazaki, zoals de bijnaam van Kuban luidt, won viermaal de titel in Rusland, waarvan de laatste keer in 1987. Echter waren het land en de competitie in die tijd nog betrekkelijk klein. Dit omdat Rusland toen slechts een deelrepubliek van de gehele Sovjet was. Veel van die verschillende deelrepublieken kenden hun eigen voetbalcompetitie.
De afgelopen tien jaar promoveerde de club viermaal naar de hoogste afdeling in Rusland, maar degradeerde het ook drie keer naar de tweede divisie. Sinds 2011 lijkt er wat meer stabiliteit te zijn. De achtste plaats van twee seizoenen terug werd vorig jaar overtroffen met een keurige vijfde stek in de eindklassering. Kuban hield onder meer Russische topploegen als CSKA Moskou, Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg op een gelijkspel en het verraste het steenrijke Anzhi Makhachkala van toen nog trainer Guus Hiddink op de slotdag van de competitie, door met 1-0 te zegevieren. De huidige jaargang is Kuban wisselvallig begonnen. Na vijf speelronden, waarin maar één overwinning werd geboekt, vindt de club zich terug op de negende plaats.
De Russen werken hun thuisduels af in het Kuban Stadion. De eerste officiële wedstrijd in het complex vond in 1961 plaats, met het duel tussen Spartak Krasnodar en Spartak Stavropol. Het onderkomen heeft een capaciteit van ruim 31.000 plaatsen, al is het zeer twijfelachtig of deze in het heenduel met Feyenoord ook allemaal bezet zullen zijn. Niet alleen Kuban is bespeler van het stadion, ook voor stads-en competitiegenoot FK Krasnodar is het Kuban Stadion de thuisbasis. Vijf jaar geleden werd het strijdtoneel van aankomende donderdag voor het laatst grondig gerenoveerd.
De selectie van de Roemeense hoofdtrainer Dorinel Munteanu, die sinds deze zomer de leiding heeft bij Kuban, bestaat vooral uit spelers tussen de 22 en 28-jarige leeftijd. De bekendste naam uit het team is ongetwijfeld spits Djibril Cissé. De Fransman versleet in zijn carrière al tal van gelouterde Europese clubs als Liverpool, SS Lazio en Olympique Marseille en beproeft zijn gelukt nu in Rusland. Naast Cissé, moet Feyenoord ook rekening houden met de lange aanvaller Ibrahima Baldé. De Senegalees kan niet altijd rekenen op een basisplaats, maar wist de voorbije jaargang acht keer te scoren en ook dit seizoen staat de teller na vijf optredens alweer op twee doelpunten. Tevens is ook middenvelder Ivelin Popov een speler met de nodige kwaliteiten. De Bulgaar maakte in de heenwedstrijd tegen Motherwell beide treffers. Graziano Pellè zal vermoedelijk de nodige moeite krijgen met het verdedigingsduo Xandão (1.93 meter) en oud-Valencia-speler Ángel Dealbert (1.86 meter). Als is het alleen maar omdat beide mandekkers door hun lengte over de nodige (kop)kracht beschikken.
Feyenoord kent de slechtste competitiestart uit de geschiedenis en zal na de 2-1 nederlaag van afgelopen zondag tegen Ajax niet met veel zelfvertrouwen het vliegtuig zijn ingestapt. De absenties van Jean-Paul Boëtius, Daryl Janmaat en John Goossens in de heenwedstrijd maken het elftal daarbij ook niet sterker. Toch zijn de Rotterdammers zeker niet kansloos om door te dringen tot de groepsfase van de Europa League. Kuban kende ook geen bijster goede start van de competitie en het slaagde er nog niet in de nul te houden. Daarbij kan Feyenoord in de return mogelijk wel weer beschikken over basiskrachten Janmaat en Boëtius. Als het elftal de verdedigende fouten, zoals die met name in de verloren wedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Twente gemaakt werden, uit het spel krijgt en in Rusland minimaal één uitdoelpunt weet te maken, is er een reële kans dat de Stadionclub het karwei op 29 augustus in eigen huis zal afmaken.
Bron: Soccernews.nl
You must be logged in to post a comment Login