Nieuws

Koeman: ‘Zondag laten zien dat we echt meetellen’

on

De uitwedstrijd tegen Ajax wordt de derde topwedstrijd deze competitie voor Feyenoord op vreemde bodem. Hoewel Feyenoord een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug heeft, verloor de ploeg van trainer Ronald Koeman de uitwedstrijden tegen PSV en FC Twente allebei met 3-0. ‘In die wedstrijden waren we onszelf niet’, vertelde Koeman. ‘Zondag is daarom de gelegenheid om te laten zien dat we ook in uitwedstrijden tegen dit soort tegenstanders goed kunnen presteren. We zijn gegroeid als team, nu is het aan ons om te laten zien dat we ook echt meetellen.’

Volgens Koeman liggen er wat dat betreft kansen voor zijn ploeg. De trainer hoopt vooral dat zijn elftal met lef en brutaliteit aan de aftrap zal verschijnen in de Amsterdam Arena. ‘In de laatste drie wedstrijden tegen Ajax hebben wij in onze sterke fases laten zien dat als we de tegenstander afjagen en we in de duels komen, we een overwicht kunnen hebben’, zei Koeman.

Daarmee is volgens Koeman ook een groot verschil tussen de elftallen van Feyenoord en Ajax genoemd. De trainer stelde dat zijn elftal met name fysiek sterker is dan de ploeg van Frank de Boer. ‘Ajax denkt altijd vanuit het voetbal en overdrijft daar naar mijn mening nog wel eens in’, zei hij.

Welke elf spelers Koeman zondag het veld in zal sturen was vrijdagmiddag nog niet duidelijk. De trainer kan zeer waarschijnlijk weer beschikken over Ruben Schaken en Lex Immers, die beiden vrijdagochtend voor het eerst na hun blessures weer met de groep meetrainden. Schaken is volledig hersteld na een operatie aan zijn liezen, terwijl Immers terug is na lichte hamstringklachten.

Feyenoord werkt zaterdag de afsluitende training af in de aanloop naar de Klassieker van zondag. De oefensessie vindt plaats in De Kuip en is vrij toegankelijk voor supporters. ‘We hebben twee keer de laatste training voor de wedstrijd tegen Ajax afgewerkt op Varkenoord, maar daar was de situatie helaas niet veilig’, zei Koeman. ‘De faciliteiten zijn daar niet aanwezig om de laatste training met zoveel supporters af te werken. Daarom trainen we morgen in het stadion. We zijn heel blij met de steun van de supporters tijdens deze training, maar de laatste keer heb ik me geërgerd aan bepaalde spreekkoren. Ik hoop dat we morgen een normale training kunnen afwerken, zodat we ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de Klassieker.’

DE TEGENSTANDER

Evenals de afgelopen twee jaar liep Ajax ook dit seizoen al in vroeg stadium een behoorlijke achterstand op ten opzichte van de koppositie in de eredivisie. Waar de Amsterdammers tijdens voorgaande jaren de tweede seizoenshelft aangrepen om via een indrukwekkende inhaalrace de titel te pakken, is de ploeg van trainer Frank de Boer er dit seizoen in geslaagd om al voor de winterstop aan te haken bij de koplopers.

De huidige derde plaats deelt Ajax met Feyenoord, wat de Klassieker van aankomende zondag extra interessant maakt. De ranglijst is niet het enige wat beide rivalen dit seizoen in evenwicht houdt. De ontmoeting in De Kuip van voor de winterstop eindigde in een 2-2 gelijkspel en ook het competitieverloop van de clubs kent een opvallende overeenkomst. Zo zetten beide ploegen na een gevoelige nederlaag in het eerste weekend van november (Ajax – Vitesse 0-2 en FC Twente – Feyenoord 3-0) tot aan de winterstop een ijzersterke en ongeslagen serie neer, waardoor de koplopers in het vizier bleven.

Naast de uitstekende competitieresultaten in de laatste maanden voor de winterstop stelde Ajax in die fase ook Europese overwintering veilig, door de loodzware Champions League poule te besluiten op de derde plaats. Het positieve gevoel werd doorgetrokken op het trainingskamp in Brazilië, waar Ajax zich voorbereidde op de tweede competitiehelft. Hoewel de omstandigheden met enorme hitte afgewisseld met forse regenbuien verre van ideaal waren, spraken de Ajacieden van een in mentaal opzicht geslaagd trainingskamp waarin teambuilding centraal stond.

In de jacht op de derde landstitel op rij hoeft Ajax slechts drie punten goed te maken op de koplopers, waarmee het een stuk meer ontspannen aan de aftrap van de tweede competitiehelft zal verschijnen dan de afgelopen seizoenen. Tijdens de komende maanden moet duidelijk worden of de Amsterdammers met die rol kunnen omgaan, of dat de piek van voor de winterstop wellicht te vroeg is gekomen.

Ajax – Feyenoord
Zondag 20 januari om 14.30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Van Boekel

Statistieken

Thuis
28/10/2012 Feyenoord – Ajax 2-2
29/01/2012 Feyenoord – Ajax 4-2
19/09/2010 Feyenoord – Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord – Ajax 1-4 (KNVB beker)
31/01/2010 Feyenoord – Ajax 1-1

Uit
23/10/2011 Ajax – Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax – Feyenoord 2-0
25/04/2010 Ajax – Feyenoord 2-0 (KNVB beker)
01/11/2009 Ajax – Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax – Feyenoord 2-0

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login