Nieuws

Koeman zet alles opzij: ‘Het gaat alleen nog maar om winnen’

on

Feyenoord heeft nog zeven duels om een ticket voor Europees voetbal veilig te stellen. Trainer Ronald Koeman is in zijn laatste weken in de Kuip bereid om alles daarvoor opzij te zetten. Spelers fronsen steeds meer de wenkbrauwen. ‘Maar het gaat alleen nog om winnen’, zegt Koeman, die heeft teruggegrepen naar een manier van werken die hem in 2003 bij Ajax goed was bevallen.

Met een opvallend zongebruinde huid wandelde Graziano Pellè gisteren richting de kleedkamer. Zijn medespelers was het gezonde kleurtje maandag, na zijn terugkeer in de Kuip, meteen opgevallen. Of hij niet nog een lekker weekje naar de zon wilde, vroegen ze de Italiaan met een cynisch knipoog. De spits komt tenslotte toch pas op 6 april in de thuiswedstrijd tegen RKC weer in actie.

Dat de strandvakantie van de ontspoorde spits een gespreksonderwerp was in de kleedkamer, is Ronald Koeman een zorg. Spelers begrijpen niet waarom de spits overal mee weg lijkt te komen. ‘Wij moesten ons vorige week focussen op FC Groningen’, zo haalt de coach zijn schouders op. ‘Als Pellè dan ergens drie dagen op het strand gaat liggen, heb ik daar geen problemen mee.’

De coach liet de afgelopen anderhalve week in de Kuip nog maar eens duidelijk merken dat hij de baas is. Of zijn beslissingen consequent zijn of niet, het lijkt er voor Koeman niet meer toe te doen. En dat er spelers zijn die de dagen aftellen tot hij de deur in de Kuip eindelijk achter zich dicht trekt, ook niet. ‘Ik kijk meer dan ooit wat het elftal voor een bepaalde wedstrijd nodig heeft’, zegt Koeman.

Na de ontluisterende nederlaag (1-2) tegen Ajax, twee weken geleden, riep de trainer zijn drie assistenten bij elkaar. Drie keer op een rij zonder overwinning, een forse schorsing voor Pellè in aantocht. Concurrent PSV dat was genaderd tot op één schamel puntje. En felle kritiek omdat zijn elftal te vaak aantoonde niet topfit te zijn.

Koeman rook het gevaar van totale ineenstorting, maar wist de oplossing. Teruggrijpen naar de methode van de projectweken uit april 2003. Destijds was hij trainer van Ajax. In de kwartfinale van de Champions League sneuvelde zijn ploeg op dramatische wijze tegen AC Milan door een late goal van Jon Dahl Tomasson.

Ajax stond na een fysiek slopende reeks van veertien wedstrijden in Europa tegen clubs als Valencia, AS Roma, Internazionale, Olympique Lyon, Rosenborg en Arsenal op omvallen. Zeker omdat de sterkhouders Zlatan Ibrahimovic en Cristian Chivu forse schorsingen hadden opgelopen in het verloren bekerduel met Feyenoord.

De aartsrivaal uit Rotterdam rook bloed. De eerstvolgende wedstrijd, uit tegen AZ, zou de Amsterdammers al ten val brengen, brulden ze in de Kuip. ‘We gaan erop en erover’, zei spits Pierre van Hooijdonk. Maar Koeman verzon een list.

Zonder Zlatan koos hij voor een systeem met twee spitsen (Jari Litmanen en Rafael van der Vaart). Hij gaf een afgeschreven speler als Victor Sikora een kans, die de aanvaller tegen NEC terugbetaalde met de winnende treffer (1-2). Ajax hield stand en pakte met zes zeges op een rij de tweede plek achter PSV.

De parallellen tussen Ajax 2003 en Feyenoord 2014 zijn legio. Een elftal dat op instorten staat nog eenmaal laten opstaan, Koeman weet hoe dat werkt. Ook als de aanvalsleider – in 2003 Zlatan en nu Pellè – er na wangedrag niet bij kan zijn.

‘Mijn elftal had een signaal nodig’, zegt Koeman. ‘Dit seizoen mag niet uitgaan als een nachtkaars, er was een wake up call nodig. Dat is in Groningen gebeurd met een ander systeem, maar hopelijk heeft dat ook de komende weken effect. De aanpak heeft in elk geval voor het sfeertje gezorgd dat wij nodig hadden.’

En dat er slachtoffers vallen is onvermijdelijk. Je zal maar Jean-Paul Boëtius heten, net jouw debuut achter de rug hebben in Oranje en plotseling niet meer zeker zijn van een basisplaats bij Feyenoord. Het WK lonkt, maar is plotseling ook heel ver weg.

De coach zegt dat een systeem met slechts twee spitsen, als hij daar überhaupt structureel voor blijft kiezen, niet de doodsteek voor de 19-jarige rechtspoot hoeft te betekenen. ‘Want het kan ook mét Boëtius. En dan bijvoorbeeld zonder Schaken of Te Vrede.’

De dikverdiende 0-2 winst in de Euroborg was zondag in elk geval van levensbelang. Maar nog steeds hijgt PSV de Rotterdammers in de nek. En Feyenoord moet nog naar Eindhoven. Het gedrag van Joris Mathijsen, die tweemaal op een rij middelpunt van een relletje was in de tunnel van de Kuip, is in Brabant volgens insiders nog niet vergeten.

Als Feyenoord een plek op de ranglijst zakt, is het seizoen volkomen mislukt. Maar wie Feyenoord in Groningen zo eenvoudig op de been zag blijven, kan zich ook afvragen waarom Koeman nu pas is overgeschakeld op het zo geslaagde noodscenario. Koeman lachend: ‘Dat is achteraf praten.’

Zoals het ook de vraag is waarom Terence Kongolo maandenlang werkeloos op de tribune zat, terwijl hij nu al na een paar duels in de basis in het vizier is geraakt van Oranje. ‘Ook dat is achteraf praten’, stelt Koeman.

‘En Terence bij Oranje? Als iemand zich zo overtuigend presenteert, zal hij best in beeld komen. Maar wij moeten gewoon het seizoen goed afmaken. Dat is goed voor Feyenoord. Goed voor mij. En ook nog eens goed voor Oranje.’

Bron: Ad.nl

20140315-125452.jpg

You must be logged in to post a comment Login