Koeman: ‘Wij verdienden de winst meer dan Ajax’

Toen Graziano Pellè in de slotminuut van de Klassieker de gelijkmaker binnen schoot, sprong Ronald Koeman samen met de rest van de technische staf op van de bank. De blijdschap was op dat moment groot bij de trainer, maar na afloop van de wedstrijd besefte hij dat er misschien nog meer in had gezeten voor Feyenoord dan een gelijkspel. ‘Een punt was wel het minste waar we recht op hadden’, vertelde Koeman tijdens de persconferentie in De Kuip. ‘Op basis van het aantal kansen dat we hebben gekregen hadden wij de overwinning meer verdiend dan Ajax.’

Koeman zag dat Feyenoord niet goed aan de wedstrijd tegen Ajax begon. De bezoekers speelde met veel positiewisselingen, waar Feyenoord het moeilijk mee had. ‘We wilden in de duels komen, maar dat gebeurde maar minimaal’, constateerde de trainer achteraf. ‘Nadat Ajax op voorsprong was gekomen groeiden wij in de wedstrijd. Na de gelijkmaker hadden we zelfs ook een voorsprong moeten pakken. Wij waren op dat moment de gevaarlijkste ploeg.’

Na rust kwam Feyenoord volgens Koeman opnieuw niet goed uit de startblokken, waarbij vroeg in de tweede helft bovendien te makkelijk de 1-2 werd weggegeven. ‘De organisatie was op dat moment slecht bij ons’, zei hij. ‘Ajax kon daarna de wedstrijd controleren, maar wij kwamen door omstandigheden terug in de wedstrijd.’

Koeman verraste voor de wedstrijd alles en iedereen door jeugdspeler Jean-Paul Boëtius een basisplaats te gunnen tijdens de Klassieker. De aanvaller debuteerde daarmee voor Feyenoord en bekroonde zijn optreden met een doelpunt. ‘Ik vond hem de gevaarlijkste man in de eerste helft’, zei Koeman. ‘Ik koos voor Boëtius omdat een aantal spelers bij ons terugkomt uit een blessure. Ook met het oog op ons programma maak ik keuzes. Nu speelde ook mee dat ik snelheid wilde op de vleugel. Op basis van wat ik tijdens trainingen en in wedstrijden heb gezien van Boëtius was het voor mij duidelijk dat hij over kwaliteiten beschikt die andere spelers niet hebben. Ik heb genoten van dat mannetje.’

Een andere speler die op de complimenten van de trainer kon rekenen was Pellè, die in de slotminuut de gelijkmaker op zijn naam kreeg. ‘Hij was heel belangrijk voor het team’, vertelde Koeman. ‘Hij is een heel goed aanspeelpunt en heeft geen bal verloren vandaag. Hij stelt andere spelers in staat om gevaarlijk te worden. Als hij daarnaast tien tot vijftien doelpunten tijdens dit seizoen kan maken voor ons, zou dat fantastisch zijn. Ik snap daarom ook weinig van de kritiek die er op hem is. Zijn statistieken van de afgelopen jaren zijn misschien niet overtuigend, maar voor ons is hij heel belangrijk.’

Bron: feyenoord.nl