Nieuws

Koeman: We willen de supporters wat moois bieden’

on

Met de wedstrijd tegen N.E.C. besluit Feyenoord aankomende zaterdag een serie van drie duels in een tijdsbestek van negen dagen. Hoewel de resultaten in de eerste weken van de tweede seizoenshelft wisselend waren, ligt de race om de bovenste plaatsen in de eredivisie nog volledig open. De ploeg kan zichzelf dan ook een goede dienst bewijzen door zaterdag de eerste competitiezege in De Kuip van 2014 te boeken en drie belangrijke punten bij te schrijven. ‘We willen de supporters graag wat moois bieden’, zei trainer Ronald Koeman.

Hoewel Feyenoord zaterdag een tegenstander treft die dit seizoen vooral tussen de zeventiende en achttiende plaats pendelt, wilde Koeman zich niet blind staren op de ranglijst. ‘Ik heb N.E.C. met eigen ogen aan het werk gezien tegen Vitesse en toen vond ik ze erg sterk spelen. Bovendien zijn ze in 2014 nog ongeslagen. Daarnaast staat de uitwedstrijd van dit seizoen (3-3, red.) nog goed op mijn netvlies, voor ons was dat zeker geen prettige middag. Het is dus absoluut niet zo dat we de ranglijst erbij pakken en concluderen dat ons een makkie te wachten staat.’

Dat laatste bleek ook afgelopen dinsdag, toen Feyenoord zich ondanks een ijzersterke eerste helft met onnodig veel moeite ontdeed van laagvlieger Roda JC Kerkrade. ‘De terugval in ons spel is tijdens wedstrijden nog te groot’, ging Koeman verder. ‘We werken er hard aan om meer regelmaat te krijgen in onze prestaties. Dat kunnen we met name bereiken door te doen waar we goed in zijn en minder vaak door de ondergrens te zakken.’

Niet voor niets verwees Koeman na afloop in Kerkrade naar de tactische discipline van zijn elftal. Volgens de hoofdtrainer is er op dat gebied nog veel ruimte voor verbetering. ‘Dat heeft ook te maken met inzicht van spelers, een onderdeel dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld techniek moeilijk te leren is. De één heeft dat meer dan de ander. Door veel te praten en beelden te laten zien proberen we op tactisch vlak stappen te blijven maken.’

Koeman kan tegen N.E.C. weer beschikken over Ruben Schaken. De aanvaller is hersteld van nekklachten en keert terug bij de wedstrijdselectie. Joris Mathijsen (oog), Ruud Vormer (lies), Kostas Lamprou (enkel) en Bruno Martins Indi (geschorst) komen zaterdag zeker niet in actie.

DE TEGENSTANDER

Na vier speelrondes in de tweede seizoenshelft is N.E.C. nog altijd ongeslagen in het jaar 2014, iets wat alleen koploper Ajax en nummer twee FC Twente ook lukte. Met een cruciale thuiszege op directe concurrent ADO Den Haag en een knap gelijkspel bij aartsrivaal Vitesse kon het nieuwe jaar nauwelijks beter beginnen voor de Nijmegenaren, al werd in de daaropvolgende thuisduels met Go Ahead Eagles en NAC Breda stiekem op iets meer gehoopt dan twee punten. Desondanks is N.E.C. inmiddels hekkensluiter af.

Hoe anders was de situatie begin dit seizoen, toen elk punt welkom was na een dramatische seizoensstart. Als gevolg van afstraffingen tegen FC Groningen (1-4), PSV (5-0) en PEC Zwolle (1-5) greep de clubleiding in door half augustus al afscheid te nemen van trainer Alex Pastoor. Oud-speler Anton Janssen werd aangesteld als zijn opvolger en hoewel het degradatiegevaar nog lang niet is geweken, is onder zijn bewind de rust volledig teruggekeerd in Nijmegen.

Dat er bij N.E.C. inmiddels weer sprake is van voorzichtig optimisme, is deels te danken aan het spelersmateriaal waar Janssen – in tegenstelling tot zijn voorganger – over kan beschikken. Nadat de club voor het sluiten van de transfermarkt in september al drie aanwinsten presenteerde, arriveerde ook tijdens de winterse transferperiode vers bloed in Nijmegen. Geoffrey Castillion en Danzell Gravenberch werden gehuurd van Ajax, terwijl op de valreep ook de ervaren Deense verdediger Lasse Nielsen werd vastgelegd. Gezien hun kwaliteiten moeten zij in staat zijn om de ploeg te voorzien van positieve impulsen.

Waar de kans groot is dat de N.E.C. in de twaalf resterende competitieduels alle zeilen zal moeten bijzetten om zich uit de gevarenzone te spelen, is de ploeg van Janssen slechts twee overwinningen verwijderd van Europees voetbal. Dankzij een overwinning op FC Utrecht (1-0) plaatste N.E.C. zich voor de halve finale van het bekertoernooi. Met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle – waar ook Ajax en AZ tot de mogelijke tegenstanders behoorden – voor de boeg is het behalen van de bekerfinale geenszins een onmogelijke opgave.

Zo zou het zomaar kunnen dat N.E.C. dit seizoen nog tweemaal naar De Kuip komt. De selectie zal in elk geval zaterdagavond met veel vertrouwen afreizen naar de voetbaltempel in Rotterdam, waar het de laatste jaren kan bogen op opmerkelijk goede statistieken. De 5-1 nederlaag van vorig seizoen is slechts een van de twee verliespartijen die N.E.C. in de laatste zeven seizoenen onderging op bezoek bij Feyenoord, waar het vanaf het seizoen 2007-2008 liefst driemaal wist te winnen.

Feyenoord – N.E.C.
Zaterdag 8 februari om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Laatste ontmoetingen:

THUIS
29/09/2012 Feyenoord – N.E.C. 5-1
05/11/2011 Feyenoord – N.E.C. 0-1
15/05/2011 Feyenoord – N.E.C. 1-1
02/08/2009 Feyenoord – N.E.C. 2-0
05/10/2008 Feyenoord – N.E.C. 0-2

UIT
15/09/2013 N.E.C. – Feyenoord 3-3
03/03/2013 N.E.C. – Feyenoord 0-3
26/09/2012 N.E.C. – Feyenoord 2-3 (KNVB beker)
05/02/2012 N.E.C. – Feyenoord 0-2
26/09/2010 N.E.C. – Feyenoord 3-0

Bron: Feyenoord.nl

20140207-180552.jpg

You must be logged in to post a comment Login