Nieuws

Koeman toont zich kritisch naar zijn elftal

on

De wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade van aanstaande zondag is voor Feyenoord de eerste in een serie van zeven wedstrijden in zes weken tot aan de winterstop. Van die zeven wedstrijden speelt de ploeg van trainer Ronald Koeman er maar liefst vijf thuis. Mede vanwege het feit dat Feyenoord in competitieverband al ruim een jaar ongeslagen is in De Kuip, ligt het voor de hand dat de ploeg in de komende periode veel punten moet kunnen pakken. Dat gegeven zorgt volgens Koeman niet voor extra druk bij zijn elftal. ‘Die druk is er bij een club als Feyenoord altijd. Ik heb er alle vertrouwen in dat er zondag een team staat dat gaat winnen’, zei de trainer vrijdagmiddag in De Kuip.

Uit de eerste elf wedstrijden van dit seizoen pakte Feyenoord tot dusver achttien punten, evenveel als vorig jaar na dat aantal wedstrijden. ‘Alleen tijdens de uitwedstrijden tegen PSV en FC Twente zijn we collectief tekortgeschoten’, analyseerde Koeman. De nederlaag in Enschede van afgelopen week is volgens de trainer uitgebreid besproken. ‘Daarbij kwam onder meer aan het licht dat we in de laatste vier duels negen doelpunten hebben geïncasseerd. Dat is teveel, zeker omdat onze verdediging grotendeels uit internationals van Oranje bestaat. Aan de andere kant hebben we dit seizoen tot dusver achttien keer gescoord en als je de vijf treffers van de thuiswedstrijd tegen N.E.C. daarvan aftrekt, is dat niet veel.’

Daarmee toonde de trainer zich kritisch richting zijn elftal, maar liet daarbij ook weten dat hij zich had gestoord aan de kritiek die diverse media hadden geuit, met name in de richting van Joris Mathijsen. Zo werd het salaris wat de verdediger bij Feyenoord zou verdienen, volgens Koeman onbedoeld een item. ‘Kritiek geven mag, maar alles moet niet worden gericht op één persoon. De groep heeft daar afgelopen week goed op gereageerd en daarmee is het wat mij betreft afgesloten.’

Op de langer geblesseerden Erwin Mulder en Sekou Cissé na kan Koeman kan tegen Roda JC Kerkrade beschikken over een vrijwel complete selectie. Ook Bruno Martins Indi, die woensdag en donderdag vanwege ziekte niet meetrainde, voegde zich vrijdagochtend weer bij de groep en is speelklaar voor het duel van aanstaande zondag.

DE TEGENSTANDER

Met slechts twee overwinningen uit de eerste elf wedstrijden en een vijftiende plaats op de ranglijst staat Roda JC Kerkrade er op een derde deel van de competitie heel anders voor dan de Limburgers zich voorafgaand aan dit seizoen hadden voorgesteld. De club nam afgelopen zomer weliswaar afscheid van vaste krachten als doelman Przemyslaw Tyton (PSV), Ruud Vormer (Feyenoord) en Mads Junker (KV Mechelen), maar desondanks werd er in Kerkrade gehoopt dat de nieuwe trainer Ruud Brood de klassering in de middenmoot van afgelopen seizoen zou kunnen verbeteren.

De tiende plaats van afgelopen seizoen was op het eerste gezicht een vrij kleurloos afscheid van trainer Harm van Veldhoven, die met zijn ploeg een jaar eerder nog knap op de zesde plek was geëindigd. Wie verder kijkt dan deze statistiek kan concluderen dat een zesde en tiende plek zo gek nog niet waren, aangezien het voortbestaan van Roda JC drie jaar geleden serieus in gevaar was. De club zat zowel sportief als financieel aan de afgrond en ontsnapte ternauwernood aan degradatie naar de eerste divisie.

Hoewel de Limburgers in de daaropvolgende jaren verrassend snel opkrabbelden, wordt de tiende plaats van afgelopen seizoen alom beschouwd als een teleurstellende prestatie. Ondanks de doelpuntenhonger van revelatie Sanharib Malki, die in Kerkrade volledig opbloeide en maarliefst 25 keer scoorde, kwalificeerde Roda JC Kerkrade zich niet voor de play-offs om Europees voetbal.

Ruud Brood, die afgelopen seizoen verrassend sterk had gepresteerd met promovendus RKC Waalwijk, kreeg dan ook als doelstelling mee om weer mee te spelen om een ticket voor Europees voetbal. Voorlopig staat de ploeg slechts twee punten boven de plaatsen die aan het eind van de rit play-offs om promotie/degradatie tot gevolg hebben. Er zal de Limburgers dus alles aan gelegen zijn om de gevarenzone zo snel mogelijk achter zich te laten, zodat de doelstelling niet vroeg in het seizoen al overboord kan.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade
Zondag 11 november om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lamprou; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Pellè en Boëtius.

Roda JC Kerkrade: Kurto; Monteyne, Biemans, Danilo, Kádár; Donald, De Beule, Fledderus, Affane; Németh en Malki.

STATISTIEKEN:

THUIS
13/08/2011 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 3-0
07/11/2010 Feyenoord – Roda JC 1-1
23/08/2009 Feyenoord – Roda JC 4-0
10/05/2009 Feyenoord – Roda JC 2-3
27/04/2008 Feyenoord – Roda JC 2-0 (KNVB Beker)

UIT
11/04/2012 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-0
20/03/2011 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 3-0
07/03/2010 Roda JC – Feyenoord 2-4
02/11/2008 Roda JC – Feyenoord 0-4
16/09/2007 Roda JC – Feyenoord 1-3

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login