Nieuws

Koeman: ‘Spelers accepteren te veel van elkaar’

on

Ronald Koeman verbaast zich soms nog steeds over de mentaliteit binnen zijn team. De coach van Feyenoord klaagde aan het einde van vorig seizoen al dat zijn spelers moeite hebben elkaar de waarheid te zeggen op beslissende momenten in de competitie.

“Ik zie nog dagelijks dingen gebeuren die onbegrijpelijk zijn. Erwin Mulder staat in het midden bij een rondo en heeft al tachtig ballen niet gepakt. Hij blijft lachen. Daar kan ik met mijn gezonde verstand niet bij”, klaagt Koeman.

“Ik had iemand allang aangepakt. Niet dat ik dat wil activeren, maar dat mis ik in de huidige maatschappij. Jordy Clasie heeft wel die verbetenheid, maar er zijn nog te veel spelers die te veel dingen van elkaar accepteren.”

Soms vraagt Koeman zich af of zijn selectie zich niet te vaak als een vriendengroep gedraagt. “Of ik nu een gezellige avond met iemand heb gehad. Als je traint, doe je dat om beter te worden. Ik kan iemand een aardige jongen vinden, maar als hij iets doet wat niet kan, dan zeg ik dat. Dat mis ik soms wel een beetje.”

“Het zijn karakters van mensen die je niet zomaar kunt veranderen. Ik probeer spelers dat wel mee te geven, maar het moet ook uit de jongens zelf komen. Je hoeft in het veld geen aardige jongen te zijn. Daar gelden andere normen.”

Koeman hoopt dat die situatie nog gaat verbeteren de komende tijd. “De spelers zijn weer een jaar verder. Ze hebben geleerd van vorig seizoen, ook hoe het is om international te zijn, en wij als technische staf ook.”

Ver komen in Europa is dit seizoen essentieel voor Koeman in de ontwikkeling van spelers. “Ze moeten gewend raken aan doordeweeks spelen. Het is heel belangrijk dat we de groepsfase van de Europa League halen, na twee jaar moet dat wel.”

Het sparen van veel spelers, zoals vorig seizoen bij FC Twente en PSV in Europees verband gebeurde, zal bij Feyenoord niet plaatsvinden. “Bij hoge uitzondering ga ik hooguit één speler sparen. Als je veel internationals hebt, doe je ook vaker een beroep op de nummer twaalf. Maar we willen overal ver komen, dat is de beste weg naar succes.”

Allerhoogste

Ondanks al zijn internationals is Koeman nog niet heel erg onder de indruk van Oranje. “Wij komen tekort ten opzichte van de grote landen. Je zou best een keer verrassend kunnen zijn, maar Spanje, Brazilië, Argentinië en Duitsland zijn beter. Aan de andere kant is er voor een bepaalde weg gekozen en ontwikkelen de jonge jongens zich ook.”

Er is al veel gespeculeerd over de opvolging van Louis van Gaal, die na het WK volgend jaar stopt als bondsoach. Koeman wordt gezien als ideale opvolger. “Dat zou kunnen. Ik ben één van de vier kandidaten geloof ik. Er is geen officieel contact geweest, al zijn er links en rechts zaakwaarnemers en mensen die elkaar weleens tegenkomen.”

Keuzeheer van Oranje worden is nog steeds een wens van Koeman. “Dat is het allerhoogste, maar ik denk er ook wel eens over na dat ik nog wel eens naar Engeland zou willen. Zoals ieder jaar praat ik in de winterstop met Feyenoord en dan beslis ik of ik wel of niet blijf. Ik doe altijd wat ik zelf wil en dat heeft niets te maken met of er wel of geen belangstelling is.”

Bron: Nusport.nl

You must be logged in to post a comment Login