Nieuws

“Koeman had zijn team niet moeten aanpassen”

on

Het heeft even geduurd tot de nederlaag van Feyenoord tegen Heerenveen uit mijn gedachten was. Het gebeurt niet vaak meer dat ik zó chagrijnig word van een voetbalwedstrijd. Uiteindelijk kan ik er ook de leuke dingen wel van inzien. Ik bedoel, wat Marco van Basten in Heerenveen doet, is toch leuk om te volgen; hij heeft weerstand gehad en heeft toch zijn team beter gemaakt.

En op paaszondag was het mooi om te zien hoe Cancellara als gedoodverfde favoriet de Ronde van Vlaanderen won. Wat hij deed is een beetje vergelijkbaar met hoe Ajax presteert. Daar weten ze verdomd goed wat er nodig is om de finale van een competitie te spelen. Ze maken in Amsterdam lopende het seizoen heus wel hun fouten, maar met het einde in zicht zijn ze als titelkandidaat geroutineerd.

Dat kun je van hun concurrenten bepaald niet zeggen. FC Twente is echt volledig van slag, een bange ploeg. PSV tolt rond zonder enige sturing, van Vitesse weet ik het eerlijk gezegd niet en Feyenoord is zaterdag gezakt voor een belangrijke proef.

In de aanloop naar de wedstrijd in Friesland heb ik me al geërgerd aan de publiciteit rond Feyenoord. Men zat te wachten op het tactisch vernuft van Ronald Koeman, las ik overal. Het ‘plan B’ of zoiets. Hoezo nou? Omdat Pellè niet meedoet? Zijn afwezigheid scheelde inderdaad heel veel, maar moet je dan ineens anders gaan spelen? Volgens mij valt er een poppetje weg en daar zet je één ander poppetje voor in de plaats. Je staat zo hoog omdat je met zijn allen een manier van spelen hebt ontwikkeld waarmee je het je tegenstanders moeilijk maakt. En waardoor je kanshebber op het kampioenschap bent geworden.

Dus moet je vasthouden aan dat systeem, aan je automatismen. Maar nee hoor, er moest een foefje bedacht worden. Met Lex Immers als een soort valse spits. Die moest naar het middenveld zakken. Maar als hij nou iets niet kan, is het het beschermen en vasthouden van de bal. Dat geeft niet zo als je in de spits staat, daar kan het minder kwaad, maar op het middenveld is het dodelijk. Het is ook niet zo gek dat hij een blessure opliep met de capriolen die hij moest maken. De verantwoordelijkheid was voor hem te groot.

Bij balverlies waren er nog maar zes man achter hem, de rest is uiteraard bij balbezit naar voren gelopen. De hele organisatie was aan het wankelen en Clasie, Boëtius en Vilhena kwamen niet in goeden doen. Het zijn jonge spelers, ze kunnen al veel, maar tactisch durven in te grijpen komt pas met de jaren, dat kun je niet van ze verlangen. Juist daarom moet je nooit een concessie aan je strategie doen. Toen Immers uitviel was het vertrouwen al helemaal weg bij Feyenoord.

Ik vind dat in dit geval de verantwoordelijkheid van Koeman. Hij heeft zijn team aangepast aan het ontbreken van Pellè en dat is volgens mij een grote fout. Dat Plan B was helemaal niet nodig. Had de eerste helft gewoon dat Heerenveen uit laten razen, had ze keurig achterin opgevangen. Dat is toch niet zo moeilijk? Maar goed, het is voorbij, de landstitel is ineens een stuk moeilijker te realiseren. Ik vind niet dat daarmee iedereen in zak en as moet zitten. Ik heb altijd gezegd dat Feyenoord om het kampioenschap moet spelen, niet dat ze kampioen moeten worden. Ze kunnen nu net als vorig jaar tweede worden en dat zou van de hele club een geweldige prestatie zijn.

Door: Willem van Hanegem –

Bron: AD.nl

You must be logged in to post a comment Login