Nieuws

Koeman: ‘Dankbaar voor alle steun’

on

Ronald Koeman meldde zich vrijdag voor het eerst weer op de club, nadat afgelopen woensdag zijn vader Martin op 75-jarige leeftijd overleed. De trainer liet de wedstrijdvoorbereiding voor het aanstaande duel met PEC Zwolle over aan zijn assistenten, maar sprak aansluitend aan de middagtraining met de pers over de afgelopen dagen en de komende wedstrijd van Feyenoord.

Tijdens die wedstrijd zal Koeman terugkeren op de bank bij Feyenoord, nadat de ploeg in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo nog gecoacht werd door Jean-Paul van Gastel, Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks. ‘Ik ga proberen om mezelf te zijn’, vertelde Koeman. ‘Mijn vader had ook niet anders gewild dan dat ik met het voetbal bezig zou zijn.’

Koeman volgde afgelopen woensdag de bekerwedstrijd tegen Heracles, die Feyenoord won na strafschoppen, op afstand. ‘Dat was een vreemde situatie’, zei de trainer. ‘Ik merkte dat ook op dat moment de wedstrijd me toch bezig hield. Ik vind het knap van de groep dat ze in die situatie toch gewonnen hebben. Verder is die wedstrijd een gepasseerd station, al hebben we gisteren de moeilijkst denkbare loting gekregen. Wel is het zo dat als we van Ajax winnen, we een goede kans maken op de beker. En wij kunnen van Ajax winnen.’

In de dagen rond die bekerwedstrijd, kwam via verschillende media het bericht naar buiten dat Koeman gevraagd zou zijn om als assistent van Guus Hiddink na de zomer bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan. Koeman reageerde hier vrijdag kort op. ‘Ik heb nooit de toezegging gehad dat ik bondscoach zou worden, maar ik wist dat ik één van de kandidaten was. Mijn zaakwaarnemer is anderhalve week geleden gebeld door de KNVB met de vraag of ik de komende twee jaar onder de vleugels van Guus (Hiddink, red.) aan de slag zou willen bij Oranje, om het daarna zelf te gaan doen. Dat heeft me geraakt, omdat ik vind dat ik capabel genoeg ben om het alleen te doen. Ik vind: graag of niet.’

Supporters van Feyenoord hebben aangekondigd om zaterdag in de wedstrijd tegen PEC Zwolle middels een sfeeractie in de twaalfde minuut Ronald Koeman een hart onder de riem te steken. ‘Een prachtig initiatief’, noemde de trainer dat. ‘Natuurlijk doet me dat iets, zoals ook het eerbetoon van FC Groningen indrukwekkend was. Ik ben dankbaar voor de steun. De naam Koeman betekent iets in de voetbalwereld, daar is mijn vader de grondlegger van geweest. Mijn vader hield niet van te veel poespas, maar hier zou hij trots op geweest zijn.’

DE TEGENSTANDER

Met de uitwedstrijd tegen Feyenoord eindigt voor PEC Zwolle een mooi en bijzonder kalenderjaar. De langverwachte rentree in de eredivisie werd vorig seizoen afgesloten op een keurige elfde plaats, terwijl de ploeg ook in de huidige jaargang ver weg blijft van de posities waarbij gevaar dreigt voor een terugkeer naar de Jupiler League. Naast de prestaties in de competitie is PEC ook in het bekertoernooi een ploeg om rekening mee te houden. Na de uitschakeling van Excelsior van afgelopen week kwam JVC Cuijck uit de koker als volgende tegenstander, waardoor de halve finale binnen handbereik ligt.

De opmars van PEC in 2013 kan in Rotterdam onmogelijk onopgemerkt zijn gebleven. Feyenoord bewaart weinig goede herinneringen aan de laatste tegenstander van dit kalenderjaar, waarin de ploeg van trainer Ronald Koeman tweemaal op bezoek ging in het IJsseldelta Stadion en even zo vaak puntloos de bus weer in stapte. Met name de nederlaag van eerder dit seizoen zal nog vers in het geheugen liggen, toen de mannen van Ron Jans en met name de door Feyenoord verhuurde Guyon Fernandez – hij tekende in blessuretijd voor de winnende goal – verantwoordelijk waren voor een zure seizoensouverture.

Voor PEC bleek de zege op Feyenoord de opmaat voor een formidabele competitiestart. De ploeg van Jans won ook de drie daaropvolgende wedstrijden en sloot de maand augustus daardoor af als fiere koploper van de eredivisie. Die onverwachte status leidde onder de eigen aanhang logischerwijs tot een jubelstemming, al was Jans de eerste om de ontstane euforie de kop in te drukken.

Bijna vier maanden later is de euforie ver te zoeken in Zwolle. De 6-1 zege op ADO van die dag was de enige en laatste competitiezege die sinds de bliksemstart in augustus werd geboekt. Dat Jans in de tussentijd toch genoot van zijn ploeg had vooral te maken met de frisse en aanvallende manier van voetballen en de keurige gelijke spelen tegen FC Twente, PSV en FC Groningen, al zorgde de afstraffing in de Adelaarshorst (4-1 verlies tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles) bij veel supporters voor een nare bijsmaak aan de eerste competitiehelft.

Desondanks kan PEC terugkijken op een prima jaar, al zal het gevoel waarmee men in Zwolle rondom de kerstboom zit deels bepaald worden door het resultaat in De Kuip. De ploeg kan in Rotterdam een unieke prestatie neerzetten door Feyenoord in één jaar driemaal de baas te zijn, maar de resultaten van de afgelopen maanden leren dat winnen lang geen vanzelfsprekendheid meer is voor PEC.

Feyenoord – PEC Zwolle
Zaterdag 21 december om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gözübüyük

Eerdere ontmoetingen

In De Kuip:
15/09/2012 Feyenoord – PEC Zwolle 2-0
28/02/2008 Feyenoord – FC Zwolle 2-1 (KNVB beker)
16/05/2004 Feyenoord – FC Zwolle 7-1
10/11/2002 Feyenoord – FC Zwolle 2-0
07/05/1989 Feyenoord – PEC Zwolle 1-1

In het IJsseldelta Stadion:
04/08/2013 PEC Zwolle – Feyenoord 2-1
17/02/2013 PEC Zwolle – Feyenoord 3-2
28/09/2003 FC Zwolle – Feyenoord 0-3
20/04/2003 FC Zwolle – Feyenoord 1-3
25/11/1988 PEC Zwolle – Feyenoord 2-4

Bron: Feyenoord.nl

20131220-171223.jpg

You must be logged in to post a comment Login